Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ρίγη συγκίνησης: Επέστρεψε στο σκήνωμα το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου - Το θαύμα όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να το κάψουν (Βίντεο)

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι της Εύβοιας για όλους τους Ευβοιώτες και όχι μόνο είναι ο προστάτης Άγιος.

Με εκατοντάδες θαύματα και πολλά τάματα να γίνονται στη χάρη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί περπατούν χιλιόμετρα με τα πόδια!

Το Προκόπι είναι χωριό στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας πάνω στον περιφερειακό δρόμο Χαλκίδας-Αιδηψού και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 Καππαδόκες πρόσφυγες.

Χιλιάδες είναι τα θαύματα που έχει κάνει ενώ το πιο πρόσφατο είναι όταν έσβησε την φωτιά που πλησίαζε στο Προκόπι. Το ιερό σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο στο Προκόπι Εύβοιας και ο ίδιος είναι θαυματουργός, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην θεραπεία ασθενών.

Φέτος την παραμονή της μνήμης του (Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 7μ.μ.) στο Ιερό Προσκύνημα στο Ν. Προκόπι πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του δεξιού άφθαρτου χεριού του σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης σε πλήθος πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν τη Χάρη του.

Όπως είναι γνωστό, το χέρι έλειπε μέχρι σήμερα, από το επίσης άφθαρτο και χαριτόβρυτο ιερό λείψανο και έχει αντικατασταθεί από επίχρυσο ομοίωμα δεξιάς χειρός, ενώ τμήμα του ιδίου δεξιού βραχίονος έχει δωριθεί στην αγιορείτικη Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος από τους κατοίκους του Προκοπίου της Καππαδοκίας, όταν το ιερό λείψανο ευρισκόταν ακόμη στα αγιασμένα και αιματοβαμμένα Μικρασιατικά χώματα.

Το ιερό λείψανο της δεξιάς χειρός του Οσίου, όπως μεταδίδει το vimaorhtodoxias.gr, διεφύλαξαν μετά πολλής ευλαβείας και αγάπης δύο αυτάδελφοι απόγονοι Καππαδοκικής προσφυγικής οικογενείας και το προσφέρουν εις το Ιερό Προσκύνημα, με προτροπή του Αιδεσιμολογιωτάτου Πνευματικού πατρός τους.

Σύμφωνα με το ekklisiaonline, θα ακολουθήσει το διήμερο πρόγραμμα της πανηγύρεως του Αγίου (Κυριακή 26/5/2024 Εσπερινός και Δευτέρα 27/5/2024 Θεία Λειτουργία και Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου) σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Η µακρά διαδροµή του σκηνώµατος του Αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αµέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή.

Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραµικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήµονος του Αγίου Όρους, για τη συνδροµή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωµένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν µαζί τους ως πολύτιµο κειµήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δηµιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον µεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αµέτρητοι πιστοί.

Tags
Back to top button