Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Παπαγγελόπουλου: "Όχι' στην κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων & μαρτύρων

Η γνωμοδότηση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για φυσικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους από την Επιτροπή, δίνοντας περιθώριο μόνο για την υπόδειξή τους ως υπόπτων, προκειμένου να κρίνει μετά το Δικαστικό Συμβούλιο.

Μόνο να κατονομαστούν ως συμμέτοχοι και σε πιθανή παραπομπή Παπαγγελόπουλου παραπέμπονται επίσης στο Δικαστικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα είχε τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας να καλέσει ως υπόπτους τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, τον εκδότης Γιάννη Φιλιππάκη και τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Τάρκα, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησε ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα τρία συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα περάσουν εντέλει για παροχή εξηγήσεων το κατώφλι της Προανακριτικής.

Παράλληλα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τονίζει πως αν η Επιτροπή αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τότε ασκείται και σε αυτά τα πρόσωπα εφόσον έχουν υποδειχθεί ως ύποπτοι, ενώ από εκείνη τη στιγμή δεν νοείται αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την τακτική Δικαιοσύνη. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως ακόμα κι αν γίνει αρχειοθέτηση της υπόθεσης μετά τη δίωξη αυτή υποχρεωτικά ανασύρεται.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση παραπομπής του πρώην αναπληρωτή  Υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο, παγώνει κάθε ενέργεια του φυσικού δικαστή. Συνεπώς, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis, κατεβάζουν μολύβια.

Από πλευράς Επιτροπής ως προς τα 3 μη πολιτικά πρόσωπα, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, καταδεικνύει δύο δρόμους. Είτε να κατονομαστούν στο πόρισμά της ως συμμέτοχοι πιθανότατα στο αδίκημα της σύστασης συμμορίας κι άρα με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου συμπαραπέμπονται αυτομάτως κι εκείνοι, είτε να κάνει απλώς περιγραφικές κρίσεις γι' αυτά και να εξετάσει το ζήτημα το Δικαστικό Συμβούλιο.

Πηγές της ΝΔ πάντως έδειχναν προς την πρώτη οδό της υπόδειξής τους ως υπόπτων, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο και για άλλη μη πολιτικά πρόσωπα, όπως η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. 

Tags
Back to top button