Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρ’ ολίγον «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στην Νότια Σινική Θάλασσα

Ένα κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος πλησίασε «επικίνδυνα» σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά σε ένα διαφιλονικούμενο νησάκι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφερε σήμερα η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου κοντά στον ύφαλο του Σκάρμπορο που διεκδικείται τόσο από τις Φιλιππίνες όσο και από την Κίνα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Το κινεζικό αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών KJ-200 πλησίασε σε απόσταση περίπου 300 μέτρων το αμερικανικό, μια ενέργεια που θεωρήθηκε «επικίνδυνη» από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Το αμερικανικό P3-C Orion εκτελούσε «αποστολή ρουτίνας τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς» στον «διεθνή εναέριο χώρο», πρόσθεσε η αμερικανική διοίκηση.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ θα αναφέρουν το θέμα στο Πεκίνο «μέσω των αρμόδιων διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων».

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας αλλά οι γειτονικές χώρες (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) ελέγχουν πολλές βραχονησίδες σε αυτήν την τεράστια θαλάσσια ζώνη. Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της η Κίνα ανέλαβε εντυπωσιακά έργα για να μετατρέψει τους υφάλους και τις βραχονησίδες σε τεχνητά νησιά με διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και άλλες χώρες έχουν κάνει παρόμοια έργα, όχι όμως σε τέτοια έκταση.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αυτές οι διαμάχες θα πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα και όχι μέσω μιας στρατιωτικής πολιτικής «τετελεσμένων γεγονότων». Στέλνουν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στις διαφιλονικούμενες ζώνες για να δείξουν ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα που δεν μπορεί να τα αρπάξει μια συγκεκριμένη χώρα.

Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεξ Τίλερσον, απείλησε με «αποκλεισμό» για να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας στα διαφιλονικούμενα νησάκια.

Tags
Back to top button