Ο Ρώσος ειδικός μίλησε για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και αποκάλυψε την μάχη νατοϊκών και αντινατοϊκών στο εσωτερικό της Τουρκίας:
Ερώτηση: Πρόσφατα, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου υπέγραψε δήλωση φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Έτσι, στην πραγματικότητα σκιαγράφησαν τα κοινά τους συμφέροντα ως εταίροι του ΝΑΤΟ.
Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία πρόκειται να εγκαταλείψει τη συμμαχία;
Απάντηση: "Όχι, φυσικά. Αντίθετα, μάλλον ενισχύει τη συνεργασία τους".
Ερώτηση: Γιατί όμως ο Ερντογάν έκανε μια τέτοια κίνηση;
«Προφανώς, φοβάται την ανάπτυξη της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, η οποία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Βλέπουμε πώς ξεκινά η διαδικασία περιφερειοποίησης αυτής της αντιπαράθεσης. Και μια νέα κατάσταση στο μπλοκ αναδύεται σταδιακά.
Και η Τουρκία, σε αυτή την περίπτωση, κατανοεί ότι δεν μπορεί τώρα να ενταχθεί σε μια νέα συμμαχία με τη συμμετοχή των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και πιθανώς του Ιράν - δεν είναι προσκεκλημένη εκεί.
Όμως αποσπάται από το μπλοκ του ΝΑΤΟ, και για αυτήν είναι επικίνδυνο. Γιατί μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Και θα αρχίσει έπειτα ο κατακερματισμός της.
Ντροπή και Αίσχος! Η υφυπουργός Παιδείας κλείνει σχολεία και ειρωνεύεται τους μαθητές..."Το περπάτημα κάνει καλό"
Ο Ερντογάν το καταλαβαίνει αυτό. Γι' αυτό αποφάσισε να κινηθεί έξυπνα και πήγε στην Αθήνα, όπου υπέγραψε μια διακήρυξη ανάλογη με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία καθόριζε το καθεστώς της Τουρκίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".
Ερώτηση: Αλλά, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν σοβαρές διαφορές.
Απάντηση: "Ναι, υπάρχουν προβλήματα με τα νησιά Ίμια στο Αιγαίο, καθώς και με την ανάπτυξη της υφαλοκρηπίδας της Μεσογείου. Αλλά αυτές οι συμφωνίες φαίνεται να απομακρύνουν όλα τα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του Περιτσένκ ακούγεται φυσικά ανώμαλη.
Αλλά φαίνεται να αντανακλά ορισμένα αισθήματα μέσα στην άρχουσα τάξη της Τουρκίας.
Δηλαδή, εκείνοι οι εκπρόσωποι που πιστεύουν ότι η Άγκυρα πρέπει να καθορίσει τη θέση της στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αναδύεται στη Μέση Ανατολή, και ότι η συμμετοχή της σε παλιές συμμαχίες είναι μάταιη.
Ωστόσο, αν κρίνουμε από την εξέλιξη των πραγμάτων, το παλιό, ΝΑΤΟϊκό κόμμα κερδίζει στην Τουρκία.
Αυτό το βλέπουμε στο παράδειγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω, πρέπει να ληφθεί υπόψη η δήλωση του ηγέτη της τουρκικής «μητέρας πατρίδας».
Επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά, εκλαμβάνεται ως ανωμαλία, αλλά, ταυτόχρονα, καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην άρχουσα τάξη".
Η παράταξη της αντινατοϊκών ζητά εκδίωξη των δύο βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα
Ο ηγέτης του Τουρκικού , ζήτησε την απόσυρση του αμερικανικού στρατιωτικού σώματος από τις βάσεις Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ, χαρακτηρίζοντάς το ως ιστορική αναγκαιότητα.
Κατά τη γνώμη του, ο έλεγχος της βάσης θα πρέπει να ασκείται μόνο από την Τουρκία.
Ο πολιτικός υπενθύμισε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης για περισσότερα από 60 χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή το θέμα έχει γίνει «πιο επίκαιρο και δυνατό» λόγω της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
«Πρόσφατα δήλωσα ότι αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που απογειώνονται από τη βάση Ιντσιρλίκ προσγειώνονται στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο και από εκεί παραδίδονται τα απαραίτητα όπλα για το Ισραήλ», δήλωσε ο Περιτσένκ.
Πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η αεροπορική βάση χρησιμοποιείται μόνο από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ευρισκόμενη υπό τον πλήρη έλεγχο της Άγκυρας.
«Καλούμε την πλήρη αποχώρηση του αμερικανικού στρατεύματος από τη βάση· πρέπει να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. ... μπήκαμε σε αυτόν τον ιστορικό κύκλο όταν αυτό γίνεται αναγκαιότητα. Αυτό είναι ένα ζήτημα ασφάλειας για την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πολιτικός.
“Η βάση στο Κιουρετσίκ τώρα, δεν προστατεύει μόνο το Ισραήλ, αλλά και το ΝΑΤΟ και τον ιδιοκτήτη του, τις ΗΠΑ, που έχουν επανειλημμένα επιτεθεί στην Τουρκία.
Η βάση αυτή θεωρείται ως ένα αγκάθι στο πλευρό της Τουρκίας. Οι λεγόμενοι υπερασπιστές της Παλαιστίνης και οι δήθεν πιστοί μουσουλμάνοι που ακολουθούν την πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι η βάση του Κιουρετσίκ είναι προδοσία όχι μόνο για την Παλαιστίνη και την Ασία, αλλά και για την Τουρκία!”, ανέφερε ο Τούρκος ειδικός Σερντάρ Αλιτσαβούσογλου.
Σε συνέντευξη του σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ο ναύαρχος εα, Τουρκέρ Ερτούρκ, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα μας στρίμωξε, μας νίκησε στο μπρα ντε φερ.», ενώ πρόσθεσε «Nα ξέρετε πως παραδοθήκαμε. Η οικονομία χρεοκόπησε. Απομονώθηκε η χώρα. Πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Πραγματικά παραδοθήκαμε. Αν μιλάμε για μπρα ντε φερ, η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μας νίκησε στο μπρα ντε φερ. Πού είναι η Γαλάζια Πατρίδα;»
Αυτές οι δηλώσεις και οι κινήσεις δείχνουν ότι εντός Τουρκίας έχουν πρόβλημα προσανατολισμού το οποίο επιτείνει η οικονομική κρίση το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, κα. Αυτή η σύγκρουση είναι καθαρά εσωτερική και προς το παρόν νικούν οι φιλοδυτικοί, δεν ξέρουμε όμως για πόσο ακόμη.