Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ρώσος πρέσβης : Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα 600 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ απειλώντας την χώρα μου

Στις 14 Ιουλίου 2025, ο Ρώσος Πρέσβης στη Δανία, Βλαντιμίρ Μπάρμπιν, δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας, που εγκρίθηκε από το δανικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο, θα επέτρεπε στον αμερικανικό στρατό να αναπτύξει εξοπλισμό και να δημιουργήσει βάσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα, κάτι που θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. 

Οι αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές στις δανικές βάσεις στη Γιουτλάνδη, στις πόλεις Άαλμποργκ, Καρούπ και Σκρίντστρουπ, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Καλίνινγκραντ.

Ο Μπάρμπιν σημείωσε ότι η Δανία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των όπλων που εισάγουν οι ΗΠΑ και εξέφρασε ανησυχία για την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να αποκλειστεί. 

Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 94 ψήφους υπέρ και 11 κατά νομοσχέδιο που επεκτείνει τη συμφωνία του 2023 που υπογράφηκε υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σαρδέλα στα 15 ευρώ! Αφού το "ψάρι του λαού" έγινε είδος πολυτελείας τότε το πιάτο μας κινδυνεύει να μείνει άδειο

Η νέα συνθήκη, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, δίνει στις ΗΠΑ «απεριόριστη πρόσβαση» σε τρεις αεροπορικές βάσεις για προσωπικό, εξοπλισμό, εκπαίδευση και συντήρηση.

Η εφημερίδα Guardian διευκρινίζει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα σε αυτές τις βάσεις θα υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, κάτι που έχει προκαλέσει επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Κόκκινο-Πράσινη Συμμαχία, για «παραχώρηση κυριαρχίας» στη Δανία.

Η συμφωνία έχει γίνει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εν μέσω της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας, μιας αυτόνομης περιοχής της Δανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να τερματιστεί εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην προσάρτηση της Γροιλανδίας, ενός στρατηγικά σημαντικού αρκτικού νησιού.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή στην αμυντική πολιτική της Δανίας, η οποία για δεκαετίες απέφευγε μια μόνιμη παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Η Γροιλανδία, όπου λειτουργεί ήδη η αμερικανική βάση Πιτουφίκ (πρώην Θούλε), παραμένει βασικό στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής για την Αρκτική, ειδικά για την ανάσχεση της Ρωσίας και της Κίνας.

Η ανάπτυξη δυνάμεων στη Δανία ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, όπου η συμμαχία ενισχύει την παρουσία της, συμπεριλαμβανομένων πολυεθνικών ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής.

Η Δανία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, παρέχοντας 526,5 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού και της εκπαίδευσης.

Νομοσχέδιο-σοκ για πλειστηριασμούς! Αμείλικτη και γρήγορη αφαίρεση σπιτιών- Στο στόχαστρο οι ευάλωτοι οφειλέτες

Η ένταση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ και η κλιμάκωση 

Από τη στενή προσωπική προσέγγιση στον εκνευρισμό και τη στροφή στρατηγικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αλλάζει γραμμή απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανοίγοντας ένα νέο και δυνητικά επικίνδυνο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας.

Αφού επένδυσε χρόνια σε μια σχέση «χημείας» με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ πλέον μιλά για «ανοησίες» και, μέσω ΝΑΤΟ, προωθεί την αποστολή συστημάτων Patriot στην Ουκρανία. Όπως σημειώνει το CNN, η μεταστροφή αυτή γεννά προσδοκίες για αυστηρότερη στάση της Ουάσιγκτον, αλλά και φόβους για νέα κλιμάκωση ανάμεσα στους δύο ηγέτες που δεν φημίζονται για τις υποχωρήσεις τους.

Ο Τραμπ είχε επενδύσει σε μια προσωπική προσέγγιση προς τον Πούτιν, προτείνοντας ακόμη και γενναιόδωρους όρους για κατάπαυση του πυρός, που θα διατηρούσαν τα ρωσικά κέρδη στην Ουκρανία, αλλά ο Πούτιν αγνόησε τις κινήσεις αυτές διότι θεωρεί συνολικά την δυτική πολιτική εχθρική προς την χώρα του.

Tags
Back to top button