Στις 28 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε στην αίθουσα Παύλος ΣΤ' με πιστούς από την πολωνική πόλη Λοτζ, οι οποίοι έκαναν προσκύνημα στη Ρώμη στο πλαίσιο του εορτασμού για την εκατονταετηρίδα της επισκοπής τους. Στο ακροατήριο συμμετείχαν οι πολιτικές αρχές του Λοντζ, εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών, καθώς και πολλοί νέοι, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες και άστεγοι.
«Σήμερα, το έλεος απαιτεί μεγάλη «φαντασία», δημιουργικότητα, που βοηθά να γίνουμε απόστολοι και ποιητές του ελέους», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με την
«Σήμερα χρειαζόμαστε την ποίηση του ελέους, και έχει πολλά πρόσωπα, όσα υπάρχουν τραυματίες και πεσόντες. Κάθε ένα από αυτά τα άτομα έχει κάποιο είδος πληγής, αν και δεν είναι όλες ορατές. Από τα βάθη της καρδιάς μου, ευλογώ τα έργα του ελέους σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν προσωπικά, αυθόρμητα και κρυφά. Ευλογώ αυτούς που ανοίγουν τα μυαλά και τις καρδιές τους, τα σπίτια και τους πόρους τους στους άρρωστους, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τους άστεγους, τους μετανάστες, όλους τους φτωχούς, τους υποφέροντες και τους απόκληρους, τα παιδιά που χρειάζονται σπίτια και οικογένειες. Ανοίγοντας πόρτες και ανοίγοντας τα πάντα, η Εκκλησία παίρνει το πιο ευαγγελικό πρόσωπο, το πρόσωπο του καλού Σαμαρείτη, που δεν θέλει και δεν ξέρει να αδιαφορεί» είπε.
Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, μια άλλη χαρακτηριστική πτυχή της Εκκλησίας είναι ο οικουμενισμός: «Τα παλιά χρόνια αφορίζαμε ο ένας τον άλλον από την Εκκλησία. Τώρα, δόξα τω Θεώ, λέμε ο ένας τον άλλον αδέρφια».
Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ενότητα μεταξύ όλων μας, γιατί τη χρειαζόμαστε, σημείωσε ο Πάπας: «Ο Οικουμενισμός στην Εκκλησία δεν είναι καθόλου προαιρετική επιλογή και δεν είναι διακόσμηση, είναι ανάγκη. Σας προτρέπω να περπατήσετε μαζί στον θεολογικό διάλογο και στον ευαγγελισμό, σε κοινή προσευχή και ακούγοντας τον Λόγο του Θεού, στη μαρτυρία της αδελφοσύνης. Στην πορεία, δημιουργείτε μια τοπική κοινότητα, αποκαλώντας την περήφανα «κοινότητα τεσσάρων πολιτισμών».
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τη Σύνοδο των Επισκόπων, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με θέμα «Για τη Συνοδική Εκκλησία: Συναδέλφωση, Συμμετοχή και Αποστολή». Τώρα η πρώτη επισκοπική πτυχή φτάνει στο τέλος της. Στο πλαίσιο αυτό, ο ποντίφικας υπενθύμισε στους Πολωνούς προσκυνητές ότι η κλήση της Εκκλησίας έγκειται στον ευαγγελισμό: «Σας εύχομαι να είστε μια όμορφη, «εξωστρεφής» Εκκλησία, η οποία, όπως η μαγιά, ζυμώνει όλη τη ζύμη».