ΗΠΑ • 14/06/2021 - 5:26
"Όλες του φαίνονται ίδιες": Ο Μπάιντεν μπέρδεψε τη Λιβύη με τη Συρία
Χαμός στο Twitter
Τι Λιβύη, τη Συρία για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μπέρδεψε πολλές φορές τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (13/06), και φυσικά το στιγμιότυπο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους χρήστες του Twitter.
Η Σύνοδος Κορυφής των G7, την Κυριακή (13/06), χαρακτηρίστηκε από ένα περίεργο επεισόδιο, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν ήταν σίγουρος για ποια χώρα μιλούσε, τη Λιβύη ή τη Συρία.
Συγκεκριμένα, από το 2011, και οι δύο χώρες έχουν ταλαιπωρηθεί από εμφύλιους πολέμους μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που συγκλόνισαν την περιοχή, με διαδηλωτές να απαιτούν πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, το νέο γλωσσικό ολίσθημα του Τζο Μπάιντεν δεν πέρασε απαρατήρητο από τους χρήστες του Twitter, καθώς πολλοί ανέφεραν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος μπερδεύει συχνά ονόματα ή/και τοποθεσίες.
Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που εξέτασαν πιο σοβαρά την γκάφα του Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για άγνοια του Πρόεδρου των ΗΠΑ αναφορικά με σημαντικά ζητήματα, ενώ κάποιοι ανέφερε πως η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στις δύο χώρες μάλλον δεν διαφέρει και πολύ.
Δείτε μερικά από τα καλύτερα tweets
Παρ’ όλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν βρήκε χρόνο για να ασκήσει και κριτική στη Ρωσία επειδή φέρεται ότι δεν παρείχε βοήθεια στον συριακό λαό, κάτι το οποίο είναι μάλλον συζητήσιμο, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της χώρας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης εξαιτίας της -τότε- επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Ένας χρήστης του Twitter έγραψε με δηκτικό τρόπο: «Ο Μπάιντεν μπερδεύει τη Συρία και τη Λιβύη τρεις φορές. Φαίνεται επίσης να καυχιέται ότι η αδυναμία της Ρωσίας να “παρέχει [τις] βασικές οικονομικές ανάγκες των ανθρώπων στη Συρία” είναι ένα σημείο μόχλευσης για τις ΗΠΑ. Υποθέτω ότι εννοεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ που, όπως ο Μπάιντεν, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα αναφέρουν».
Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν είναι ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αραβική Δημοκρατία δεν ζητήθηκε ούτε εγκρίθηκε από την επίσημη συριακή κυβέρνηση, γεγονός που την καθιστά σαφώς παράνομη.
Όσον αφορά στον ρόλο των ΗΠΑ στη Συριακή σύγκρουση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αποσταθεροποιητικές δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στην περιοχή, ενώ η παρουσία τους «συνοδεύεται από τη λεηλασία του φυσικού πόροι της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας».
Σχετικά με τη Λιβύη, το 2011, η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βοήθησε την ανατροπή του -τότε- ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε από αντάρτες και, έκτοτε, η χώρα είχε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.