Ύστερα από την ανακοίνωση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή θέσεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα επτά Πανεπιστήμια Ιατρικής της χώρας, σύμφωνα με την οποία στο Πανεπιστήμιο Πατρών αντιστοιχούν 15 νέες θέσεις, καταγράφονται έντονες αντιδράσεις.
Ο αριθμός των νέων μελών ΔΕΠ κρίνεται ανεπαρκής για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ενώ ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας δηλώνει πως δεν ρωτήθηκε σχετικά αν και είναι ο πλέον αρμόδιος.
Σχετικά με την ανεπαρκή κάλυψη θέσεων μελών ΔΕΠ για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, κάνει λόγο για «απλή ανάγνωση αριθμών». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει «το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας, είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ενώ η Ιατρική της Πάτρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη Ιατρική της χώρας. Και παίρνει μόνο 15 θέσεις! Μόνο σε ανθρώπινο λάθος μπορώ να αποδώσω μία τέτοια απόφαση»αναφέρει ο Πρύτανης στο protothema.gr.
«Θα έπρεπε να μας ζητήσουν στοιχεία»
Σχετικά με το εάν προηγήθηκε κάποια διερεύνηση για την καταγραφή των υφιστάμενων αναγκών από πλευράς υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ο Πρύτανης απαντά: «Θεωρώ ότι έπρεπε τα αρμόδια υπουργεία να μας ζητήσουν να τους δώσουμε στοιχεία, να ρωτήσουν ποιες είναι οι ανάγκες μας, πόσους φοιτητές έχουμε, πόσα μέλη ΔΕΠ αποχώρησαν, πόσα συνταξιοδοτήθηκαν… να γίνει μία κάποιας μορφής διαβούλευση και να ληφθεί υπόψη. Ως Πρύτανης, δηλαδή ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, δεν ρωτήθηκα, σας διαβεβαιώ».
Η κατανομή έγινε από το υπουργείο Υγείας και όχι από το Παιδείας, εξηγεί ο δρ Μπούρας, διευκρινίζοντας πως δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας: «Η κατανομή των θέσεων μελών ΔΕΠ έγινε από το υπουργείο Υγείας. Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο κ. Ζώρας, με τον οποίο μίλησα, μου είπε ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν συνομίλησε μαζί μου, παρόλο που το ζήτησα. Με πήρε τηλέφωνο – προς τιμήν της – η Γενική Γραμματέας και κατάλαβα ότι έχει μιλήσει με άλλους. Ωστόσο, όταν δίνεις θέσεις στο Ιατρικό Τμήμα, μιλάς με τον Πρύτανη του πανεπιστημίου».
«Βασικές κλινικές όπως η Ορθοπεδική, η Χειρουργική και η Αγγειοχειρουργική έχουν πρόβλημα»
Ο Πρύτανης δεν παραλείπει να δώσει κάποια παραδείγματα, όπου θα έχει επιπτώσεις η ανεπάρκεια του διδακτικού προσωπικού: «Βασικές κλινικές, όπως η Ορθοπεδική, η Χειρουργική, η Αγγειοχειρουργική έχουν πρόβλημα. Κι όχι μόνο. Θα υπάρξουν κι άλλες πανεπιστημιακές κλινικές, οι οποίες δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν. Επαναλαμβάνω: μιλάμε για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας!».
Όπως ενημερώνει ο δρ Μπούρας, ο διπλάσιος αριθμός μελών ΔΕΠ από εκείνον, που ανακοινώθηκε (15), ίσως να βοηθήσει την κατάσταση: «Εκπέμπω τις ανάγκες και ζητώ τουλάχιστον άλλες 15 θέσεις, δηλαδή 30 συνολικά, μόνο και μόνο από μία απλή ανάγνωση – δεν μπορεί ο τρίτος, να έρχεται τελευταίος. Σκεφτείτε πως κάθε χρόνο παίρνουμε 300 άτομα, επί 6, έχουμε δηλαδή γύρω στους 1.800 φοιτητές και το προσωπικό, που υπάρχει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών σήμερα, είναι 113 άτομα - όταν το 2010, με λιγότερους φοιτητές, είχαμε 156. Επομένως, αφενός, επειδή είμαστε το τρίτο Τμήμα της χώρας, αφετέρου, επειδή πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, που εξυπηρετεί όλη τη δυτική Ελλάδα, χρειαζόμαστε περισσότερα μέλη ΔΕΠ. Να σημειωθεί, πως δεν έχω θέμα σε σχέση με την κατανομή στα άλλα πανεπιστήμια. Μιλάω για τα 15 που πήρε το πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν κάνω κριτική για τα υπόλοιπα», καταλήγει.
Ακολουθεί το Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ’ αριθμ. 226 έκτακτη συνεδρίαση της στις 20/12/2023 ενημερώθηκε ότι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκαν στα 7 Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν Ιατρικά Τμήματα 270 θέσεις μελών ΔΕΠ με την εξής κατανομή:
ΕΚΠΑ 101
ΑΠΘ 68
ΔΠΘ 21
Παν/μιο Θεσσαλίας 30
Παν/μιο Ιωαννίνων 15
Παν/μιο Πατρών 15
Παν/μιο Κρήτης 20
Η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι το Ιατρικό Τμήμα με πολλές αποχωρήσεις και πλήθος φοιτητών πήρε τις λιγότερες θέσεις ΔΕΠ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο πήρε τις λιγότερες θέσεις. Αυτή η ανισοκατανομή θέσεων ΔΕΠ θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο Ιατρικό Τμήμα και στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ήδη στα όρια της λειτουργίας τους και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την κατανομή των 270 θέσεων ΕΣΥ που μετετράπησαν σε θέσεις ΔΕΠ. Οι 15 θέσεις μόνο είναι μια προφανής ανισοκατανομή που μόνο με ανθρώπινο λάθος δικαιολογείται. Επιπλέον των ανωτέρω η Σύγκλητος υπενθυμίζει ότι την περίοδο αναστολής των προσλήψεων, λόγω μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μνημονικών δεσμεύσεων, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποστελεχώθηκε, καθώς το έτος 2010 υπηρετούσαν εκατό πενήντα έξι (156) μέλη ΔΕΠ, ενώ σήμερα υπηρετούν εκατό δεκατρία (113) μέλη ΔΕΠ.
Επίσης η Σύγκλητος ζητά να ληφθεί υπόψιν ο μεγάλος αριθμός εισακτέων στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και το γεγονός ότι τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, προσφέρουν και σημαντικό κλινικό έργο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών το οποίο καλύπτει τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με αποτέλεσμα η ανάγκη στελέχωσης και υποστήριξης των Πανεπιστημιακών Κλινικών να είναι επιτακτική.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν τουλάχιστον άλλες 15 θέσεις μελών ΔΕΠ για να εξασφαλισθεί το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο πριν είναι πολύ αργά για τα δημόσια αγαθά της Παιδείας και Υγείας και εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών να συναντηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς για να τους παρουσιάσει και να τους τεκμηριώσει πιο αναλυτικά τα παραπάνω.
Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας