Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Γυμνή" η τουρκική Αεροπορία ως το 2030 μετά το φιάσκο των Eurofighter- Η Ελλάδα μιλάει στις 7 Δεκεμβρίου με την Τουρκία από θέση ισχύος

Η  "περιπετειώδης "επίσκεψη  του Ερντογάν στην Γερμανία και η απόπειρα να εισπράξει το ναι του Καγκελάριου Σόλτς για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon,κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, αφού ανέσυρε πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων των ηγετών των δύο χωρών σε μια σειρά Διεθνών ζητημάτων με προεξέχον αυτό του Ισραήλ.

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι οι Χούθι κατέλαβαν πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως δεν είναι ισραηλινό

Μετά το χαστούκι Σόλτς για τα Eurofighter Typhoon ο Ερντογάν ζητάει βοήθεια από Μ.Βρετανία-Ισπανία

επιχειρεί ούτε λίγο ούτε πολύ να εμφανίσει τον Τούρκο Πρόεδρο ως τροπαιούχο, κάνοντας το άσπρο-μαύρο παρά το πατρατράκ που υπέστη στη Γερμανία, αναφέροντας:

"Σάλο στον κόσμο προκάλεσε η κίνηση «Eurofighter Typhoon» της Τουρκίας! Ανέφεραν τους S-400 ως παράδειγμα.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon είχαν μεγάλο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Εμπειρογνώμονες που μιλούσαν σε ξένες αμυντικές ιστοσελίδες αξιολόγησαν την κίνηση του Eurofighter της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler είπε, "Αυτά τα αεροπλάνα αφορούν την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Και η Αγγλία και η Ισπανία λένε "ναι"και  τώρα εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία. Η Αγγλία και η Ισπανία λένε "Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα".

«Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter» ανέφερε, 

Υποβαθμίζεται διαρκώς η μαχητική ισχύς της Τουρκικής αεροπορίας 

Αναφέρθηκε ότι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2030, ενώ τα F-16 βρίσκονται σε αναμονή λόγω της έντασης των σχέσεων  μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι η κίνηση του Eurofighter θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως στρατηγικός μοχλός στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για τα F-16 με τις ΗΠΑ.

Ενόψει της αβεβαιότητας των F-16, το Eurofighter αξιολογήθηκε ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για την Τουρκία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αγορά ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους δεν θα εμποδίσει την προμήθεια F-16 και τόνισαν ότι μια πιθανή συμφωνία Eurofighter θα αποδυναμώσει την «κυριαρχία» του κατασκευαστή F-16 Lockheed Martin στον κόσμο.

Αναφέρθηκε ότι το πολεμικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στην Τουρκία έως ότου ο KAAN εισέλθει στο απόθεμα.

Τουρκικοί υπαινιγμοί για αναζήτηση μαχητικών σε Ρωσία-Κίνα

Οι ειδικοί λένε ότι εάν η Γερμανία μπλοκάρει τη συμφωνία, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλες επιλογές πιο μακριά, αναφέροντας τους S-400 ως παράδειγμα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Τουρκία αποτελεί απόδειξη ότι είναι έτοιμη να διερευνήσει μη δυτικές επιλογές."

Ο Ερντογάν μετά τις ΗΠΑ χάνει και την Γερμανία

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι παγιδευμένος, λόγω της αλλοπρόσαλης επιθετικής πολιτικής του.

επισημάναμε ότι ο Ερντογάν έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εδώ και δεκαετίες, όταν χαρακτήρισε το Ισραήλ χώρα τρομοκράτη και εγκληματία πολέμου και την τρομοκρατική Χαμάς, "απελευθερωτική οργάνωση", καλλιεργώντας παράλληλα ανοιχτά τον αντι-αμερικανισμό στην Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό αποστέρησε ο Τούρκος Πρόεδρος και τους τελευταίους υποστηρικτές του, λίγοι ήταν , σε ΗΠΑ-ΕΕ, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Γερουσιαστής Γκράχαμ, ο οποίος αναμένουμε να μην είναι πλέον υπέρ της απόκτησης των F-16 από την αποσταθεροποιητική και απογοητευτική στάση της Τουρκίας, όπως άλλωστε την χαρακτήρισε ο ίδιος.

Η μεταστροφή του Αμερικανού Γερουσιαστή είναι παροιμιώδης, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο παρελθόν δήλωνε: 

«Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, στα χέρια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και θα προσφέρουν στον τουρκικό στρατό ικανότητα που είναι σίγουρα προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αμερικής».

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">I had a very productive trip to Turkey, a member of NATO and a valuable American ally. <br><br>While we have had a problematic relationship at times, it is imperative Turkey and the US take steps to strengthen the ties between our two nations. <a href="https://t.co/szEEpZOIXH">pic.twitter.com/szEEpZOIXH</a></p>&mdash; Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) <a href="https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1543751436009459713?ref_src=twsrc%5Etfw">July 4, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Τέλος η αρνητική στάση του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς στο θέμα των Eurofighter, κρίνεται ως απολύτως δικαιολογημένη, όχι μόνο λόγω του Ισραήλ , αλλά και με βάση τα όσα χίλια μύρια έχει πεί ο πολύς Ερντογάν κατά της ΕΕ.

Οι τουρκικοί λεονταρισμοί περί αγοράς μαχητικών από Ρωσία ή Κίνα είναι κούφιοι

Τέλος αναφορικά με τους τουρκικούς λεονταρισμούς για αναζήτηση τάχα μαχητικών αεροσκαφών από Ρωσία ή Κίνα, αυτοί στερούνται βάσης για τους εξής λόγους:

1. Οι ΗΠΑ θα επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία βυθίζοντας στα τάρταρα την ασθενή οικονομία της προκαλώντας εσωτερικές τριβές και σοβαρά κοινωνικά  προβλήματα, που θα γύριζαν κατά του Ερντογάν.

2.Η υπάρχουσα τουρκική αεροπορία θα είχε σταδιακά την τύχη της Ιρανικής μετά την πτώση του Σάχη και την ανάδειξη του Χομεϊνί, αφού ξεμένοντας από ανταλλακτικά θα απαξιωνόταν τελείως, τουλάχιστον μέχρι το 2030, όπου αν όλα πάνε καλά το εγχώριο μαχητικό KAAN θα έμπαινε στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επισημαίνουμε κάτι εξόχως σοβαρό, πως το πολυδιαφημισμένο  εγχώριο πρόγραμμα αναβάθμισης " UZGUR" των  υπαρχόντων F-16 BLOCK-30-40-50 της τουρκικής Αεροπορίας σε BLOCK-70 δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, διαφορετικά γιατί ο Ερντογάν εκλιπαρεί την Γερμανία για Eurofighter και τις ΗΠΑ για F-16BLOCK-70;

Η Ελλάδα μιλάει με την Τουρκία από θέση ισχύος

Τα παραπάνω εξηγούν εν πολλοίς την μεταστροφή της Τουρκίας και το γεγονός ότι προσέρχεται  στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη διατηρώντας κάκιστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ -ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα που διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις των τελευταίων ετών.

Άραγε θα το εκμεταλλευτεί ο Μητσοτάκης δεόντως στις συζητήσεις με τον Ερντογάν αρχής γενομένης από την 7η Δεκεμβρίου ή θα έχουμε πάλι το φοβικό σύνδρομο εξημέρωσης του θηρίου με ανταλλάγματα;

 

Tags
Back to top button