Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όπως και το 2023 έτσι και φέτος η Τουρκία συνεχίζει να μην «βλέπει» την Ζουράφα

Συνεχίζοντας και το 2024 την αναθεωρητική της πολιτική η Τουρκία, έβαλε για μια ακομα φορά στο στόχαστρο την βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθρακης.

Εκδίδοντας την ΝΟΤΑΜ Α9934/23, οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχή που κλείνει όλο τον κόλπο του Ξηρού, από τις 7 έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 για άσκηση πυρών. Το δυτικό τμήμα της περιοχής αυτής όμως πατά πάνω σε μέρος του εθνικού εναέριου χώρου που εκπορεύεται από την βραχονησίδα Ζουράφα.

Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά καθώς και σχετικά πρόσφατα με άσκηση πυρών η Τουρκία λειτούργησε σαν να μην υπήρχε η Ζουράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στα τέλη Νοεμβρίου είχε δηλώσει: «Η βραχονησίδα Ζουράφα ανήκει στο FIR Αθηνών. Η τουρκική αναγγελία, η ΝΟΤΑΜ, όπως και όλες οι σχετικές ΝΟΤΑΜ, δεν έκαναν καμία αναφορά στη Ζουράφα, και κατά τούτω δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Εκείνο το οποίο όριζε η ΝΟΤΑΜ, ήταν μια περιοχή όπου επρόκειτο να λάβει χώρα εκτέλεση πυρών και η οποία δεν συμπεριλάμβανε τη Ζουράφα, αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου, και γι’ αυτό εξεδόθη μία ΝΟΤΑΜ από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία στην πραγματικότητα ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του επικαλυπτόμενου ελληνικού εναέριου χώρου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου εκ μέρους τουρκικών μαχητικών».

Σύμφωνα με την μελέτη του Γεωργίου Γιαγκάκη « ΖΟΥΡΑΦΑ ΜΑΣ: Βορειοανατολικη νησαία προεξοχή της χώρας» διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Η Ζουράφα (Λαδόξερα) με επιφάνεια 9 στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Π.Ν., ενώ σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα , είναι χαμηλή και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως με δυσμενείς συνθήκες ορατότητας για όσους πλέουν ανατολικώς της Σαμοθράκης , από το Βορειοανατολικό άκρο της οποίας (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) απέχει 6 ν.μ. περίπου. Έπ' αυτής λειτουργεί φανός μεμονωμένου κινδύνου με αναλάμπον λευκό φως.

Η μεταλλική πυραμίς του φανού είναι χρωματισμένη μαύρη με ερυθρή λωρίδα. Βάθη μικρότερα από 10 μέτρα βρίσκονται μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων περίπου γύρω της.

Απέχει 22 ν.μ περίπου από το φάρο της Αλεξανδρουπόλεως , είναι υπόλειμμα ηφαιστειογενούς νήσου και έχει παρατηρηθεί αξιόλογο θαλάσσιο ρεύμα ανατολικής διευθύνσεως κοντά της. Η ευρύτερη περιοχής της είναι πλούσιος ψαρότοπος , όπου συχνάζουν ακόμη όλων των ειδών τα ψάρια…Χάρη στην επί αυτής κυριαρχία , η Ελλάς επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχία της (χωρικά ύδατα κ.ά.) στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου , προς τα Ανατολικά.

Στο στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια ( σήμερα Boztepe Burnu, της Ανατολικής Θράκης) έχει εύρος 14 ν.μ. περίπου . Στο παρελθόν αρκετά πλοία , προσπαθώντας να αποφύγουν την προσέγγιση προς την Ζουράφα είχαν προσαράξει στα βραχώδη νησαίο εδάφη που περιβάλουν την άκρα Γκρέμια. Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν την ύπαρξη της Ζουράφας, που κείται Ανατολικά της Σαμοθράκης, Βόρεια της Ίμβρου και Νότια της Αλεξανδρουπόλεως και την οποία περιφρονητικώς παραλείπουν οι περισσότεροι από τους κυκλοφορούντες για το ευρύ κοινό (σχολικοί ,τουριστικοί κ.ά.) χάρτες μας , μολονότι σηματοδοτεί τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας»  

Παράλληλα η Άγκυρα με άλλη ΝΟΤΑΜ, την Α9947/23, δέσμευσε περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου, επίσης για άσκηση πυρών. Όπως και στην περίπτωση της άσκησης που επικαλύπτει ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Ζουράφας, η Αθήνα αντεδρασε με αντιΝΟΤΑΜ. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα τόνισε πως από συγκεκριμένες συντεταγμένες και εντεύθεν η περιοχή είναι εντός FIR Αθηνών και ως εκ τούτου για το συγκεκριμένο κομμάτι η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη

Tags
Back to top button