Του Άγγελου Ρούσσου
Άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Εκκλησία χρησιμοποίησε στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ένωση Αθέων ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πάντως τόνισε πως ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας θα έπρεπε να προικοδοτηθεί από το κράτος γενναιόδωρα, γιατί η Εκκλησία αδυνατεί να στηριχτεί στα πόδια της σε οικονομικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεννηματάς η Εκκλησία απολαμβάνει προνόμια αλλά η ανταποδοτικότητά της απέναντι στην κοινωνία είναι προβληματική. Χαρακτήρισε “ταμπακιέρα” το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας αν γίνει διαχωρισμός.
Υπολόγισε σε 1.300 εκατομμύρια στρέμματα την περιουσία της, αλλά διευκρίνισε πως τα 2/3 είναι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις των οποίων η εκμετάλλευση είναι ένα ερώτημα….
Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει και ένα πορτοφόλι που συνίσταται σε προσοδοφόρα οικόπεδα και ακίνητα σε αστικά συγκροτήματα τα οποία της δίνουν σημαντική ροή εσόδων.
Υπολογίζοντας το κόστος συντήρησης της εκκλησιαστικής δομής το κοστολόγησε στα 193 εκατομμύρια και τόνισε πως “πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό το οποίο ξεπερνάει τη βάση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Κατηγόρησε την Εκκλησία πως δεν έχει την παραμικρή αντίληψη για το τι σημαίνει διαχείριση με αποτέλεσμα να ζημιώνεται απίστευτα “Όταν πρότεινα τρόπους εκματάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας εξανέστησαν οι γραφικοί Δεσποτάδες λέγοντας αυτά τα κάνει το Βατικανό και επειδή τα κάνει το Βατικανό δεν πρέπει να τα κάνουμε εμείς” είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό τον χαρακτήρα της Εκκλησίας και μουλαρίστικη την αντίσταση της να εκσυγχρονιστεί…
“Θέλει πάρα πολλά χρόνια και μεγάλο ταρακούνημα για να φτάσει σε σημείο που θα της επέτρεπαν να ζει εξ ιδίων, άρα θα υπάρχει πάντα η ανάγκη του κοινωνικού πόρου. Επομένως ο φορολογούμενος θα πρέπει να ξέρει πως και αν χωριστεί η Εκκλησία από την πολιτεία θα είναι υποχρεωμένος να συμβάλλει στην ιστορική αυτή κληρονομιά ” είπε και συμπλήρωσε πως στη σημερινή κατάσταση που είναι η Εκκλησία και παρά τις φοροαπαλλαγές δεν έχει την επάρκεια να είναι αυτόνομα βιώσιμη
Ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της κακής διαχείρισης της Εκκλησίας εντόπισε τον διοικητικό κατακερματισμό της .
Χαρακτήρισε μεγάλη δαπάνη τις αμοιβές των Αρχιερέων και κρίνοντας με βάση τους νομούς υποστήριξε πως “30 Δεσποτάδες περιττεύουν”, “Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να πει στην Εκκλησία, σας δίνω μια διορία 5-10 ετών να συρρικνωθεί το μισθολόγιο των αρχιερέων και είμαι διατεθειμένη να αναγνωρίσω έναν Αρχιερέα ανά νομό ” είπε.
Τέλος για τις μετοχές που κατέχει η Εκκλησία πήγε πίσω στην περίοδο της άνθησης του Χρηματιστηρίου και είπε πως κάποια στιγμή οι μετοχές της είχαν πολλά κέρδη και ο μακαριστός Χριστόδουλος σκεφτόταν να τα ρευστοποιήσει για να είναι έτοιμος για τον διαχωρισμό από το κράτος, αλλά “κάποιοι Μητροπολίτες που ήταν με τους αβανταδόρους”, όπως είπε, τον απέτρεψαν και μετά η φούσκα έσκασε και τα χρήματα χάθηκαν.
Δείτε την ομιλία του