Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ

Αυτό το φυσικό «ενεργειακό» ποτό κρατάει τον πληθυσμό πολλών χωρών ξύπνιο και παραγωγικό κατά τη διάρκεια τη μέρας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που παλεύουν με τον «αθώο» εθισμό τους στην καφεΐνη.

Ωστόσο, η διατροφολόγος Σιμρούν Τσόπρα, προειδοποίησε στην Daily Express πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες από μία ημικρανία όταν ξεχνάμε να πιούμε.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ

Σύμφωνα με την ειδικό, τρεις είναι οι κατηγορίες πληθυσμού που πρέπει αποφεύγουν «δια ροπάλου» τον καφέ:

Όσοι έχουν αργό μεταβολισμό

Η δράση της καφεΐνης συνίσταται στην επίδρασή της σε νευροδιαβιβαστές που προκαλούν το αίσθημα της κόπωσης και της νύστας. Εν ολίγοις, η καφεΐνη μπλοκάρει αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, και στην ουσία μας «παραπλανεί» πως έχουμε περισσότερη ενέργεια από το πραγματικό.

Σε όσα άτομα έχουν αργό μεταβολισμό, η καφεΐνη μπορεί να δρα για περισσότερες ώρες στο σώμα, προκαλώντας ένα αίσθημα ενέργειας που ξεφεύγει από το κανονικό, και μπορεί να μεταφραστεί σε υπερκινητικότητα, ρίγη, άγχος και παρεμβολές στον ύπνο.

Όσοι βιώνουν πολύ άγχος

Το άγχος αποτελεί στη βάση του μία ένταση στη νευροχημική μας δραστηριότητα, που μεταφράζεται και σε σωματικά συμπτώματα. Είναι επόμενο λοιπόν πως η καφεΐνη, με τις ερεθιστικές της ιδιότητες, εντείνει αυτή την κατάσταση, ενώ πολλές φορές μπορεί να μας προκαλέσει ένα «ψευδές» αίσθημα άγχους.

Οι έγκυες γυναίκες

Τέλος, όσα άτομα εγκυμονούν ή θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση όχι μόνο καφέ, αλλά οποιουδήποτε προϊόντος περιέχει καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά τύπου «Cola», τα ενεργειακά ποτά, αλλά και κάποια αναλγητικά και παυσίπονα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο ή το βρέφος.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Για όσους τέλος δεν έχουν κάποια φυσική δυσανεξία στον καφέ, η διατροφολόγος προτείνει επίσης μετριασμένη κατανάλωση. «Το να πίνεις μία ή δύο κούπες καφέ μπορεί να κάνει καλό, αν δεν καταναλώνεις πολλά παρόμοια ποτά».

Οι συμβουλές της κ. Τσόπρα για υπεύθυνη κατανάλωση είναι:

-Να πίνουμε το πολύ δύο φλιτζάνια καφέ τη μέρα
-Να αποφεύγουμε πρόσθετα όπως γάλα, κρέμα γάλακτος και μεγάλες δόσεις ζάχαρης
-Αν έχουμε αργό μεταβολισμό, συστήνεται μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα
-Καταναλώνουμε μόνο όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά
-Να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ μαζί με το φαγητό μας

 

Tags
Back to top button