Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

"Σφαγή" στον τουρισμό: "Έκοψε" το 81% των επενδυτικών σχεδίων το υπουργείο Ανάπτυξης

Μόλις το ένα πέμπτο των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο του τουρισμού εγκρίθηκαν για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο από το υπουργείο Ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι το 80% των προτάσεων «κόπηκαν» και αυτό ενώ προηγήθηκε σημαντική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Το υπουργείο έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκαν 162 σχέδια από τα συνολικά 852, ποσοστό 19%.

Η αιτία δεν έχει γνωστοποιηθεί αλλά για αρκετό καιρό φορείς του κλάδου μιλούσαν για ανεπαρκή προϋπολογισμό, ελάχιστοι όμως περίμεναν ότι θα εγκριθεί λιγότερο από 20% των προτάσεων.

Από την άλλη, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη, χωρίς όμως να παραθέσει αναλυτικά στοιχεία.

Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάθεση των προτάσεων και η μεγάλη αυτή καθυστέρηση ήρθε να προστεθεί στα ανησυχητικά μηνύματα που υπήρχαν για μη έγκριση των προτάσεων λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.

Όλοι οι φορείς του κλάδου του τουρισμού αλλά και τοπικές αρχές όπως περιφερειάρχες, είχαν προσπαθήσει για την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις οι οποίες σημειωτέον είναι ώριμες και αφορούν ξενοδοχεία και καταλύματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον του Τουρισμού.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο μάλιστα για ικανοποίηση των αναπτυξιακών αναγκών της Κρήτης και της Ρόδου…

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης:

Υλοποιώντας τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και το νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο στις 21 Οκτωβρίου, ανακοινώνεται η έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ.

Οι εγκρίσεις αφορούν σε δύο κύκλους του τουρισμού (162 επενδύσεις) και έναν της μεταποίησης (109 επενδύσεις) του Αναπτυξιακού Νόμου του 2022. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και άλλα σχεδόν 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές.

  • Από τις επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον Daniel, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τουριστικές επενδύσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νομού Έβρου. Αναλογικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

  • Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ταμείο DELFIτης Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στόχος είναι η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας.

Tags
Back to top button