Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πολεμική Αεροπορία: Αυξάνει την υπεροχή της με προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, ραντάρ και πυραύλους

Η Πολεμική Αεροπορία εφαρμόζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προμήθεια συστημάτων, εξοπλισμών, πυρομαχικών και άλλων μέσων, σε συνδυασμό με νέα και βελτιωμένα μαχητικά αεροσκάφη, με σκοπό να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων.

Παρά τις ειδικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν σε ενδεχόμενο σενάριο σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας στον αέρα, όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια σε πολεμικά μέτωπα, όπως πρόσφατα στο Κασμίρ, συνηγορούν στο κοινό συμπέρασμα ότι η Πολεμική Αεροπορία κινείται σε απόλυτα σωστή κατεύθυνση, με εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη, ραντάρ και συστήματα αεράμυνας.

Η επιβεβαιωμένη έως τώρα μια κατάρριψη ινδικού Rafale από κινεζικής κατασκευής πυραύλους αέρος – αέρος PL-15, οι οποίοι εβλήθησαν σύμφωνα με πληροφορίες από τα επίσης κινεζικά μαχητικά JF-17 και μάλιστα από πολύ μεγάλη απόσταση, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονες αερομαχίες απέχουν πολύ από τις «παραδοσιακές» εναέριες εμπλοκές αεροσκαφών.

O εντοπισμός στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα ραντάρ AESA δίνει τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτόν που θα «αποκαλύψει» τα εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πόσο μάλλον όταν έχει τη δυνατότητα να τα εγκλωβίσει και να τα στοχοποιήσει με air to air BVR (Beyond Visual Range) πυραύλους, όπως οι Meteor, οι ΑΙΜ-120D και όπως φαίνεται και οι κινεζικοί PL-15.

 

Οι ελληνικοί εξοπλισμοί

Σε αντίθεση με τους γείτονες, η Πολεμική Αεροπορία ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιο της μαχητικά εξοπλισμένα με ραντάρ AESA αλλά και με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Meteor, οι οποίοι διαθέτουν αντίστοιχα μεγάλης εμβέλειας «no escape zone».

Η αγορά των γαλλικών μαχητικών 4,5ης γενιάς Rafale, αν και δεν βρισκόταν στον προγραμματισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, o εκσυγχρονισμός των F-16 block 52 σε διαμόρφωση Viper, και o εξοπλισμός με τους κορυφαίους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor έδωσαν ένα πρώτο αλλά σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία.

Ακολούθησε η συμφωνία για απόκτηση των 20 πρώτων stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35 με option για ακόμη 20, ενώ η επόμενη εξοπλιστική προτεραιότητα, όπως τέθηκε στην πολιτική ηγεσία από το Αεροπορικό Επιτελείο, είναι η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 επίσης σε διαμόρφωση Viper.

Ταυτόχρονα, τέθηκε το αίτημα για αποδέσμευση των αμερικανικών πυραύλων αέρος – αέρος τύπου AIM-120D AMRAAM προκειμένου να εξοπλίσουν τόσο τα Viper όσο και τα F-35, αλλά και η πιστοποίηση των πυραύλων Meteor στα stealth μαχητικά.

Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη καταφέρει να εξοπλίσει σημαντικό αριθμό F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, ενώ η αναβάθμιση των 83 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 συνεχίζεται εντός χρονοδιαγράμματος και παράλληλα διαθέτει μια Μοίρα αποτελούμενη από 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία επίσης διαθέτουν ραντάρ AESA.

Τέλος, ο ελληνικός αεροπορικός στόλος θα ενισχυθεί με το απόλυτο δικτυοκεντρικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35 έως τα τέλη της δεκαετίας.

H ενσωμάτωση των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 στη «φαρέτρα» της Πολεμικής Αεροπορίας, μας δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αφού θα μπορούν να κινούνται «αόρατα» χωρίς να εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ, ενώ επιπλέον θα μπορούν να καθοδηγούν τους πυραύλους των φίλιων μαχητικών προς τους στόχους.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική Αεροπορία ακόμη δεν διαθέτει AESA και απλά ως πλατφόρμες να μεταβιβάζουν πληροφορίες και κυρίως θέσεις εχθρικών αεροσκαφών, 

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό πριν καν τα εχθρικά μαχητικά αντιληφθούν ότι έχουν εντοπιστεί. Ειδικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τους φονικούς Meteor με τους ramjet κινητήρες, που μπορούν να αυξήσουν ταχύτητα και να πραγματοποιήσουν ελιγμούς ενώ προσεγγίζουν το στόχο, ξεφεύγοντας από αντίμετρα και συστήματα αυτοπροστασίας.

Το θέατρο επιχειρήσεων πάνω από το Αιγαίο έχει φυσικά μεγάλες διαφορές και ιδιαιτερότητες από κάθε άλλο χώρο επιχειρήσεων και είναι δεδομένο ότι η εναέρια μάχη δεν μπορεί να περιοριστεί σε BVR βολές, δηλαδή μεγάλης εμβέλειας.

Και πάλι, όμως, το πλεονέκτημα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, με δεδομένη και την ποιοτική υπεροχή των ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, η τεχνολογική υπεροχή που φέρνει το ραντάρ AESA και συνολικά η δικτυοκεντρική δυνατότητα των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούν σημεία αναφοράς στο περιβάλλον πολλαπλών απειλών που θα προέρχονται επιπρόσθετα από το έδαφος, τη θάλασσα αλλά και τα μη επανδρωμένα UAV.

Η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper κρίνεται ως καθοριστική για την πλήρη ομογενοποίηση ενός απόλυτα δικτυοκεντρικού στόλου μαχητικών, εν αναμονή των F-35.

Η απευθείας διαπραγμάτευση της Πολεμικής Αεροπορίας με την κατασκευάστρια εταιρεία αποτελεί την επόμενη κίνηση του Αεροπορικού Επιτελείου, με στόχο να βγει σύντομα «λευκός καπνός» και το σχετικό πρόγραμμα να αποτελέσει τη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 block 52.

Tags
Back to top button