«Η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον τερματισμό της επί 43 ετών διχοτόμησής της, καθώς οι συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη εισέρχονται στην τελική ευθεία και οι αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.
Κάτι που προσθέτει έτσι ότι ειδικό βάρος στην όλη διαδικασία φέρει η συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, καθώς και αξιωματούχων από την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΗΒ.
Για την επίτευξη, ωστόσο, μιας συμφωνίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδηθούν, αν και στη Γενεύη, τις τελευταίες ημέρες, οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων έθιξαν ακόμα και το ζήτημα που μέχρι τώρα απέφευγαν να αγγίξουν: Ενα σύστημα που θα εγγυάται την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της ενιαίας χώρας. Ο Espen Barth Eide, o ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επεσήμανε μάλιστα ότι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα η ποιότητα των συνομιλιών ήταν υψηλότερη από ποτέ, συμπληρώνοντας ότι ο λόγος είναι πως οι άνθρωποι στην πραγματικότητα προετοιμάζονται για το γεγονός ότι μπορεί πράγματι να λάβει χώρα η επανένωση.
Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα είναι η παρουσία των περίπου 30,000 Τούρκων στρατιωτών, σημειώνει η αρθρογράφος, για το οποίο αναμένεται να συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ελλάδας και του ΗΒ, μαζί με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, στην πρώτη διεθνή διάσκεψη που έλαβε ποτέ χώρα.
Ένα ακόμα βήμα που έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπογραμμίζει η συντάκτρια, είναι η ανταλλαγή, με άκρα μυστικότητα, χαρτών, όπου η κάθε πλευρά έχει σχεδιάσει το πού είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει να μπει το σύνορο μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών που θα αποτελέσουν την επανενωμένη χώρα, ενώ η διαφορά μεταξύ τους αναμένεται να ανέρχεται μόλις στο 1% του εδάφους.
Ολοκληρώνοντας, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες, δεν υπάρχει προθεσμία για τη διεθνή διάσκεψη που ξεκινά σήμερα ούτε αναμένεται μια τελική συμφωνία στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα, αλλά τουλάχιστον, σύμφωνα με τον Eide, θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΗΒ για ένα νέο πλαίσιο διασφάλισης της ασφάλειας της χώρας και μετά από αυτό οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα πρέπει να εξομαλύνουν τις λεπτότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας, να καταρτίσουν ένα σύνταγμα και να προγραμματίσουν ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα μέσα στους επόμενους μήνες.
Πηγή: politis