«Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, στα νότια της νήσου Κύπρου, με τη συμμετοχή πολεμικών και υποστηρικτικών αεροσκαφών μας που απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις που συνδέονται με τη Διοίκηση των Δυνάμεων του Βατικανού». Με αυτή την λιτή ανακοίνωση του Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Τουρκίας γνωστοποίησε μια ακόμη προκλητική πτήση μαχητικών της στα νότια του FIR Λευκωσίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πτήση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Εκείνο το πρωινό η Τουρκία απογείωσε δύο ζεύγη μαχητικών F-16, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135. Τα μαχητικά αφού ανεφοδιάστηκαν δυτικά της Κύπρου πέταξαν γύρω από την Κύπρο στο FIR Λευκωσίας, νότια δηλαδή της Λεμεσού και της Λάρνακας και βγήκαν από την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας πετώντας ανατολικά της Αμμοχώστου και του Ριζοκάρπασου.
Αν δεν έχεις ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου εως την 31.1.2026 κινδυνεύεις με πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
Δεν είναι η πρώτη φορά και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία που η Τουρκία πραγματοποιεί αυτού του είδους τις προκλητικές πτήσεις εντός του FIR Λευκωσίας χωρίς να καταθέτει σχέδιο πτήσης κατά παράβαση όλων των κανόνων ασφαλείας. Η Τουρκία το κάνει αυτό στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος με τον μανδύα της περιπολίας στην περιοχή. Δεν είναι φυσικά άσχετο το ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτό το πλαίσιο οι παραβάσεις και παραβιάσεις.
Τα τουρκικά μαχητικά και τα υπόλοιπα αεροσκάφη εντοπίστηκαν από τα ραντάρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα απαραίτητα διαβήματα διαμαρτυρίας υποβλήθηκαν στους διεθνείς οργανισμούς μας επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Σε αυτό το πλαίσιο πέρυσι τον Ιούνιο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα τόνιζε πως αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας έχουν διαπράξει συνολικά 713 αεροπορικές και 30 ναυτικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εάν θέλει να αποτελέσει ένα υπολογίσιμο αντίπαλο θα πρέπει να το πάρει απόφαση και να πάει κόντρα στις όποιες δεσμεύσεις τυχόν να υπάρχουν που δεν γνωρίζουμε και να προσπαθήσει έστω να αποκτήσει ικανό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, προκειμένου να μπορεί να αναχαιτίσει τα τουρκικά μαχητικά ή έστω να τους δώσει να αισθανθούν πως δεν πετούν μόνα τους στο FIR Λευκωσίας. Η ισχύς αυτή θα δώσει και επιπλέον διαπραγματευτική ισχύ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πει βέβαια και που θα έχουν έδρα αυτά τα αεροσκάφη εφόσον σχεδόν όλο το νησί είναι εντός του βεληνεκούς των τουρκικών πυροβόλων από τα κατεχόμενα αλλά και βαλλιστικών πυραύλων από την τουρκική ενδοχώρα;
Το καλό με την βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, είναι ότι σε σχέση με τα κατεχόμενα παρεμβάλλεται η οροσειρά της Τροόδου.
Αυτό απαλλάσσει την βάση από το πυροβολικό στα κατεχόμενα αφήνοντας μόνο την υπόθεση πλήγματος με βαλλιστικούς πυραύλους από την τουρκική ενδοχώρα. Κάτι που θεωρητικά και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα σοβαρό αντιβαλλιστικό σύστημα. Το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πρώτη φάση θα μπορεί θεωρητικά να αντιμετωπιστεί με προέκταση του ελληνικού αντιdrone θόλου με την βοήθεια του Ισραήλ, που θα ενδιαφερθεί για τις εγκαταστάσεις στο νησί για τους δικούς του γεωστρατηγικούς λόγους καθώς η Κύπρος αποτελεί πλέον το στρατηγικό βάθος που χρειάζεται το Τελ Αβίβ. Ως προς την δορυφορική καθοδήγηση των τουρκικών μη επανδρωμένων που σίγουρα δυσκολεύει την αποστολή ενός αντι-drone θόλου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί από κοινού με τη Αθήνα.