Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Πώς οι Γάλλοι απέκτησαν την Αφροδίτη της Μήλου…

Σ’ ένα βιβλίο, που είχε εκδώσει το 1930 ο Γάλλος συγγραφέας Camille Vergniol για τον αρχαιολόγο Jules Dumont d’ Urville, εξιστορούσε πώς ο τελευταίος, όταν ήταν Αξιωματικός του Ναυτικού, κατόρθωσε να γίνει κάτοχος της περίφημης κι αξεπέραστης σε καλαισθησία Αφροδίτης της Μήλου, η οποία σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου, μακριά από την πατρίδα της.

Ο Jules Dumont d’ Urville, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τη μοναδική καλλιτεχνική αξία του μαρμάρινου αγάλματος, διαπραγματεύθηκε την αγορά του. Αλλά ο χωρικός, που το είχε ανακαλύψει στις 8 Απριλίου του 1820, σκάβοντας σ’ ένα χωράφι και που διαπραγματευόταν ο ίδιος την πώλησή του στον Πρίγκιπα Νικόλαο Μουρούζη, Αξιωματούχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζήτησε να πληρωθεί με το δυσθεώρητο για την εποχή ποσό των 750 πιάστρων.

Τελικά, ο d’ Urville, όταν συγκέντρωσε τα χρήματα χάρις σ’ έναν φίλο του, επέστρεψε στη Μήλο, αλλά τη στιγμή εκείνη, το άγαλμα ήδη φορτωνόταν πάνω σε μια φορτηγίδα, για να παραδοθεί στον Μουρούζη. Ο d’ Urville, τότε, αποβίβασε αμέσως ισχυρό άγημα, το οποίο, κατόπιν μάχης με τους χωρικούς, απέκτησε την Αφροδίτη και την αναβίβασε στο πολεμικό πλοίο, στο οποίο ήταν Κυβερνήτης.

Μα, κατά τη βιαστική μεταφορά του αγάλματος πάνω στο σκάφος, με προορισμό τη Γαλλία, τα δύο χέρια της Αφροδίτης αποσπάστηκαν κι έπεσαν στη θάλασσα. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθούν.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 18/03/1931…

Tags
Back to top button