Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς οι… νυχτερίδες στέρησαν από τον Μύρτο τη γαλάζια σημαία

Μεγάλη απογοήτευση είναι για τους Κεφαλονίτες αλλά και για την χώρα μας γενικότερα, η είδηση πως ο Μύρτος, η πανέμορφη παραλία στο βόρειο τμήμα του νησιού, έχασε την «Γαλάζια Σημαία» του μαζί με 19 άλλες παραλίες της Ελλάδας επειδή δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης.


Η έλλειψη ναυαγοσώστη και το θέμα των σκουπιδιών στην παραλία είναι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα του νησιού οι κύριες αιτίες απώλειας της τιμητικής διάκρισης παρόλο που η ποιότητα του νερού στον Μύρτο παραμένει εξαιρετική όπως άλλωστε και στις άλλες ελληνικές παραλίες που υποβαθμίστηκαν.

Όμως, Έλληνες και διεθνείς αξιολογητές στις κατά τόπους επισκέψεις τους διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην καθαριότητα, στην σωστή ενημέρωση, σε θέματα ασφάλειας των λουομένων και σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος της ακτής.

Οι θαλάσσιες… νυχτερίδες

Εκτός όμως από την απώλεια της γαλάζιας σημαίας η παραλία του Μύρτου «έπεσε θύμα» και των θαλάσσιων νυχτερίδων με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια σχεδόν να υπολειτουργεί και να μην προσφέρει στους επισκέπτες τα αναμενόμενα.


Φέτος ο τουρισμός στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου πηγαίνει καλύτερα από ποτέ. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και νησιωτικής πολιτικής, Σπύρο Γαλιατσάτο, η αύξηση τουριστών για το πρώτο εφτάμηνο του 2017 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και ανέρχεται στο 10% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Όμως, το στολίδι της Κεφαλονιάς, η παραλία του Μύρτου όχι μόνο έχασε την γαλάζια σημαία της αλλά κινδύνευσε να κλείσει εξαιτίας των θαλάσσιων νυχτερίδων! Ο Διονύσης Λυκούδης, αναπληρωτής δημάρχος Κεφαλονιάς, έγραψε στις 26 Ιουλίου στην σελίδα του στο Facebook: ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ…ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ Ο ΜΥΡΤΟΣ!!
Με την υπ’ αριθμόν 1840 στις 10/7/2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στον Μύρτο.
Έτσι, στον Μύρτο…
1) Απαγορεύεται να κατεβαίνουν αυτοκίνητα!!!
2) Απαγορεύεται να υπάρχει κυλικείο!!!
3) Απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και άλλα πολλά…

Το Προεδρικό Διάταγμα της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του Μύρτου εξεδόθη στις 02/09/2009 με βάση τις μελέτες που πραγματοποίησε ο τότε Δήμος Πυλάρου το 2000 και το 2001.
Ο Μύρτος λοιπόν παραδίδεται με την σφραγίδα του ΣτΕ στις θαλάσσιες νυχτερίδες του…
ΝΤΡΟΠΗ!!!».

Πριν δύο χρόνια η αμερικανική ιστοσελίδα Huffington Post ανακήρυξε την παραλία του Μύρτου ως την πρώτη από τις πέντε καλύτερες ελληνικές παραλίες. Πράγματι, τα απότομα βράχια και η καταπράσινη βλάστηση καταλήγουν σε μια απέραντη παραλία με ψιλό λευκό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά που το χρώμα τους εναλλάσσεται από γαλάζιο σε βαθύ μπλε ενώ η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα και αποζημιώνει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.

Ο Μύρτος είναι ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία στην Ελλάδα, αλλά αυτό το καλοκαίρι και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι τουρίστες που έφθαναν μέχρι εκεί δεν έβρισκαν ούτε τα στοιχειώδη, δηλαδή ξαπλώστρες, ομπρέλες, καντίνα, αλλά ούτε και τουαλέτες και ο λόγος είναι… οι θαλάσσιες νυχτερίδες (!), όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ντόπιοι και όπως έγραψαν αρκετά από τα τοπικά μέσα του νησιού.

Πρώην δήμαρχος Πυλαρέων Μάρκος Κοτσιλίνης, ο «προστάτης» των νυχτερίδων: Δεν το έκανα για τις νυχτερίδες

Τι έχει όμως συμβεί ακριβώς; Ο Μάρκος Κοτσιλίνης, πολιτικός μηχανικός και δήμαρχος Πυλαρέων από το 1999 μέχρι το 2010 είναι ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία να εφαρμοστεί για την παραλία του Μύρτου αυτό που προέβλεπε η γενικότερη μελέτη για την Κεφαλονιά και να κηρυχθεί ο Μύρτος και η ευρύτερη περιοχή ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο ίδιος, ο πρώην δήμαρχος Πυλαρέων μίλησε για πρώτη φορά στο Πρώτο Θέμα και εξήγησε ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα προστασίας των νυχτερίδων αλλά ένα γενικότερο ζήτημα προστασίας της παραλίας και του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από αυτή. Το 2009 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα με βάση την παραπάνω μελέτη αφού έγινε επεξεργασία της από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποφασίστηκε να χωριστεί η ΖΟΕ της περιοχής σε τέσσερις υποζώνες.

Όπως μας εξήγησε ο Μάρκος Κοτσιλίνης, η πρώτη υποζώνη αφορά την θάλασσα, η δεύτερη το βουνό, η τρίτη την παραλία και η τέταρτη μια ζώνη έξω από την παραλία που είναι ειδική περιοχή και στην οποία, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, «ενδέχεται να υπάρχουν σπάνια φυτά και θηλαστικά, όπως νυχτερίδες».

Ο κύριος Κοτσιλίνης τόνισε στο Πρώτο Θέμα ότι στόχος του ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η τήρηση των όρων του σχετικού προεδρικού διατάγματος το οποίο επιτρέπει μεν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες από την Δήμο Κεφαλονιάς αλλά υπό όρους, όπως για παράδειγμα οι ομπρέλες να είναι «ξύλινα σκίαστρα» ενώ αντί για καντίνα επιτρέπεται ένα ξύλινο κτήριο 30 τ.μ. στη στεριά, δηλαδή στον παρακείμενο δρόμο.

Το πρόβλημα είναι πως από το 2009 μέχρι το 2016 «σιωπηλά» λειτουργούσε στην παραλία καντίνα ενώ φέτος το καλοκαίρι μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι τουρίστες που πήγαιναν για μπάνιο στον Μύρτο δεν έβρισκαν όχι μόνο ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά ούτε νερό να πιουν, ούτε τουαλέτες!

Τι υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής

Ο Δημήτρης Λιακόπουλος, χρόνια οδηγός ταξί στην ευρύτερη περιοχή, μας είπε χαρακτηριστικά ότι είχε γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από τουρίστες επειδή επισκέπτονταν μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν τα στοιχειώδη, αφού ο Μύρτος βρίσκεται σε μια περιοχή της βόρειας Κεφαλονιάς όπου τα πιο κοντινά χωριά είναι προσβάσιμα μόνο με αυτοκίνητο.

Μετά τις 7 Αυγούστου, όπως μας εξήγησαν επαγγελματίες της περιοχής, έχουν τοποθετηθεί στην παραλία του Μύρτου περίπου 40 ομπρέλες, γύρω στις 100 ξαπλώστρες, τέσσερις χημικές τουαλέτες και μια καντίνα, που παρέχει βασικά είδη στους επισκέπτες, αλλά αυτή η υποτυπώδης «υποδομή» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκατοντάδων τουριστών που προσέρχονται στην δημοφιλή παραλία από κάθε γωνιά της πλανήτη.

Τα σχέδια του αντιδημάρχου Πυλάρου, Μιχάλη Γάκη για τον Μύρτο

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πυλάρου, γιατρός Μιχάλης Γάκης, επιβεβαίωσε στο Πρώτο Θέμα τις δηλώσεις των τοπικών επαγγελματιών. Ο κύριος Γάκης, που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, ανέφερε ότι την 1η Αυγούστου ο Δήμος Κεφαλονιάς τοποθέτησε στην παραλία του Μύρτου 52 ομπρέλες και 100 ξαπλώστρες και επιπλέον έθεσε σε λειτουργία την υπάρχουσα καντίνα, η οποία παρέχει όμως μόνο τα στοιχειώδη στους επισκέπτες.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε πως ο ίδιος σκοπεύει να διεκδικήσει για την παραλία του Μύρτου αυτά που πραγματικά είναι απαραίτητα και συμβατά με το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή ξύλινα σκίαστρα και ένα κτήριο από ξύλο και πέτρα που θα κατασκευαστεί στη στεριά και θα λειτουργεί ως καντίνα.

Επίσης, ο Μιχάλης Γάκης υποστήριξε πως οι κάτοικοι στα Διβαράτα, το πλησιέστερο χωριό στον Μύρτο, του έχουν αναφέρει πως δεν υπάρχουν προστατευόμενα είδη στην περιοχή και ο ίδιος, μας εκμυστηρεύτηκε ότι αυτό είναι «κοινό μυστικό».

Όσο για την επιμονή της προηγούμενης δημοτικής Αρχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πανέμορφης παραλίας, ο κύριος Γάκης υπενθύμισε πως την ίδια στιγμή που η ίδια «κοπτόταν» για το περιβάλλον, οργάνωνε στην παραλία καλοκαιρινές συναυλίες!

Tags
Back to top button