Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πέψη: Γαστρεντερολόγος συστήνει 4 βιταμίνες για την υγεία του εντέρου

Εκτός από το ότι πραγματικά συνδέονται μέσω του άξονα εντέρου – εγκεφάλου, στο πεπτικό σύστημα θα αποτυπωθεί ενδεχομένως και το άγχος ή το στρες. Το μικροβίωμα παίζει κι αυτό το δικό του ρόλο και διαφορετικές μελέτες έχουν αποδείξει πώς η υγεία του μπορεί να επηρεάσει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι και η υγεία του πεπτικού κατέχει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Συνεπώς, για τη σωστή διαδικασία της πέψης, χρειάζεστε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες από φυσικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά. O δρ Ira Breite, γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone επισημαίνει τις πιο σημαντικές.

Βιταμίνες Β για ενέργεια

Ψάρια, πουλερικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σε αφθονία τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και τα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια, συμβάλλοντας στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, παίζοντας ιδιαίτερο ρόλο στις διαδικασίες του μεταβολισμού. Ειδικότερα για το πεπτικό, αναγκαίες θεωρούνται:

-Β1: Γνωστή ως θειαμίνη, η Β1 βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια για τα κύτταρα συμβάλλοντας στη ρύθμιση της όρεξης.
-Β3: Η νιασίνη, θεωρείται σημαντική για πολλές λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, όπως στη διάσπασης των υδατανθράκων, των λιπών και του αλκοόλ.
-Β6: Επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη, η Β6 βοηθά το πεπτικό να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη που καταναλώνετε.
-Η βιοτίνη βοηθά το σώμα να μετατρέψει τις τροφές σε ενέργεια.
-Β12: Παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα και την παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία,  νευροψυχιατρικά σύνδρομα και προβλήματα με το βάδισμα, ενώ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι vegans, καθώς η λήψη της γίνεται αποκλειστικά από ζωικά προϊόντα.

Βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου

Αν και είναι η πιο γνωστή βιταμίνη που σχετίζεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην πραγματικότητα θεωρείται αναγκαία και για την πέψη, επειδή βοηθάει το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο από τις τροφές, ειδικά εάν πρόκειται για φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια.

Είναι προτιμότερο να λάβετε τη βιταμίνη από φυσικές πηγές, όπως από τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το μπρόκολο και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η Κομισιόν επαινεί το πλάνο του υπουργού Υγείας για ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα

Βιταμίνη D για την απορρόφηση του ασβεστίου

Η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, των μυών και του ανοσοποιητικού σας συστήματος, θεωρείται όμως και σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και το πεπτικό σύστημα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D:

-Έκθεση στον ήλιο

-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως οι κρόκοι αυγών, τα ψάρια, το συκώτι, το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά

-Συμπληρώματα, με τη συμβουλή όμως κάποιου ειδικού.

Βιταμίνη Α για πρόληψη 

Αν και η βιταμίνη Α δεν εμπλέκεται άμεσα στην πέψη, ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανεπάρκειά της. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων με νόσο του Crohn, σύμφωνα με μελέτη στο World Journal of Gastroenterology, ενώ είναι επίσης συχνή σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο και άλλα σκουρόχρωμα λαχανικά, καθώς και το συκώτι και το γάλα.

Tags
Back to top button