Τον πρόλογο σε ένα τρίτομο σύγγραμα με τίτλο «Στα ίχνη του Ιερού Καλέσματος: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», «Μωάμεθ Πορθητής» και «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας στον τουρκικό Τύπο» υπογράφει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 571η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Σε αυτό, αναφέρει ότι η Άλωση ήταν ένα όνειρο αιώνων των μουσουλμάνων, ενώ σχολιάζοντας και πάλι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημειώνει προκλητικά ότι αποκαταστάθηκε στην αρχική της ταυτότητα.
Στον πρόλογο του συγγράμματος, που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την αναγγελία του προφήτη Μωάμεθ και κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο που είχαν οι μουσουλμάνοι για επτά αιώνες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποφασιστικότητα και την επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή να μετατραπεί η Κωνσταντινούπολη σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, εμπορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου. «Τώρα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος μας σύμφωνα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα και συνεχίζουμε το δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία» σημειώνει ο Ερντογάν.
Γιώργος Φίλης: Οδηγούν σε πόλεμο τη χώρα μας- Θέλουν να μας γυρίσουν στον Οκτώβριο του 1920 (Βίντεο)
Απευθυνόµενος στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), διεµήνυσε (σε ποιους άραγε;) ότι «η Κωνσταντινούπολη ήταν και θα παραµείνει τουρκική και µουσουλµανική, σε πείσµα όσων ενοχλούνται ή δεν το αποδέχονται».
«Για εμάς, η κατάκτηση δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάκτηση και τη νίκη, είναι επίσης σύμβολο της αναγέννησης, της οικοδόμησης, της αναζωογόνησης και της πίστης. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, κατέκτησε όχι μόνο μια πόλη αλλά και καρδιές με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης. Δεν ήταν ένα κομμάτι γης που κατακτήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά εκατομμύρια καρδιές. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέουν να υπηρετήσουμε το έθνος μας, επισημαίνει.
Για την Αγία Σοφία
Στον τόμο για την Αγία Σοφία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι «η αποκατάσταση (όπως χαρακτηρίζει τη μετατροπή της σε τζαμί) της Αγίας Σοφίας στην αρχική της ταυτότητα δεν είναι μόνο το σπάσιμο των αλυσίδων στις πόρτες αυτού του ιερού τόπου, αλλά και το σπάσιμο των δεσμών στις καρδιές και τα πόδια».
«Αν και κάποιοι δεν µπορούν ακόµη να το αποδεχθούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι µουσουλµανική και θα παραµείνει έτσι για πάντα. Σπάσαµε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαµε πάλι, εκπληρώνοντας τη διαθήκη (σ.σ. αναφέρεται σε “προφητεία” του Μωάµεθ) του Πορθητή». Και σε άλλο σηµείο αυτής της ανεκδιήγητης προσέγγισης της ίδιας -εντέλει- της Ιστορίας, σηµειώνει κάνοντας αναφορά στην «Κόκκινη Μηλιά»: «Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν µπορεί κανείς να κατανοήσει το ιδανικό του έθνους µας για την “Κόκκινη Μηλιά”. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν µπορεί κανείς να κατανοήσει την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον ορίζοντα και τη στρατηγική που οδήγησαν τα πλοία από την ξηρά. H κατάκτηση σηµαίνει µετατροπή της σκοτεινής µοίρας της Κωνσταντινούπολης σε φως. Η κατάκτηση σηµαίνει να φέρεις ευηµερία, όχι µόνο να κάνεις ευηµερούσα τη γη και τις πόλεις αλλά να ευφραίνεις και τις καρδιές».
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης, είπε: «Εμείς δεν είδαμε την Κωνσταντινούπολη ως μια πόλη ανάμεσα σε άλλες. Μας την κληροδότησαν οι στρατιώτες του ευλογημένου εκείνου στρατού. Προσέχουμε την Κωνσταντινούπολη ως κόρην οφθαλμού».
Νωρίτερα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδώσει μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Μετά την κατάκτηση, η οποία επέτρεψε στο αγαπημένο μας έθνος να ριζώσει σε μια ήπειρο με τη στρατιωτική ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και το κουράγιο του ηρωικού στρατού μας, η Κωνσταντινούπολη κατέστη ένα κέντρο όπου ζούσαν μαζί διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί χάρη στην ανοχή και τη δίκαιη διοίκηση του μεγάλου πολιτικού άνδρα σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή».
Στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στο πέρασμα των ετών, κουβαλώντας ίχνη πολλών πολιτισμών. Όπως αναφέρει, μετά την Άλωση έγινε ένα από τα συμβολικά ιερά του ισλαμικού κόσμου και είχε πάντα μια σημαντική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους
Στον τόμο η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο βήμα για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.