Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Όταν ο Ντουτέρτε ήταν δήμαρχος είχε φτιάξει «τάγμα θανάτου» για εγκληματίες

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε διηύθυνε «ένα τάγμα θανάτου» όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, δίνοντας χρήματα και διαταγές στην αστυνομία και σε δολοφόνους για να σκοτώνουν εγκληματίες, κατήγγειλε ένας πρώην αστυνομικός ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε στις δολοφονίες αυτές.

Σε νέες δηλώσεις του που έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη διάψευσή του για την ύπαρξη ενός τέτοιου τάγματος θανάτου, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της πόλης Αρτούρο Λασκάνας επεσήμανε ότι ήταν ο εγκέφαλος της οργάνωσης που ξεκίνησε να δρα όταν ο Ντουτέρτε έγινε δήμαρχος του Νταβάο το 1988.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει διαψεύσει επανειλημμένα την εμπλοκή του σε τέτοιες επιχειρήσεις ή σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, είτε ως πρόεδρος είτε όταν ήταν δήμαρχος του Νταβάο. Ο αστυνομικός διευθυντής έχει επίσης διαψεύσει την ύπαρξη ενός τάγματος θανάτου στην πόλη αυτή, χαρακτηρίζοντάς το αποκύημα της φαντασίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όμως σήμερα ο Λασκάνας επανήλθε τονίζοντας ότι το τάγμα αυτό θανάτου δεν ήταν ψέμα, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν ένας από αυτούς που διεξήγαγαν τις μυστικές δολοφονίες εγκληματιών και διακινητών ναρκωτικών έπειτα από διαταγή του Ντουτέρτε.

«Είναι αλήθεια το τάγμα θανάτου του Νταβάο, υπάρχει πραγματικά», δήλωσε ο Λασκάνας σε δημοσιογράφους από τη Μανίλα.

«Όταν ο Ντουτέρτε έγινε δήμαρχος πρώτη φορά ξεκινήσαμε αυτό που αποκαλούσαμε “διάσωση” ανθρώπων, αυτοί οι άνθρωποι ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων στο Νταβάο», πρόσθεσε.

«Εφαρμόζαμε τις προσωπικές διαταγές του δημάρχου Ντουτέρτε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του τάγματος θανάτου λάμβαναν 20.000 με 100.000 πέσος (374 με 1.870 ευρώ) ανά φόνο, ανάλογα με την αξία του στόχου.
Ο Λασκάνας παραδέχθηκε εξάλλου ότι ευθύνεται για τον φόνο ενός ραδιοφωνικού παραγωγού που επέκρινε τον Ντουτέρτε και έδωσε λεπτομέριες για μια βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους, αλλά και τον φόνο της οικογένειας ενός απαγωγέα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μια έγκυος, ένα μικρό αγόρι και ένας ηλικιωμένος. Τις δύο επιθέσεις είχε ζητήσει ο Ντουτέρτε.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Μάρτιν Άνταναρ απάντησε ότι οι ισχυρισμοί του Λασκάνας είναι πολιτικά υποκινούμενοι και ότι οι κατηγορίες για τους εξωδικαστικούς φόνους που φέρεται να είχε διατάξει ο Ντουτέρτε έχουν αποδειχθεί ψευδείς από πολλές ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Ο Λασκάνας είναι ο δεύτερος άνθρωποι που καταγγέλλει δημοσίως ότι ενεπλάκη σε φόνους έπειτα από διαταγή του Ντουτέρτε.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει περίπου 1.400 ύποπτους φόνους στο Νταβάο την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Ντουτέρτε, ενώ οι επικριτές του επισημαίνουν ότι ανάλογος είναι ο απολογισμός και του πολέμου που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών από τον Ιούνιο που ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων.

Περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της πάταξης της διακίνησης ναρκωτικών, με περίπου 2.500 να έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς και σε επιχειρήσεις εναντίον διακινητών ναρκωτικών, όπως αναφέρει η αστυνομία.

Πολλοί από τους υπόλοιπους φόνους ερευνώνται, ενώ ακτιβιστές πιστεύουν ότι έχουν γίνει πολλοί εξωδικαστικοί φόνοι.

Tags
Back to top button