Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν τα μωρά κρέμονταν στο κενό: Η ανατριχιαστική πρακτική του 1920 που ανήκει πλέον στο παρελθόν (βίντεο)

Τη δεκαετία του 1920 στις πυκνά χτισμένες ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία είχε προωθηθεί μια τουλάχιστον ανατριχιαστική και ακραία επικίνδυνη μέθοδος για να παίρνουν τα μωρά αέρα.

Ποια ήταν αυτή η.... ιδέα; Να φτιάχνουν ένα κλουβί στο εσωτερικό του οποίου τοποθετούσαν το μωρό το οποίο κλουβί κρεμούσαν έξω από το μπαλκόνι! Κάτι σαν τα κλουβιά για τα καναρίνια αλλά μεγαλύτερα ή κάτι σαν μικρά κοτέτσια κρεμασμένα στο κενό.

Καθαρός αέρας, καλό για την υγεία των μωρών

Η ιδέα προήλθε από έναν Αμερικανό γιατρό, τον Luther Emmett Holt, που θεωρείται ο πατέρας των παιδίατρων, του οποίου το βιβλίο για τη φροντίδα και τη διατροφή των παιδιών, που εκδόθηκε το 1894, έγινε μπεστ σέλερ. «Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την ανανέωση και τον καθαρισμό του αίματος και είναι εξίσου απαραίτητος για την υγεία και την ανάπτυξη [ενός παιδιού] με την καλή διατροφή», υποστηρίζει στο βιβλίο αυτό, σύμφωνα με το Slate.

Το 1922, η Emma Read, κάτοικος του Spokane στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέθεσε εμπορικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το «κλουβί μωρού», υποστηρίζοντας ότι «είναι γνωστό ότι προκύπτουν πολλές δυσκολίες στην ανατροφή και τη σωστή στέγαση μωρών και μικρών παιδιών σε υπερπλήρεις πόλεις, ιδιαίτερα από άποψη υγείας», αναφέρει το Slate.

Κάπως έτσι, στις μεγαλουπόλεις της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, κλουβιά από συρματόπλεγμα, σαν κοτέτσια, ξεφύτρωσαν έξω από τα μπαλκόνι και μέσα σε αυτά τοποθετούνται μωρά και μικρά παιδιά, μερικές φορές αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος, στο απόλυτο κενό. Σύμφωνα με τη New York Post, ακόμη και η Eleanor Roosevelt, σύζυγος του προέδρου Franklin D. Roosevelt, είχε εγκαταστήσει αυτή τη συσκευή στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν για την κόρη της Anna όταν γεννήθηκε το 1906, πολύ πριν από τη θητεία του συζύγου της (1933-1945).

Μια κατασκευή που εγκαταλείφθηκε στα μέσα του εικοστού αιώνα

«Εκτός από το ότι δίνουν στα μωρά μια ανάσα φρέσκου αέρα, μεγιστοποιούν τον χώρο διαβίωσης ελλείψει κήπων ή μπαλκονιών», εξηγεί το Slate. Αυτό το βίντεο στο YouTube που κυκλοφόρησε από την British Pathé δείχνει αρχειακό υλικό από ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο με κλουβί για μωρά στο μπαλκόνι:

Τα κλουβιά μωρών εγκαταλείφθηκαν σταδιακά στα μέσα του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η ιδέα ότι ο καθαρός αέρας κάνει καλό στην υγεία των μωρών παρέμεινε. Ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες, συνηθίζεται οι γονείς να αφήνουν το παιδί τους να κοιμηθεί έξω στο κρύο, καλά τυλιγμένο στο καροτσάκι του.

Tags
Back to top button