Κίνα • 29/06/2021 - 9:06
Οργή Πεκίνου διότι Ιάπωνας υπουργός αποκάλεσε την Ταϊβάν «χώρα»
Όλο και πιο φορτισμένο το κλίμα στις διμερείς σχέσεις των δύο γιγάντων της Άπω Ανατολής
Αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο, με μήλο της Έριδος την Ταϊβάν και σειρά διαφορών να βγαίνουν στην επιφάνεια εκ μέρους και των δύο γιγάντων της Άπω Ανατολής.
Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Γιασουχίντε Νακαγιάμα προειδοποίησε για την αυξανόμενη απειλή πού όπως είπε συνιστά η συνεργασία Κίνας και Ρωσίας, καλώντας σε «αφύπνιση» προ της πίεσης στην Ταϊβάν ώστε να προστατευθεί το νησί «ως μια δημοκρατική χώρα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ιαπωνία, αλλά και οι ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1970, αναγνωρίζοντας το Πεκίνο ως το μόνο κινεζικό κράτος (σε αντίθεση με την περίοδο από τον κινεζικό εμφύλιο ως το 1972) ίσως ήταν λανθασμένη, και ίσως η κυβέρνηση στην Ταϊπέι δικαιούται αναγνώρισης.
Υπενθυμίζεται ότι την de jure (εκ του δικαίου) ανεξαρτησία της Ταϊβάν αναγνωρίζουν μόνο 15 κράτη στον κόσμο.
Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, αντέδρασε πολύ έντονα την Τρίτη, με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.
«Λυπούμαστε για τις εσφαλμένες δηλώσεις του ανώτερου αξιωματούχου της ιαπωνικής κυβερνήσεως, και έχουμε ήδη προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας», δήλωσε ο πολύπειρος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Ουενμπίν.
Ο Κινέζος εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιδιαιτέρως κακόβουλες, επικίνδυνες και ανεύθυνες δηλώσεις» επισημαίνοντας πως ο κ. Νακαγιάμα «ανοικτά αποκάλεσε την Ταϊβάν χώρα, κάτι που συνιστά σοβαρή παραβίαση της κοινής σινο-ιαπωνικής δήλωσης».
Πρόκειται μόλις για το πιο πρόσφατο επεισόδιο στις αρκετά ταραγμένες σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία τον τελευταίο καιρό. Την περασμένη Παρασκευή το Πεκίνο κάλεσε τους Ιάπωνες να αλλάξουν την απόφασή τους για διοχέτευση των υδάτων με πυρηνικά απόβλητα από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα που χωρίζει τις δύο χώρες.
Τη Δευτέρα η κινεζική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε σε έντονο ύφος το Τόκιο να αντιμετωπίσει το θέμα των γυναικών που υπέστησαν βιασμούς ή απήχθησαν για τη διασκέδαση των Ιαπώνων στρατιωτών πριν και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως στην επαρχία Ναντζίνγκ της Κίνας.