Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Προηγμένες τεχνικές ανάλυσης αρχαίου DNA αλλάζουν την ιστορία της Πομπηίας

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, ανατρέπει τις μέχρι πρότινος αντιλήψεις για τους κατοίκους της αρχαίας πόλης της Πομπηίας. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ανάλυσης αρχαίου DNA, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν γενετικό υλικό από τα απολιθωμένα θύματα της καταστροφικής έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η αρχαιότερη πόλη του κόσμου: Αυτή είναι η «Πομπηία» της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν εκπληκτικές ανακαλύψεις. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες υποθέσεις, βρέθηκε ότι οι κάτοικοι της Πομπηίας παρουσίαζαν μεγάλη γενετική ποικιλότητα. Το DNA τους έδειξε ότι προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 

Επιπλέον, η ανάλυση του DNA έδειξε ότι πολλοί από τους κατοίκους της Πομπηίας δεν είχαν οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους, όπως είχε προηγουμένως ήταν κοινώς αποδεκτό. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα μιας ομοιογενούς κοινότητας, που είχε διαμορφωθεί με βάση την αρχαιολογική μαρτυρία, είναι πιθανότατα λανθασμένη.

Η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη δύναμη της γενετικής ανάλυσης να επανασυνδέσει τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας. Με τη βοήθεια του DNA, μπορούμε να αποκαλύψουμε κρυμμένες πτυχές του παρελθόντος και να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ανθρώπινων κοινωνιών του παρελθόντος.

Tags
Back to top button