
Ο απόφοιτος του Harvard University και CEO του κινεζικού επενδυτικού ομίλου HNA, Adam Tan, παρευρέθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα στο παγκόσμιο φόρουμ του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Πολωνία, για να υπογραμμίσει τη δέσμευση της εταιρείας να αξιοποιήσει ευκαιρίες στους κλάδους των υποδομών και των μεταφορών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το liberal.gr
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Tan συναντήθηκε με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και άλλων χωρών, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της HNA για μεγάλες «δουλειές» στην Ευρώπη. Η Γηραιά Ήπειρος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης του κινεζικού μεγαθηρίου, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Tan είχε στις αρχές Ιουνίου αναφερθεί με καυστικό τρόπο στις «περίπλοκες» σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ και στην αυξανόμενη ένταση εξαιτίας των τάσεων προστατευτισμού.
Όμως και στην Ευρώπη, οι κινεζικές εξαγορές δεν αντιμετωπίζονται με μεγάλη θέρμη τελευταία. Ένας από τους βασικούς στόχους του ευρύτερου πλάνου της HNA είναι η απόκτηση ποσοστού άνω του 10% στην Deutsche Bank, σε μία κίνηση που για πολλούς δικαιολογεί τις ανησυχίες της Angela Merkel για «εισβολή» των Κινέζων στην Ευρώπη. Άλλωστε, η HNA έχει δώσει… αρκετά δικαιώματα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια αποκτώντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά ποσοστά στη Deutsche Bank και στην Hilton Worldwide Holdings.
Η HNA έχει εξελιχθεί στον πιο ενεργό ιδιώτη επενδυτή κινεζικής προέλευσης παγκοσμίως, δαπανώντας σε μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 50 δισ. δολάρια – όσο δηλαδή το ΑΕΠ της Βουλγαρίας. Πριν συμμετάσχει στο παγκόσμιο φόρουμ, ο Tan είχε δηλώσει ότι η HNA θα πατήσει φρένο στις εξαγορές λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε Ευρώπη και Αμερική.
Η υπόθεση της συμμετοχής της HNA στην Deutsche Bank, αναμφίβολα αποδεικνύει ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι από τις καλύτερες σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Γερμανίας. Η εξαγορά της κορυφαίας γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka, από την κινεζική Midea «ξύπνησε» τα αντανακλαστικά της Γερμανίδας καγκελάριου, η οποία βλέπει πλέον ότι ο κίνδυνος να χάσει σημαντικά κομμάτια της γερμανικής τεχνογνωσίας είναι ορατός.
Ανώτερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρονταν τους τελευταίους μήνες τακτικά στον κίνδυνο μέχρι που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα νέο πλαίσιο κανόνων που επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να μπλοκάρουν τις επιθετικές εξαγορές επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας από ξένους επενδυτές.
Χθες έγινε γνωστό, ότι η ΕΚΤ θα διεξάγει έρευνα για την προέλευση των κεφαλαίων που χρηματοδοτούν την αύξηση της συμμετοχής του κινεζικού επιχειρηματικού κολοσσού HNA και της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στην Deutsche Bank. Πηγές από τη Φρανκφούρτη με γνώση του θέματος, αναφέρουν στο Liberal ότι η εμπλοκή της ΕΚΤ είναι σαφώς δικαιολογημένη – λόγω της δηλωμένης πρόθεσης των δύο μετόχων να υπερβούν το όριο του 10%- ωστόσο, υποδεικνύει παράλληλα την αγωνία των ευρωπαϊκών αρχών να φρενάρουν τη διείσδυση ξένων επενδυτών σε συστημικής σημασίας επιχειρήσεις.
Και όπως η Kuka δεν είναι μία απλή εταιρεία για τη Γερμανία αλλά από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της γερμανικής τεχνογνωσίας και μάλιστα στον κλάδο της ρομποτικής, έτσι και η Deutsche Bank δεν είναι μία απλή τράπεζα αλλά το «τοτέμ» της γερμανικής οικονομικής μηχανής.
Οι εξελίξεις μέσα στο 2017 είναι καταιγιστικές. Εκεί που η Deutsche Bank είχε ως μεγαλύτερο μέτοχο την BlackRock με ποσοστό 5,9%, ήρθαν οι απανωτές αγορές πακέτων μετοχών από την HNA μέσα στο έτος. Το τελευταίο εξάμηνο η HNA έχει αυξήσει το ποσοστό της στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, αρχικά λίγο πάνω από 3% τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια στο 9,9%, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στο μέλλον.
Ορισμένοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι Κινέζοι και Καταριανοί θα μπορούσαν σύντομα να αποκτήσουν ποσοστό άνω του 25%, που είναι πρωτοφανές για τη σύγχρονη ιστορία της Deutsche Bank.
Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι ο άλλος μεγαλομέτοχος της Deutsche Bank, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, είχε αρκετούς μήνες πριν ζητήσει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να αυξήσει το ποσοστό της, πριν η γερμανική τράπεζα ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην άντληση 8,7 δισ. ευρώ από την αγορά.
Πολιτικά σκάνδαλα και επιθετικές εξαγορές
Η HNA πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο του τελευταίου έτους στην Κίνα, όταν ο αυτοεξόριστος στη Νέα Υόρκη, δισεκατομμυριούχος Guo Wengui, άρχισε να ρίχνει «βόμβες» κατά του κομμουνιστικού κόμματος, κατηγορώντας ανώτερα στελέχη του για διαπλοκή. Ο Guo υποστήριζε ότι μέλη του στενού περιβάλλοντος του δεύτερου πιο ισχυρού κυβερνητικού αξιωματούχου, Wang Qishan, ο οποίος επιβλέπει τον αγώνα κατά της διαφθοράς κατέχουν μυστικά μεγάλο ποσοστό στην HNA.
Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε ζητώντας από την Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Guo. Όμως τότε κάτι αναπάντεχο συνέβη και η Κίνα έκανε πίσω. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν τον πόλεμο κατά του Guo, ενώ στα μέσα Μαΐου, ο ίδιος ο αυτοεξόριστος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι επιτράπηκε στη γυναίκα και την κόρη του να τον επισκεφθούν στη Ν. Υόρκη.
Σήμερα ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, με τον Wang να βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών του Guo, σε ένα παιχνίδι εξουσίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κινεζική πολιτική σκηνή και στο οποίο η HNA έχει το δικό της ρόλο.
Η HNA έχει εξελιχθεί μέσα σε 20 χρόνια σε έναν παγκόσμιο κολοσσό με σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των αερομεταφορών, του τουρισμού και των χρηματοοικονομικών. Τον Ιούλιο του 2015 έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα του περιοδικού Forbes με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και το 2016 έφτασε στο νούμερο 353 εμφανίζοντας έσοδα 29,56 δισ. δολάρια. Στο χαρτοφυλάκιό της, η HNA διαθέτει έναν στόλο με πάνω από 1.250 αεροσκάφη που μεταφέρουν 92 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.
Στον κλάδο του τουρισμού έχει περί τα 3.200 ξενοδοχεία στην Κίνα και στο εξωτερικό που συνολικά διαθέτουν 380.000 δωμάτια, ενώ κατέχει και ποσοστό 25% στην εταιρεία των ξενοδοχείων Hilton. Επίσης, η HNA λειτουργεί 13 αεροδρόμια, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έτρεχε 34 επενδυτικά project σε 40 πόλεις, με συνολικό εμβαδόν 49,67 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Και επειδή ο κατάλογος είναι πραγματικά ατελείωτος, ο κινεζικός κολοσσός δραστηριοποιείται παντού.