Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το πολύ σημαντικό πρόβλημα των παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αυξάνονται.
Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η ΠΟΕΣ «αποκαλύπτει» τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αύξηση στις παραιτήσεις, και προτρέπει τον ΥΕΘΑ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης - Ο Αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδης νέος Α/ΓΕΣ και ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ο νέος αρχηγός του ΠΝ
Επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕ Νήσων), δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις παραιτήσεις των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ χαρακτηριζει την κατάσταση «εφιαλτική».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, οι βασικότεροι λόγοι έχουν να κάνουν με τα χαμηλά εισοδήματα των στρατιωτικών, αλλά και με τις συνθήκες εργασίας.
«Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί ανήκουν στο χαμηλόμισθο προσωπικό του Δημοσίου. Ωστόσο, ιδίως τα τελευταία χρόνια, πλήθος μέτρων με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο δείχνει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει με έμμεσο τρόπο αυτό το status, γεγονός που για διάφορους λόγους δείχνει να γίνεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ένταση αντιληπτό στο ΠΝ, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Όπλου», αναφέρει η επιστολή της ΠΟΕΣ.
Οι λόγοι που αναφέρει οι ΠΟΕΣ:
- Καταργήθηκαν σιωπηρά αποζημιώσεις (όπως για την εκτέλεση υπηρεσίας σε ημέρες αργιών, όπου αυτή καταβάλλετο).
- Στην αποζημίωση για τις ώρες νυκτερινής εργασίας θεσπίστηκε «τσεκούρι» από 35 έως 62% (την ίδια στιγμή στα ΣΑ αυξήθηκε το όριο αποζημιούμενων ωρών).
- Αντί να θεσπιστούν στοχευμένα επιδόματα στήριξης του σφόδρα πληττώμενου εισοδήματος των στρατιωτικών, τελικώς κατακερματίστηκε το επίδομα Στόλου και υποβαθμίστηκε σε μια υποτιθέμενη προσαύξηση στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Με αυτό τον τρόπο επιβλήθηκε ισότητα στη φτωχοποίηση αφού το ούτως ή άλλως «λίγο» μοιράστηκε σε «πολλούς» και τελικώς όλοι έλαβαν από «τίποτα».
- Τόσο η αποζημίωση νυκτερινής εργασίας, όσο και η «προσαύξηση» στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας λογίζονται πλέον ως εισόδημα και εκ των πραγμάτων υπόκεινται σε εξοντωτικό φόρο εισοδήματος. Εκ του γεγονός αυτού, οι στρατιωτικοί είδαν να αλλάζουν φορολογική κλίμακα σε αρκετές περιπτώσεις (και ιδίως οι υπηρετούντες στο Στόλο).
- Την ίδια στιγμή, η αποζημίωση για εκτέλεση υπηρεσίας παραμένει στα επίπεδα του 1999, την στιγμή που εκκρεμεί (και έμμεσα έχει προαναγγελθεί) η εφαρμογή του πολύ δυσμενέστερου καθεστώτος του ν.4336/2015.
- Οι υποτιθέμενες αυξήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστραφούν στο πολλαπλάσιο με έμμεσο τρόπο αφού θα προκαλέσουν νέα αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες, που με τη σειρά της θα επιφέρει απώλεια και των τελευταίων προνομίων (όπως η υπαγωγή στο ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς). Υπενθυμίζουμε ότι οι στρατιωτικοί αποκλείονται από το μεγαλύτερο μέρος (έως και καθ’ ολοκληρίαν) των επιδοτήσεων καθιέρωσης της φτωχοποίησης (τύπου -pass).
- Οι στρατιωτικοί εξαιρούνται από κάθε ειδικό ευεργετικό μέτρο (υπενθυμίζουμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 € που δόθηκε στα ΣΑ).
- Ασάφειες ή δυσχέρειες στην εφαρμογή υφιστάμενων προνοιών επιφέρει πρόσθετες χρεώσεις και οικονομικά βάρη (πχ σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης)
- Σε όλα αυτά προστίθεται η σταθερή τακτική της Πολιτείας να καταβάλει τα δεδουλευμένα του προσωπικού, από καθυστερημένα (διάφορες αποζημιώσεις για εκτέλεση υπηρεσίας, μισθολογικές εκκρεμότητες) έως καθόλου (άρνηση αναγνώρισης αναδρομικότητας, διπλές ασφαλιστικές εισφορές κλπ).
- Την ίδια στιγμή, το ήδη δυσμενές εργασιακό περιβάλλον επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς (λόγω και της αυξανόμενης υποστελέχωσης) και, δυστυχώς, πορεία που «ενισχύεται» με ενέργειες της Πολιτείας, όπως η επαναφορά των απάνθρωπων διατάξεων του νόμου «μέριμνας» για απόλυση στρατιωτικών για λόγους υγείας, η προαναγγελία απολύσεων των ΕΠΟΠ κλπ.
- Επιπλέον όλων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και ο θεσμός της Οικογένειας διώκεται, όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο μέριμνας. Η ΚΥΑ των υποτιθέμενων «ευεργετικών μέτρων» αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των προθέσεων της Ηγεσίας, η οποία ως μόνη λύση βρίσκει την «ανακατανομή» του υφιστάμενου προσωπικού διά της κατάργησης ευεργετικών διατάξεων.
- Όσον αφορά τα δικαιώματα του προσωπικού, ακόμα και θεμελιώδη (όπως η τήρηση του 8ώρου ή το δικαίωμα στην ξεκούραση), δεν υφίσταται καμία αμφιβολία ότι συμπιέζονται ολοένα περισσότερο, πάντα προς όφελος των ανελαστικών υπηρεσιακών αναγκών, ενώ το προσωπικό του ΠΝ που υπηρετεί στο Στόλο αισθάνεται εγκλωβισμένο σε τόσο μεγάλο βαθμό, σε σημείο να διαπιστώνει ότι, όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσει ή να διατηρήσει οικογένεια, αλλά ακόμα και να συνάψει κοινωνικές συναναστροφές.