Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο δισταγμού, η Αθήνα αναφέρεται πως αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή σοβιετικής παραγωγής πυραυλικών συστημάτων επιφάνειας-αέρος τύπου S-300 στην Ουκρανία.
Αυτό αποκαλύπτει , λέγοντας πως η χώρα μας είναι μία από τις λίγες στο ΝΑΤΟ που διαθέτει τόσο μεγάλο απόθεμα συστημάτων και πυραύλων τύπου S-300.
Έφτασαν στα "αυτιά" του Πούτιν οι κατηγορίες Βελόπουλου για αποστολή ελληνικών πυρομαχικών στην Ουκρανία
Οι Ελληνικοί S-300 Φεύγουν για Ουκρανία;
Η The EurAsian Times, επικαλούμενη αρχική αναφορά της Καθημερινής, μετέδωσε στο διεθνές κοινό της την είδηση της επικείμενης μεταφοράς τέτοιων συστημάτων και πυραύλων από τον ελληνικό στρατό στον ουκρανικό. Μαζί με τους S-300 ειπώθηκε πως οι Ουκρανοί ίσως παραλάβουν και άλλα όπλα, όπως τα αντιαεροπορικά ZU-23-2 και τα κινητά συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς τύπου Tor και Osa που είχαμε προμηθευτεί επίσης από την Μόσχα στο παρελθόν.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 το Κίεβο λέγονταν πως διέθετε περίπου 250 συστήματα αεράμυνας S-300P (γνωστά και ως SA-10 Grubmle στο NATO). Μετά από εκτενείς επιχειρήσεις πολλά από αυτά καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα ρωσικών πληγμάτων. Σήμερα διαθέτει πολλά λιγότερα συστήματα, ενώ αντιμετωπίζει και ελλείψεις σε πυραύλους για τους εκτοξευτές των S-300. Ένα έγγραφο του Πενταγώνου που είχε διαρρεύσει πρόσφατα πρότεινε πως τα πυραυλικά αποθέματα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας για τα συστήματα S-300 και τα συστήματα αεράμυνας Buk θα εξαντλούνταν πλήρως μέχρι τις αρχές του Μαΐου.
Για πρώτη φορά στις 1 Δεκεμβρίου του 2022 ο τότε υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ είχε αποκαλύψει πως το Κίεβο βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Δύση για τη μεταφορά επιπρόσθετων συστημάτων S-300 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Αν και σε πρώτη φάση η Αθήνα είχε συμφωνήσει στην μεταφορά των S-300 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την παραλαβή υπερσύγχρονων συστημάτων αεράμυνας τύπου Patriot PAC-3 από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση φαίνεται πως αναθεώρησε λίγο έπειτα, κυρίως εξαιτίας των προειδοποιήσεων της Μόσχας περί παραβίασης των όρων της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας-Ελλάδας στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. Ουσιαστικά η Μόσχα δεν έδωσε την άδειά της να μεταφερθεί ρωσικής προέλευσης εξοπλισμός στην Ουκρανία, για αυτό και είχαμε παγώσει το deal με την Δύση.
Τώρα όμως φαίνεται πως τα πράγματα άλλαξαν, στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Όπως και να έχει όμως αναμένουμε μία αυστηρή απάντηση από την Ρωσία εάν εγκυροποιηθεί η μεταφορά των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία.