Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πώς ένα παιδί που δεν πίνει γάλα θα καλύψει τις ανάγκες του σε ασβέστιο

Η παιδική ηλικία αποτελεί μια περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται σημαντικά, προκειμένου να επιτευχθεί ένας υγιής ρυθμός ανάπτυξης.


Μεταξύ αυτών, το ασβέστιο καταλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντική θέση, αφού η επαρκής πρόσληψή του είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άμεσων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων που σχετίζονται με τα οστά, όπως η ραχίτιδα και η οστεοπόρωση.

Το γάλα είναι σίγουρα μία από τις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές ασβεστίου, γι’ αυτό και η καθημερινή κατανάλωσή του από τα παιδιά καλύπτει συνήθως μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο. Από την άλλη όμως, δεν αποτελεί και τη μοναδική πηγή του εν λόγω απαραίτητου συστατικού. Έτσι, σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί δε συνηθίζει να καταναλώνει γάλα, οι ανάγκες του μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Ειδικότερα, το γιαούρτι και τα τυριά είναι εξίσου καλές πηγές ασβεστίου, καθώς ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι και μία μερίδα τυριού (30 γραμμάρια, δηλαδή 1 φέτα του τοστ ή 1 κομμάτι σε μέγεθος σπιρτόκουτου) προσφέρουν αντίστοιχη ή και σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερη ποσότητα ασβεστίου, συγκριτικά με το γάλα. Βέβαια, στην περίπτωση των τυριών είναι σημαντικό να εφαρμόζεται ο «κανόνας του μέτρου», καθώς τα περισσότερα από αυτά, πέρα από το ασβέστιο, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο.

Από την άλλη, ένα μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να καλυφθεί και από άλλες πηγές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί (ξερά φασόλια, αμύγδαλα, σουσάμι), καθώς και μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα (σαρδέλα, αθερίνα, γαύρος).


Πηγή:  neadiatrofis.gr

Tags
Back to top button