Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Λερναία Ύδρα" η τουρκική αμυντική βιομηχανία-Απλώνει τα "πλοκάμια της" στην Αφρική χτίζοντας εργοστάσια συμπαραγωγής πυρομαχικών

Η τουρκική  διείσδυση  της Τουρκίας στην Αφρική και ιδιαίτερα στις χώρες του Σαχέλ είναι γνωστή, στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει την Γαλλία στις χώρες της εν λόγω περιοχής.

Το "μοτίβο" της τουρκικής διείσδυσης στις χώρες του Σαχέλ στην Αφρική

Αυτή πραγματοποιείται εκμεταλλευόμενη η Άγκυρα το κοινό Μουσουλμανικό  θρήσκευμα ως αφετηρία προσέγγισης των κυβερνήσεων και των λαών των εν λόγω χωρών, χτίζοντας αφιλοκερδώς νέα ή ανακαινίζοντας παλαιά ιστορικά μουσουλμανικά τεμένη σε αυτά, καθώς και έργα κοινής ωφελείας, όπως νοσοκομεία, δρόμοι κλπ.

Στη συνέχεια επέρχεται διμερής εμπορική συμφωνία με κάθε μία από αυτές ξεχωριστά, με την οποία διεισδύουν τουρκικές εταιρείες στις χώρες αυτές, για να ακολουθήσει στη συνέχεια στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας, με εξαγωγές τουρκικών οπλικών συστημάτων, εκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών αυτών από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού κλπ, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο σχέσεις πολιτικοοικονομικής- στρατιωτικής εξάρτησης  αυτών από την Άγκυρα.

Τα παραπάνω αποτελούν το μοτίβο διείσδυσης της Τουρκίας στην Αφρική.

Τώρα ο Ερντογάν πηγαίνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα, αφού σύμφωνα με , "η Τουρκία  ξεκινά την κατασκευή όπλων στη ΛΔ Κονγκό, τη Νιγηρία και την Κένυα", το οποίο αναφέρει:

Κοινοπραξία Τουρκικής και Αφρικανικής εταιρείας κατασκευάζει εργοστάσιο  πυρομαχικών στο Κονγκό

"Η Atesci, εταιρεία  παραγωγής όπλων της Τουρκίας, ανακοίνωσε πρόσφατα τη σημαντική δέσμευσή της σε ένα έργο συνεργασίας με την Afridex. Στόχος τους είναι η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτή η κρίσιμη συμμαχία σχεδιάζει στη δημιουργία μιας ποικιλίας  πυρομαχικών.

Αυτή η κοινοπραξία χρηματοδοτείται από σημαντική επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της Atesci να επεκτείνει τις αμυντικές της παραγωγικές ικανότητες εντός της περιοχής. Αυτό το εγχείρημα όχι μόνο υπογραμμίζει τη στρατηγική ανάπτυξης της Atesci, αλλά υπογραμμίζει επίσης την κλιμακούμενη τάση των παγκόσμιων αμυντικών επιχειρήσεων που επενδύουν σε αφρικανικές αγορές.

Ο Ιούλιος είναι ο προβλεπόμενος μήνας για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής, σηματοδοτώντας ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη αυτοβιωσιμότητας στην παροχή πυρομαχικών για την περιοχή.

Η τουρκική εταιρεία Atesci   απλώνει τα πλοκάμια της σε Κένυα και Νιγηρία

Το 2022, η Atesci έκλεισε ένα σημαντικό συμβόλαιο στην Κένυα. Προσέφεραν την τεχνογνωσία τους για τη δημιουργία γραμμών παραγωγής πυρομαχικών για τον στρατό της Κένυας. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση αυτής της προσπάθειας παραμένει διφορούμενη.

Επιπλέον, η Proforce Nigeria Limited, βασικός παίκτης στον τομέα της κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στη Νιγηρία, ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη τεχνική συνεργασία με την Atesci, ειδικά για την παραγωγή πυρομαχικών.

Οι προσπάθειες του Atesci υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση τουρκικών αμυντικών εταιρειών να επεκτείνουν τη διεθνή τους επιρροή. Ξεκινώντας το 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία για την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή. Η πρωτοβουλία αυτή διευκόλυνε επίσης την είσοδο τουρκικών επιχειρήσεων στην αφρικανική αγορά.

Τι παράγει η τουρκική αμυντική εταιρείαAtesci;

Η Atesci είναι μια διακεκριμένη τουρκική αμυντική εταιρεία που διαπρέπει στην κατασκευή ενός ευρέος φάσματος στρατιωτικού υλικού και αμυντικών συστημάτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά με το όραμα να αντιμετωπίσει τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ανταγωνιστή στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.

Η ποικιλία στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας είναι αξιοσημείωτη, καθώς περιλαμβάνει :συστήματα στρατού, ναυτικού και αεράμυνας. Συμμετέχει στην παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων πυροβολικού, συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Γνωστή για τις προηγμένες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης, η Atesci καινοτομεί και ενισχύει συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων της.

Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Μερικοί από τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς της περιλαμβάνουν χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών χωρών και ποσοτήτων, τείνουν να παραμένουν εμπιστευτικές λόγω της διαβαθμισμένης φύσης του εμπορίου που σχετίζεται με την άμυνα.

Άλλες χώρες εισαγωγής όπλων για Κογκό-Νιγηρία-Κένυα

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό [ΛΔ Κονγκό], η Νιγηρία και η Κένυα έχουν η καθεμία ποικίλες πηγές για τις  εισαγωγές στρατιωτικών οπλικών συστημάτων τους.

Η ΛΔ Κονγκό εισάγει κυρίως τα όπλα της από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι τύποι όπλων που εισάγει η ΛΔ Κονγκό περιλαμβάνουν φορητά όπλα, ελαφρύ οπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη.

Οι κύριοι εισαγωγείς της Νιγηρίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα. Αυτές οι εισαγωγές φιλοξενούν μια σειρά εξοπλισμού όπως φορητά όπλα, ελαφρά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη, ενώ έχει αποκτήσει πολεμικά πλοία από την Κίνα.

Οι στρατιωτικές εισαγωγές της Κένυας προέρχονται από ποικίλες πηγές, με τις κύριες να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και το Ισραήλ. Οι τύποι όπλων που εισάγονται από την Κένυα περιλαμβάνουν φορητά όπλα, ελαφρά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη. Πρόσφατα, η Κένυα επέκτεινε τις εισαγωγές της για να συμπεριλάβει πιο εξελιγμένο εξοπλισμό, όπως drones και συστήματα επιτήρησης."

 Η Τουρκία χτίζει εργοστάσια συμπαραγωγής όπλων σε χώρες της Αφρικής

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία επεκτείνει την πολιτικοστρατιωτική της επιρροή στην Αφρική, αποκτώντας επιπρόσθετα οικονομικά  οφέλη, χτίζοντας εργοστάσια συμπαραγωγής πυρομαχικών σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου, κάτι ανάλογο θα λέγαμε με αυτό που ξεκίνησε και στην Ουκρανία κατασκευάζοντας εργοστάσιο παραγωγής drones BAYRAKTAR.

Με βάση τις  παραπάνω τουρκικές κινήσεις και όχι μόνο, η Ελλάδα θα πρέπει εξετάσει πολύ προσεκτικά τα επόμενα  βήματα ανάπτυξης  της αμυντικής της βιομηχανίας, ιδιαίτερα στον τομέα παραγωγής πυρομαχικών όλων των τύπων, έτσι ώστε να έχει αυτάρκεια σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία.

Άλλωστε ο πολεμος στην Ουκρανία  κατέδειξε αφενός  υπερκαταναλώσεις  πυρομαχικών και αφετέρου τις αρνητικές συνέπειες που έχει για το Κίεβο στο πεδίο της μάχης, η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτησή του από Δυτικές χώρες σε αυτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button