Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο χιούμορ έχουν οι Έλληνες; Παγκόσμια μελέτη δίνει την απάντηση!

Η αίσθηση του χιούμορ μπορεί να είναι υποκειμενική, αλλά μια νέα παγκόσμια μελέτη επιχειρεί να την… ποσοτικοποιήσει. Σύμφωνα με έρευνα της Remitly που ανέλυσε τις χιουμοριστικές τάσεις 6.000 ατόμων σε 30 διαφορετικές χώρες, η Ελλάδα ξεχωρίζει καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το χιούμορ.

Το ελληνικό χιούμορ συνδυάζει «το πνεύμα και τη ζεστασιά με ένα μεσογειακό ταλέντο για αυτοσαρκασμό και συμπερίληψη», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την DailyMail, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία είναι γνωστή για το «στεγνό» και σαρκαστικό της πνεύμα, κατέλαβε μόλις τη 18η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν χαμηλά στην κατάταξη, στην 29η θέση, πάνω μόνο από τη Γερμανία.

Ο Ryan Riley από τη Remitly, που πραγματοποίησε τη μελέτη, εξηγεί πως «τα στοιχεία ανέδειξαν ιδιαίτερα το πνεύμα της Τσεχίας, το ζεστό, κοινωνικά έξυπνο χιούμορ της Πορτογαλίας και τη γοητεία της Ιρλανδίας που αφηγείται ιστορίες».

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα ψυχολογικό εργαλείο, το «Ερωτηματολόγιο Στυλ Χιούμορ», με το οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με δηλώσεις όπως: «Μερικές φορές σκέφτομαι κάτι τόσο αστείο που δεν μπορώ να σταματήσω τον εαυτό μου να το πω, ακόμη και αν δεν είναι κατάλληλο για την κατάσταση» ή «Αν κάποιος κάνει λάθος, τον πειράζω γι’ αυτό».

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες θεωρούνται πιο αστείοι και από τη μέση βαθμολογία ανά χώρα προέκυψε ένα «σκορ χιούμορ», όπου η Τσεχική Δημοκρατία έφτασε στην κορυφή με βαθμολογία 112.

Η μελέτη αναδεικνύει ως πρώτη την Τσεχία και αναφέρει ότι χαρακτηρίζεται από «αυτοκαταστροφικό χιούμορ, οξύτατη ειρωνεία και εύστοχο σαρκασμό», ένα στυλ «λεπτό, έξυπνο και μπορεί να σας αιφνιδιάσει».

Η Πορτογαλία, δεύτερη στη λίστα, διακρίνεται για μια αίσθηση χιούμορ που «συνδυάζει ζεστασιά και ευστροφία» με τους κατοίκους της να είναι «εξίσου ικανοί στο να γοητεύουν, να πειράζουν ή να εκτονώνουν την ένταση όταν το απαιτεί η στιγμή».

Η Ιρλανδία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με υψηλές επιδόσεις στο συνεργατικό και αυτοενισχυτικό χιούμορ, στοιχεία που αντικατοπτρίζουν «τη φήμη του έθνους για την αφήγηση ιστοριών, τη φιλικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη».

Παρότι η Βρετανία κατατάσσεται στην 18η θέση, οι Βρετανοί επιδεικνύουν σταθερά αποτελέσματα σε όλα τα στυλ χιούμορ, προτιμώντας «το στεγνό πνεύμα και τον αυτοσαρκασμό». Αντίθετα, το αμερικανικό χιούμορ, όπως επισημαίνει η μελέτη, «τείνει περισσότερο προς την αυτοενίσχυση».

«Το χιούμορ είναι συχνά η πρώτη γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια νέα χώρα ή κουλτούρα», σημειώνει ο Riley. «Βοηθά να σπάσει ο πάγος, να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν εκείνες οι τόσο σημαντικές στιγμές σύνδεσης που μας κάνουν να νιώθουμε ότι μας βλέπουν και μας καταλαβαίνουν».

Η έρευνα υπογραμμίζει πως «η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κέρδος κατά τη δημιουργία νέων σχέσεων», είτε ταξιδεύουμε, είτε εργαζόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον.

Tags
Back to top button