Κύρια θέματα,Ε.Ε. • 14/02/2022 - 10:42
Πυρηνικά όπλα & βαρύς οπλισμός στην Ευρώπη: Τέλος ο Ιδρυτικός Νόμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας λόγω Βαλτικής & Ουκρανίας!
ΝΑΤΟ: Υπάρχει θέμα Καλίνιγκραντ και «Suwalki»
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Στρατικοποίηση της Ευρώπης με βαλλιστικά όπλα καθώς και άλλα οπλικά συστήματα κρούσης εισηγείται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε.Μακρόν.
Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ο Μακρόν έχει ήδη αποφασίσει και θα εισηγηθεί μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του την αναθεώρηση/τερματισμό της ιδρυτικής πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.
Αυτό θα γίνει λόγω:
- ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία
- Υπεράσπιση Λιθουανίας-Πολωνίας και του “Διαδρόμου του Suwalki”. Οι Γάλλοι και ο Ε.Μακρόν παραδέχονται πως υπάρχει θέμα λόγω της “τανάλιας” που έχουν δημιουργήσει ρωσικές δυνάμεις από Καλίνινγκραντ και Λευκορωσία.
Υπενθυμίζουμε ότι το 1997 υπογράφτηκε μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας η «Ιδρυτική Πράξη» (Founding Act) μέσω της οποίας η Μόσχα αποδέχτηκε τη διεύρυνση, με αντάλλαγμα όμως ότι το ΝΑΤΟ δεν θα σταθμεύσει μόνιμες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Διαβάστε περισσότερα και ΕΔΩ
Γαλλία: Να αναθεωρηθεί η Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία συμφωνεί με την άποψη της Πολωνίας να καταργηθεί δηλαδή ο Ιδρυτικός Νόμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997 γιατί κατά την γνώμη τους, η Ρωσία τον παραβίασε τροποποιώντας το περιβάλλον ασφαλείας.
Αυτό συνεπάγεται την «ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων και άλλων όπλων κρούσης […] στην ανατολική πλευρά» του ΝΑΤΟ.
Αν και δεν αναφέρεται ρητά, αυτό θα αφορά και την τοποθέτηση πυρηνικών πυραύλων μεσαίου Βεληνεκούς στην Ευρώπη!
Γερμανικές πηγές αναφέρουν πως μετά από το τελευταίο τηλεφώνημα με τον Πούτιν, το οποίο διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά, ο Μακρόν δεν τρέφει πλέον αυταπάτες για το περιθώριο διαπραγματεύσεων που έχει απομείνει. Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Μακρόν έστειλε στον Πούτιν ένα «πολύ σαφές μήνυμα».
Η Μόσχα πρέπει να περιμένει μια «ισχυρή, συντονισμένη και ενωμένη απάντηση» σε περίπτωση που λάβει χώρα στρατιωτική επίθεση σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.
Στο Παρίσι γίνεται λόγος για «σκληρές οικονομικές κυρώσεις» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αλλά συζητά ανοιχτά την αναθεώρηση του Ιδρυτικού Νόμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.
Η Πολωνία εδώ και καιρό πιέζει για την κατάργηση του Ιδρυτικού Νόμου του 1997 καθώς τονίζει πως η κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας.
Μέχρι στιγμής, Παρίσι και Βερολίνο απέφευγαν να τερματίσουν μια de facto διεθνή συμφωνία. Αλλά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του “Τριγώνου της Βαϊμάρης (Πολωνίας-Γαλλίας-Γερμανίας) στο Βερολίνο, άρχισε η επεξεργασία μιας νέας θέσης.
Βαρύς οπλισμός στην Ανατολική Ευρώπη
Σύμφωνα με το Παρίσι, η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων, στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μαζί με βαρύ οπλισμό στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, είναι στα σκαριά εάν η Ρωσία παραβιάσει την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλήσει τον «Διάδρομο του Suwalki» από τη Λευκορωσία στο Καλίνινγκραντ.
Είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι κάνουν λόγο για υπαρκτό κίνδυνο στην Βαλτική επιβεβαιώνοντας απόλυτα το WarNews247.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα γαλλικά-και όχι μόνο- σχέδια υπερβαίνουν κατά πολύ την επέκταση της «ενισχυμένης προωθημένης παρουσίας» (EFP) στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που συζητείται στο ΝΑΤΟ.
Θέμα Καλίνινγκραντ!
Η Γαλλία παρακολουθούσε εδώ και καιρό με μεγάλη ανησυχία το γεγονός της τοποθέτησης από την Ρωσία τακτικών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους Iskander-Μ στο Καλίνινγκραντ, οι οποίοι μπορούν να οπλιστούν με συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές.
Πόσο μάλλον τώρα που η Μόσχα έχει μεταφέρει τον πολυηχητικό πυρηνικό υπερ-πύραυλο αέρος-εδάφους Kh-47M2 Kinzhal των 10 Mach μαζί με ισχυρές ρωσικές δυνάμεις.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στο Παρίσι, ολόκληρος ο Ιδρυτικός Νόμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ θα τερματιστεί σε περίπτωση συνέχισης μιας τέτοιας ρωσικής επιθετικότητας.
Γερμανικά ΜΜΕ: “Ο Μακρόν έμαθε και απέτυχε”!
“Ο σκεπτικισμός για τη Μόσχα είναι ιδιαίτερα υψηλός στη διπλωματική υπηρεσία. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Μακρόν, στα τέλη Αυγούστου 2019, ήρθε σε αντιπαράθεση με το «βαθύ κράτος» που εμποδίζει τις προσπάθειές για προσέγγιση με τη Μόσχα. Ο Μακρόν έμαθε από την αποτυχημένη προσπάθεια του.
Από τα Ηλύσια ειπώθηκε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο, ο Μακρόν βρήκε τον Πούτιν πολύ πιο σκληρό και ανυποχώρητο από το καλοκαίρι του 2019.
Στο Παρίσι τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει «λευκή επιταγή» για τον Πούτιν” καταλήγουν γερμανικά ΜΜΕ.
Δείτε βίντεο από τις ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας