
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 5 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Τραμπ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τον οποίο ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει με τη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τράμπ:"Πολύ καλή και παραγωγική η επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν"
Η τελευταία συνομιλία των ηγετών ήταν «πολύ καλή και παραγωγική», δήλωσε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social.
Οι ηγέτες συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων, και απηύθυναν προσκλήσεις για να επισκεφθούν ο ένας την χώρα του άλλου.
Η Bild πανηγυρίζει για την αρπαγή των Ελληνικών σπιτιών από τους Γερμανούς!
Ο Τραμπ περιέγραψε τη σχέση του με τον Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία ως «εξαιρετική».
«Σε κάθε περίπτωση, ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να τερματιστεί ο γελοίος, αλλά θανατηφόρος, πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τώρα!» έγραψε ο Τραμπ.
Ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία διατηρεί διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς και με τα δύο έθνη, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και την επιρροή της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Τουρκία έχει διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, τις εξαγωγές σιτηρών και έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.
Η Τουρκία έχει επίσης προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Τον Απρίλιο, εκπρόσωποι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με Ρώσους αντιπροσώπους για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αν και η Ουκρανία φέρεται να μην ήταν στην ημερήσια διάταξη αυτών των συζητήσεων.
Ο Τραμπ κάνει πάλι… στροφή 180 μοιρών!" Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία"
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους στις 5 Μαΐου ότι οι ΗΠΑ ήταν «σε καλή θέση» για να επιτύχουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ήταν έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η προτεινόμενη τριήμερη εκεχειρία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ένα σημάδι της ετοιμότητας της Μόσχας να προχωρήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η πρόταση του Πούτιν για εκεχειρία την Ημέρα της Νίκης ήρθε λίγο αφότου ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη συνεργασίας της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο Τραμπ στις 26 Απριλίου δήλωσε ότι ο Πούτιν μπορεί να μην ενδιαφέρεται πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο.
«Απλώς με παρακινεί», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να κλιμακώσουν την κατάσταση επιβάλλοντας πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την τριήμερη εκεχειρία.
Ομοίως, ο Πούτιν ζήτησε προσωρινή εκεχειρία του Πάσχα λίγο αφότου ο Τραμπ απείλησε να αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η κίνηση απορρίφθηκε ευρέως από τους παγκόσμιους ηγέτες ως ένα κόλπο των μέσων ενημέρωσης για να κατευνάσουν τον Τραμπ. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τη δική της εκεχειρία σχεδόν 3.000 φορές σε 30 ώρες.
Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει μια πλήρη 30ήμερη εκεχειρία με τη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ πρότειναν για πρώτη φορά μια προσωρινή εκεχειρία.
Η μόνη απαίτηση του Κιέβου είναι η Μόσχα να τηρήσει τους ίδιους όρους, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε να επιβάλει πλήρη εκεχειρία εκτός εάν η Ουκρανία κάνει έκτακτες παραχωρήσεις, όπως η άρνηση κάθε ξένης στρατιωτικής βοήθειας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε στις 5 Μαΐου ότι μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ είναι στα σκαριά, αλλά δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί. Ο Πούτιν έχει ήδη συναντηθεί αρκετές φορές με τον απεσταλμένο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.
Τριήμερη εκεχειρία ανακοίνωσε ο Πούτιν
Ως γνωστόν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια λεγόμενη «ανθρωπιστική» εκεχειρία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, για να σηματοδοτήσει την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου στις 28 Απριλίου.
Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου έως τα μεσάνυχτα της 11ης Μαΐου, σύμφωνα με την Ρωσική πλευρά. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι στρατιωτικές ενέργειες θα σταματήσουν. Η Ρωσία πιστεύει ότι η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το σφιχταγκάλιασμα Τράμπ-Ερντογάν κάνει επιθετικότερο τον Ερντογάν κατά της Ελλάδας
με τίτλο, "Οι 5 λόγοι που η πολιτική Τραμπ αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο Ελληνοτουρκικού πολέμου", αιτιολογούσαμε αναλυτικά τους προβληματισμούς-ανησυχίες μας για τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος κατά την άποψή μας δεν θα εμπλακεί άμεσα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποτρέποντας τα χειρότερα.
Ο λόγος είναι ότι τηρεί αποστάσεις από οτιδήποτε δεν συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε άλλωστε με το σχέδιο τερατούργημα για εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη των προγόνων τους και την μετατροπή της σε Ριβιέρα της Μεσογείου για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Άλλωστε ο Ερντογάν είναι φίλος του, όπως έχει ο ίδιος πεί πολλές φορές, τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα και τον οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ σε περιφερειακές διενέξεις για την επίλυσή τους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Γνωρίζοντας τον Ερντογάν, θεωρούμε σίγουρο ότι για να παίξει αυτόν το ρόλο θα ζητήσει γενναία ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.