Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως να Χρησιμοποιήστε τη Στάχτη στον Κήπο! Όλα τα Μυστικά που Πρέπει να Ξέρετε!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε με τη στάχτη του υπαίθριου φούρνου σας είναι να την χρησιμοποιήσετε στον κήπο, παρά να την πετάξετε.

Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει η στάχτη

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την στάχτη είναι να την απλώσετε στα παρτέρια σας πριν τη φύτευση. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή και να μην υπερβάλλετε στις δόσεις, όπως και να προσέχετε από τι ξύλο προέρχεται, π.χ. η στάχτη από ξύλο φλαμουριάς αυξάνει υπερβολικά το pH.

Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει είναι ανθρακικό ασβέστιο περίπου 25%, 3% κάλιο, φωσφόρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Σε σύγκριση με τα εμπορικά λιπάσματα, μπορούμε να πούμε ότι είναι 0-1-3 (Ν-Ρ-Κ).

Ο φώσφορος είναι χρήσιμος για την ανάπτυξη των ριζών, τον χρωματισμό των λουλουδιών, ενώ ενισχύει τη γεύση των φρούτων μαζί με το κάλιο, πράγματα που ζητάμε για την ανάπτυξη των καλλωπιστικών μας και την καλλιέργεια των κηπευτικών. Επίσης, πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία βρίσκονται στην στάχτη, όπως μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, βόριο κλπ, η συγκέντρωση των οποίων εξαρτάται από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε για την καύση.

Ιδιότητες της στάχτης ανάλογα το είδος ξύλου που χρησιμοποιήθηκε

Η τέφρα από πλατύφυλλα δέντρα σκληρού ξύλου είναι πιο χρήσιμη και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία από την τέφρα δέντρων με μαλακό ξύλο. Μαλακό ξύλο έχουν τα κωνοφόρα με και στενόφυλλα δέντρα, των οποίων τα φύλλα μοιάζουν με βελόνες.

Επίσης, κάτι που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η τέφρα που παράγεται από το κλάδεμα των δέντρων έχει καλύτερη αναλογία καλίου και άλλων ιχνοστοιχείων, ενώ το ξύλο μεγαλύτερης ηλικίας περιέχει χαμηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών.

Η χρήση της τέφρας από καυσόξυλα επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση τέφρα που παράγεται από την καύση χαρτιού, βαμμένου ξύλου ή ξυλείας επεξεργασμένης με χημικές ουσίες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στάχτη από κάρβουνα, αλλά αποφεύγετε αυτά που προέρχονται από λιθάνθρακα, διότι περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων.

Μπορείτε να διατηρήσετε την τέφρα για αρκετό καιρό στην αποθήκη συσκευάζοντάς τη σε χάρτινους σάκους ή σφραγίζοντάς τη αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες, μακριά από την υγρασία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη στάχτη στον Κήπο

Απλώστε τη στάχτη απευθείας στα παρτέρια του κήπου που θα φυτέψετε τα λαχανικά σας σκαλίζοντας το χώμα. Κάντε αυτήν την εργασία στα τέλη του χειμώνα ρίχνοντας περίπου 50 -. 70 gr ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε επόμενα στάδια μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μικρότερες ποσότητες.

Βελτιώνει το κομπόστ
Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προετοιμασία του κομπόστ. Η τέφρα προσθέτει ιχνοστοιχεία και μικρές ποσότητες καλίου και φωσφόρου στο σωρό σας. Λόγω της ικανότητάς της να αλλάζει το pH του εδάφους, να αποφύγετε την υπερβολική χρήση. Έτσι, καθώς συσσωρεύετε υλικά στο κομπόστ, πασπαλίστε παράλληλα μικρές ποσότητες τέφρας σε κάθε 15 εκατοστά επιπλέον στρώματος. Αν κομπόστ σας είναι πλούσιο σε φλούδες φρούτων και άλλα όξινα απόβλητα, μπορείτε να αυξήσει το ποσό της τέφρας.

Απωθεί τα παράσιτα και τα έντομα
Αν τη χρησιμοποιείτε με προσοχή, μπορεί να εφαρμοστεί για να απωθήσετε εχθρούς, όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, καθώς απορροφά υγρά από το σώμα τους. Πασπαλίστε με στάχτη την περιοχή γύρω από τα παρτέρια του κήπου σας ή γύρω από τη βάση των δέντρων για να τα προστατεύσετε από τα ανεπιθύμητα παράσιτα. Προσπαθήστε να μην σχηματίσετε παχύ στρώμα τέφρας, καθώς η συσσώρευσή της αυξάνει το επίπεδο του pH και των αλάτων στο έδαφος.

Εφαρμόστε τη σε όξινο έδαφος για να ανεβάσει το επίπεδο του pH
Εφαρμόστε την τέφρα στην περίπτωση που το χώμα σας είναι όξινο και το επίπεδο του pH κάτω από 6. Τα περισσότερα από τα φυτά αναπτύσσονται καλά σε ελαφρά όξινο έως ουδέτερο έδαφος με το επίπεδο pH να κυμαίνεται από 6 έως 7. Αποφεύγετε την υπερβολική χρήση του, εάν το χώμα σας είναι ήδη ουδέτερο.

Χρησιμοποιήστε τη σε λαχανικά που αναπτύσσονται σε ουδέτερο και ελαφρώς αλκαλικό έδαφος
Λαχανικά όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λάχανα, η ρόκα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και άλλα ριζώδη λαχανικά προτιμούν ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό έδαφος με το επίπεδο pH να κυμαίνεται περίπου στο 6 έως 7,6.

Η τέφρα είναι επίσης χρήσιμη για φυτά που αναπτύσσουν όγκους στις ρίζες. (Λάχανα, Κουνουπίδια)

Προφυλάξεις
1. Επειδή η τέφρα αυξάνει το pH, τη στιγμή που την εφαρμόζετε, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά και γάντια. Αν η τέφρα είναι πολύ λεπτή και εξαπλώνεται, φορέστε επίσης μια μάσκα.

2. Μην αναμιγνύετε και εφαρμόζετε την τέφρα μαζί με αζωτούχα λιπάσματα, όπως θειική αμμωνία, ουρία και νιτρική αμμωνία. Αυτά τα λιπάσματα αναδίδουν αμμωνία όταν έρθουν σε επαφή με κάποια ουσία που έχει υψηλό επίπεδο pH, όπως είναι η τέφρα.

3. Μην εφαρμόζετε στάχτη σε σπορόφυτα.

4. Μην εφαρμόζετε και μην αφήνετε εκτεθειμένη τη στάχτη κατά τη διάρκεια της βροχής, αλλιώς ένα από τα απαραίτητα στοιχεία, το κάλιο, χρήσιμο στο σχηματισμό των ανθέων και των φρούτων, που είναι διαθέσιμο σε διαλυτή μορφή, θα εκπλυθεί.

5. Μην εφαρμόζετε την τέφρα στις τριανταφυλλιές, στα ροδόδεντρα, στις αζαλέες και τις πατάτες.

Εάν χρησιμοποιείτε την στάχτη στον κήπο με σύνεση και περιστασιακά, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε και να τροποποιήσετε το χώμα στον κήπο σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

share24.gr

Tags
Back to top button