Περισσότεροι από έξι χιλιάδες Ρώσοι ορθόδοξοι πιστοί παραβρέθηκαν σε ιερά λιτανεία που ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti η επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας της αρχιεπισκοπής της Αγίας Πετρούπολης Ναταλία Ροντομάνοβα .
Η πομπή ξεκίνησε μετά την θεία λειτουργία, και συγκέντρωσε περίπου 500 άτομα. Αργότερα, στον Καθεδρικό Ναό ξεκίνησε διαμαρτυρία από άτομα ενάντια στην μεταφορά της δικαιοδοσίας της εκκλησίας του Αγίου Ισαάκ στην ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.
Σύμφωνα την εκπρόσωπο, μεγαλειώδη πομπή με προσευχές για τον Άγιο Ισαάκ της Δαλματίας πραγματοποιείται στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ τις δύο Κυριακές πριν τη Σαρακοστή στις 12 και στις 19 Φεβρουαρίου.
«Η περιφορά της εικόνας δίνει απλόχερα την ευλογία του Αγίου στην πόλη μας και στην επισκοπή», δήλωσε ο βουλευτής της Δούμας Βιτάλι Μιλόνωφ που δίνει την υποστήριξη του στην μεταφορά δικαιοδοσίας του Ιερού Ναού στην ρωσική ορθόδοξη εκκλησία .
Η απόφαση για τη μεταφορά του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ στην ρωσική εκκλησία για 49 χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλη κόντρα , παρά το γεγονός ότι το μουσείο και η εκπαιδευτική λειτουργία του ναού παραμένουν, αλλά ούτε το νομικό καθεστώς του δεν θα αλλάξει.
Ο καθεδρικός ναός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ρωσία μετά τον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος που βρίσκεται στη Μόσχα.
Είναι αφιερωμένος στο Άγιο Ισαάκ της Δαλματίας που θεωρούνταν προστάτης του Μεγάλου Πέτρου. Η οικοδόμηση του ναού διατάχθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’ και η ευθύνη του σχεδιασμού ανατέθηκε στον Γάλλο αρχιτέκτονα Αύγουστο Μοντφερράντ.
Η κατασκευή του έργου είχε διάρκεια 40 ετών και εν μέσω της διαδικασίας ανέγερσης ο Τσάρος Πέτρος χρειάστηκε να παρέμβει υπέρ του αρχιτέκτονα διότι πολλά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τη μορφή του ναού.
Η άθεη σοβιετική κυβέρνηση είχε μετατρέψει τον καθεδρικό ναό σε μουσείο αθεϊσμού κάτι που συνέχισε να ισχύει μέχρι την πτώση του καθεστώτος.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε μέρος του αμυντικού σχεδίου της πόλης καθώς ο τρούλος του βάφτηκε γκρι για να μην κεντρίζει την προσοχή των εχθρικών βομβαρδιστικών και στην οροφή του τοποθετήθηκαν αντιαεροπορικά όπλα.
Την σημερινή εποχή ο ναός χρησιμοποιείται για εορτές και επετείους ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που αναγνωρίζουν την ιστορική του σημασία και σπεύδουν να το θαυμάσουν από κοντά.