Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποιες φωνές προτιμούν τα σκυλιά, τις ανδρικές ή τις γυναικείες; - Επιστήμονες απαντούν

Όπως ανακάλυψε μια νέα επιστημονική έρευνα, τα κατοικίδια σκυλιά φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητα στις φωνές των γυναικών, που συνήθως έχουν υψηλότερη τονικό ύψος (pitch) από αυτές των ανδρών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία πραγματοποιήσαν μια ανάλυση εγκεφαλογραφημάτων που έριξε περισσότερο φως στο πώς τα σκυλιά ακούνε τους ανθρώπους όταν τους μιλάνε.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης δεν είναι απλά ότι τα σκυλιά μας ακούνε, αλλά ότι το κάνουν με έναν τρόπο που μοιάζει παραδόξως με τα μωρά των ανθρώπων, έχοντας δηλαδή προτίμηση για ορισμένους τόνους. Όπως γνωρίζετε, τα βρέφη παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον "μωρουδίστικο" τρόπο ομιλίας. Πρόκειται για τον χαρακτηριστικό, υψηλόφωνο τρόπο ομιλίας που υπερτονίζει τα φωνήεντα. Αυτό το είδος ομιλίας έχει αποδειχθεί ότι ενδεχομένως ωφελεί μάλιστα τον αναπτυσσόμενο βρεφικό εγκέφαλο.

Επιστρέφοντας στους τετράποδους φίλους μας, παρόλο που οι σκύλοι δεν χρησιμοποιούν συνήθως τέτοιους τόνους στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά στον "μωρουδίστικο" τρόπο ομιλίας.

«Ροκάς» σκύλος το έσκασε από το σπίτι και πήγε στη συναυλία των Metallica!

Η μέθοδος των ερευνητών περιελάμβανε την εκπαίδευση 19 σκύλων από διαφορετικές ράτσες, που έμαθαν να ξαπλώνουν ακίνητοι σε ένα fMRI μηχάνημα. Τα σκυλιά αυτά, ηλικίας από 2 έως 10 ετών, εκτέθηκαν σε τρεις τύπους ηχογραφημένης ανθρώπινης ομιλίας: η πρώτη ηχογράφηση ήταν από κάποιον που μιλούσε σε σκύλο, η δεύτερη από ομιλία σε βρέφος και η τρίτη από συζήτηση μεταξύ ενηλίκων. Οι ηχογραφήσεις αυτές περιλάμβαναν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες ομιλητές.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι σκύλοι κατέγραψαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομιλία με υψηλούς τόνους και μάλιστα όταν αυτή προερχόταν από γυναικεία φωνή! Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν στους σκύλους κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης έχουν παρατηρηθεί να ενεργοποιούνται και σε ανθρώπινα βρέφη όταν εκτίθενται σε αυτόν τον τρόπο ομιλίας.

Η Anna Gábor, νευροηθολόγος από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση, αλλά για την ώρα οι ρίζες αυτού του φαινομένου παραμένουν θέμα συζήτησης. Ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν ότι υπάρχει μια έμφυτη ευαισθησία στα θηλαστικά για τους ήχους με υψηλότερη τονικό ύψος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που οι άνθρωποι επέλεξαν ακούσια κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης των λύκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λύκοι είναι πιο ευαίσθητοι στην ομιλία χαμηλότερων τόνων, σε αντίθεση με τους εξημερωμένους σκύλους.

Επιστήμονες έφτιαξαν «το άρωμα της αιωνιότητας»! Αρωματική ουσία από τα υλικά ταρίχευσης μούμιας του 1450 π.Χ.

Η μελέτη, ωστόσο, είχε ορισμένους περιορισμούς, αφού για παράδειγμα δεν έλαβε υπόψη το φύλο του ιδιοκτήτη του κάθε σκύλου. Παρ' όλα αυτά, οι παραλληλισμοί που παρατηρήθηκαν μεταξύ σκύλων και ανθρώπινων βρεφών ως προς την ανταπόκριση στην ομιλία, υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορούν ενδεχομένως να μας προσφέρουν πληροφορίες για τα πρώιμα πρότυπα της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Η έρευνα έχει τίτλο ‘Dog brains are sensitive to infant- and dog-directed prosody΄και αναρτήθηκε στο Communications Biology από το επιστημονικό περιοδικό nature, στις 18 Αυγούστου 2023.

 

 

Tags
Back to top button