Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεκόρ από το 1963: Τέσσερις ημέρες ολικού παγετού η Θεσσαλονίκη

Ρεκόρ ως προς τη διάρκεια του παγετού στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται σήμερα από το 1963, οπότε δημιουργήθηκε ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Όπως επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9″ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.

Στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου του 1963 σημειώθηκε ολικός παγετός διάρκειας τριών ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι και η ανώτερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υπό το μηδέν.

«Τώρα έχουμε τέσσερις μέρες με ολικό παγετό και ίσως πάμε προς πέμπτη μέρα. Επομένως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ και δεν νομίζω ότι θα σπάσει από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι, αν εξαιρέσουμε μια φορά, στις 14 Ιανουαρίου του 1968, που καταγράφηκε θερμοκρασία -12,6 βαθμοί Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν είχαμε έκτοτε. Τόνισε, άλλωστε, ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν τυχερή τις προηγούμενες ημέρες των εορτών των Φώτων και του Αγίου Ιωάννη καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της έλλειψης υγρασίας δεν μπορούσε να σχηματιστεί χιόνι και να πέσει χιόνι στην περιοχή μας.

«Τα τελευταία χρόνια, πάντως, δεν πολυβλέπουμε χιόνι, δηλαδή υπάρχει μια σταδιακή πτώση των ημερών χιονόπτωσης στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό είναι γεγονός», πρόσθεσε.

Για τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη συνέχεια, εκτίμησε ότι το χιόνι σταματά στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και αύριο θα σημειωθούν πολύ καλύτερες θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που δημιουργήθηκε, είπε ότι παρά την ενημέρωση από τους μετεωρολόγους για την κακοκαιρία, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο κάποιοι φορείς της πολιτείας δούλεψαν πραγματικά.

Tags
Back to top button