Το πυροβόλο M114A1 που ρίχνει βλήματα των 155 χιλιοστών οβίδα είναι ένα όπλο που αναπτύχθηκε στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι αρκετά ξεπερασμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο, αναφέρει
Η Ουκρανία θα λάβει ένα μάλλον απροσδόκητο πακέτο εξοπλιστικής βοήθειας από την Ελλάδα.Αυτό το πακέτο θα διέλθει στο Κίεβο δια μέσου της Τσεχικής Δημοκρατίας και περιλαμβάνει 70 πυροβόλα M114A1 των 155 mm.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα όπλα αυτά που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης;
Το πυροβόλο M114 του Αμερικανικού Στρατού δεν είναι ένα νέο όπλο για την Ουκρανία, καθώς τον Μάιο του 2022, η Πορτογαλία έστειλε πέντε από αυτά στον ουκρανικό Στρατό.
Επιπλέον, αυτή δεν είναι η πρώτη παράδοση αυτών των οβίδων στην Ουκρανία από την Ελλάδα, αλλά η δεύτερη παρτίδα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί φωτογραφίες οβιδοβόλων M114A1 σε χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι λόγοι για αυτό είναι επίσης αρκετά σαφείς. Και αυτό αφορά ότι πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο πυροβόλο που αναπτύχθηκε την περίοδο 1939-1941, ενώ η παραγωγή του διακόπηκε το 1953.
Την τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες το χρησιμοποίησαν αυτού του είδους τα πυροβόλα σε μάχη ήατν στο Βιετνάμ.
Πρόκειται για ένα οδιδοβόλο βάρους 5,6 τόνων, με μήκος κάννης 23 ή 24,5 χιλιοστά, που του επιτρέπει να εκτοξεύει το βλήμα σε εμβέλεια 14,6 χιλιομέτρων.
Η Ελλάδα παρέλαβε για πρώτη φορά τέτοια οβιδοβόλα το 1951 ως βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ο συνολικός αριθμός αυτών των οβιδοβόλων έφτασε τα 271 στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Αυτά τα όπλα υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό μέχρι το 2012
Τα πυροβόλα έγιναν απαρχαιωμένα από την δεκαετία του 1960, οπότε το 2024 η μαχητική τους αξία μπορεί να μην άξια λόγου.Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο αντικατέστησαν το M114 με το νεώτερης εκδόσεως M198, και στην συνέχεια με το γνωστό οβιδοβόλο M777.
Η εμβέλειά του στα 14,6 χιλιόμετρα ακόμη και με νέα κάννη μειώνει τις πιθανότητες επιβιώσεως στην μάχη με τα νέα ραντάρ αντιπυροβολικού των Ρώσων.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτά τα οβιδοβόλα.
Αυτό το όπλο ήταν το κύριο πυροβόλο στους στρατούς πολλών ευρωπαϊκών χωρών, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν από κοινού το M114 επεκτείνοντας το μήκος της κάννης στο τυπικό διαμέτρημα 39 εκείνης της εποχής.
Ως αποτέλεσμα, συνολικά 226 τέτοια οβιδοβόλα είχαν εκσυγχρονιστεί με αντικατάσταση της κάννης, αλλά και με την μέγιστη αλλαγή όλων των άλλων εξαρτημάτων μέχρι το 1990.
Ως αποτέλεσμα, η εμβέλεια αυξήθηκε στα 18 χιλιόμετρα με ένα συμβατικό βλήμα M107 , στα 24,6 χιλιόμετρα με βλήμα ERFB με βελτιωμένη αεροδυναμική και στα 32 χιλιόμετρα με σύστημα εξαέρωσης (ERFB-BB).
Το οβιδοβόλο M114 155 χλστ υπάρχει τρόπος να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο χρήσιμο στον πόλεμο με τους Ρώσους, αναφέρει το ουκρανικό δημοσίευμα.
Αν και είναι δύσκολο να το ονομάσουν οι Ουκρανοί τέλεια λύση, μιλούν για πλήρη αντικατάσταση της κάννης καθώς και για αντίστοιχο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα κομμάτια του.
Η ουσία είναι ότι αυτά τα πυροβόλα είναι εντελώς άχρηστα για τον ελληνικό Στρατό, και αν μπορούσαμε να κερδίσουμε κάτι με ανταλλαγή άλλων οπλικών συστημάτων αυτό θα ήταν ευχής έργο, ότι και να δηλώνουν πολλοί ειδικοί και μη.