Η ανακατάληψη βραχονησίδας και η καταστροφή εχθρικής θέσης σε αυτήν από drone των ελληνικών ειδικών δυνάμεων κατά την άσκηση Ωρίων 24, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.
Το drone πραγματοποίησε άφεση 2 χειροβομβίδων για την καταστροφή της εχθρικής θέση.
Η λογική χρήσης ΜΕΑ για επιθετικές ενέργειες έχει εισέλθει για τα καλά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και αυτό έχει την δική του σημασία ειδικά τώρα που οι Τούρκοι εξοπλίζονται μέχρι τα δόντια για να μας εκβιάσουν ( ή οτιδήποτε άλλο) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενόψει εξορύξεων στις ίδιες περιοχές.
Θέλουμε drone με δυνατότητα μεταφοράς εξελιγμένων όπλων για το Αιγαίο
Η χώρα μας έχει ανακοινώσει το πρώτο της, εγχώριας κατασκευής, πολεμικό drone, ΓΡΥΠΑΣ, με το αρχικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να αναμένεται μέχρι το 2025.
Το drone ΓΡΥΠΑΣ, είναι η δεύτερη πλατφόρμα που γεννήθηκε από αυτή την κοινή παραγωγή.
Ενώ η ανάπτυξη του drone θα ακολουθήσει ένα πολύ παρόμοιο μοτίβο με ο σχεδιασμός του θα βασίζεται σε μια διαφορετική ιδέα λειτουργιών για να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απαιτήσεις μάχιμων αποστολών.
Ενώ το ΑΡΧΥΤΑΣ προορίζεται για αναγνώριση και επιτήρηση πάνω από ελληνικά νησιά, το drone ΓΡΥΠΑΣ θα χρησιμεύσει ως σύστημα πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμένο για μάχιμες αποστολές.
Ελληνικά FPV drone με τεχνητή νοημοσύνη κατά Τούρκων
μεταφέρει ρουκέτες εκτός εμβέλειας των τουρκικών α/α συστημάτων Korkut.
Το μικρό κόστος, η δυνατότητα μεταφοράς μικρών φονικών πυραύλων με laser, καθιστούν αυτού του είδους τα drone (FPV) ως ένα τρομερό πραγματικά όπλο κατά επίγειων συστημάτων.
Είναι πραγματικότητα πλέον ότι το ελληνικής κατασκευής UAV Sarisa SRS-1A έχει δυνατότητες μεταφοράς ρουκετών που διαθέτουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα Korkut.
Αυτό θα έδινε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την δυνατότητα να επιτεθούν μαζικά σε αυτού του είδους τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα, καταστρέφοντας την χαμηλού επιπέδου αεράμυνα των Τούρκων.
Τεχνητή νοημοσύνη στα ελληνικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα
Ο συνδυασμός τακτικών ελληνικών δυνάμεων με χρήση ασύμμετρων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων με τεχνητή νοημοσύνη θα απογείωνε την φονική αποτελεσματικότητα στον ελληνικό Στρατό καθιστώντας κάθε τουρκικό σύστημα στα μικρασιατικά παράλια ως άχρηστο.
Το μικρό κόστος, η δυνατότητα μεταφοράς μικρών φονικών πυραύλων με laser, καθιστούν αυτού του είδους τα drone (FPV) ως ένα τρομερό πραγματικά όπλο κατά επίγειων συστημάτων.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές και ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον εντοπισμό, την επιλογή και την επίθεση στόχων χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.
Αυτό σηματοδοτεί μια στρατιωτικού τύπου επανάσταση στο επίπεδο της ανακάλυψης του πολυβόλου.
Η Ουκρανία διαθέτει ήδη επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα κατά των drone που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.
Πύραυλοι με μεγάλη εμβέλεια είναι το " φάρμακο" σε κάθε τουρκική πρόκληση στα νησιά μας
Ο Ελληνικός Στρατός είχε συνομιλίες πρόσφατα με την Lockheed Martin υλοποιώντας ουσιαστικάδιαπραγματεύσεις για την απόκτηση συστημάτων μεγάλης εμβέλειας όπως GMLRS και ATACMS ή του διαδόχου του, PrSM,
Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της Lockheed Martin για παροχή πληροφοριών για θέματα σχετικά με τα οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας.
Η εταιρεία διαθέτει το Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) και το Army Tactical Missile System (ATACMS) ως τακτικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους και τους πυραύλους Precision Strike (PrSM), που είναι οι διάδοχοι πύραυλοι του ATACMS.
Για τις χερσαίες δυνάμεις, η εταιρεία παράγει δύο συστήματα μεγάλης εμβέλειας: το GMLRS, το οποίο εκτοξεύεται από συστήματα M-270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) και M-142 HIMARS (Σύστημα Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας) και επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια πάνω από 70 χλμ.
Η ανάπτυξη της έκδοσης εκτεταμένης εμβέλειας GMLRS-ER βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μπορεί να δεσμεύει στόχους σε εμβέλεια έως και 150 χιλιομέτρων.
Το GMLRS προσφέρεται σε δύο εκδόσεις: GMLRS Unitary και GMLRS Alternative Warhead. Οι πύραυλοι PrSM αναπτύχθηκαν ως αντικαταστάτες του ATACMS. Εκτοξεύονται από τα συστήματα M-270 MLRS και M-142 HIMARS και επιτυγχάνουν μέγιστη εμβέλεια άνω των 500 χιλιομέτρων.
Υπάρχει και παλαιότερη γαλλική πρόταση για πυραύλους Exocet με 200 χλμ εμβέλεια
από τους Γάλλους, η προμήθεια αριθμού παράκτιων πυραυλικών συστημάτων που θα είναι τοποθετημένοι επί φορτηγού οχήματος 8x8, εφοδιασμένο με Τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων Exocet.
Το γαλλικό κινητό σύστημα παράκτιας άμυνας Exocet παρέχει ταχέως μετακινούμενους πυραύλους, τοποθετημένους σε ειδικό όχημα, με δυνατότητες άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής, εξουδετέρωσης παράκτιων απειλών και μονάδων επιφανείας σε στρατηγικές για την Ελλάδα περιοχές, όπως τα νησιά μας.
Το σύστημα βασίζεται στην τελευταία έκδοση του πυραύλου EXOCET MM40 BLOCK 3, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.
Ο πύραυλος Block 3 δέχεται εντολές καθοδήγησης με την βοήθεια του συστήματος καθοδήγησης GPS, οι οποίες του επιτρέπουν να κτυπήσει θαλάσσιους στόχους από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Ο πύραυλος Block 3 είναι ελαφρύτερος από το προηγούμενο MM40 Block 2, αλλά έχει μεγαλύτερη ακρίβεια πλοήγησης, που του επιτρέπει βελτιστοποιημένες τροχιές τρισδιάστατης προσέγγισης του στόχου, ο οποίος κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ο ίδιος πύραυλος, έχει βάρος 780 kg, το μήκος του είναι μικρότερο από 6 m, ενώ η διάμετρο του είναι 350 mm, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτει πραγματική επιχειρησιακή εμβέλεια 200 km.
Η προμήθεια πυραύλων NSM, στην έκδοση εδάφους-επιφανείας, θα ενίσχυε τρομερά την δυνατότητα αποτροπής κινήσεων και ελιγμών του τουρκικού πολεμικού στόλου στο Αιγαίο.
Η χώρα μας φέρεται να διαθέτει πυραύλους MM40 Exocet Block II για τον εξοπλισμό παράκτιων πυροβολαρχιών στα νησιά μας, με στόχο την απαγόρευση κίνησης των μονάδων επιφανείας των Τούρκων στο Αιγαίο.
Μια νέα πιο εξελιγμένη χερσαία έκδοση των πυραύλων αυτών, σε συνεργασία με τις πυραυλακάτους Super Vita που διαθέτουν πυραύλους Exocet MM40 BlockII/III), θα έδινε την τρομερή δυνατότητα εγκλωβισμού των τουρκικών μονάδων επιφανείας μέσα στα αγκυροβόλια τους, απαγορεύοντας τους την έξοδο από αυτά, σε πιθανή περίοδο πολεμικής κρίσης.
Η παρουσία χρήσης drones (μικρά και μεσαίους μεγέθους τύπου ΓΡΥΠΑΣ) σε συνδυασμό πυραύλων MM40 Exocet Block II για τον εξοπλισμό παράκτιων πυροβολαρχιών στα νησιά μας, θα έκλεινε το Αιγαίο σε κάθε τουρκική ναυτική δράση, ενώ με την παρουσία συστημάτων laser και της πολεμικής μας αεροπορίας, κάθε έξοδο τουρ τουρκικού στόλου θα ισοδυναμούσε με καθαρή αυτοκτονία, αφού θα κινδύνευε με ολοκληρωτικό αφανισμό.
Με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κλεισμένο στους ναυστάθμους του, και με την ελληνικά μαχητικά να αλωνίζουν , οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έκαναν το παραμικρό αλλά θα κινδύνευαν να χάσουν και τουρκικό έδαφος.