Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής η μαραθώνια συνάντηση κυβέρνησης - θεσμών στις Βρυξέλλες και η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα.
Αυτό ανέφερε περίπου στη 1 τα ξημερώματα κυβερνητικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ανατρέποντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίες έλεγαν ότι θα υπάρξει και νέο ραντεβού την Παρασκευή.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε διαρροές, όπως είχε συμφωνηθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδας η στάση του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Το ραντεβού της Πέμπτης είχε αρχίσει στις 12.30 ώρα Βρυξελλών -1.30 μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.
Παρά ταύτα, η εικόνα σύγκλισης που υπήρχε ως και το μεσημέρι της Πέμπτης από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι ανατράπηκε μερικώς από τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Και πάλι όμως πήγες και από τις δύο πλευρές, την ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς, εντός και εκτός των διαπραγματεύσεων ανέφεραν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ότι τα πράγματα παρέμεναν ρευστά και ότι δεν υπήρχε ακόμη καθαρή εικόνα για το αν θα προέκυπτε η απαιτούμενη προ-συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών και της ΔΕΗ που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από Δευτέρα. Οι προσδοκίες, τώρα, μετατίθενται για το ραντεβού της Παρασκευής.
Οι κυβερνητικές προσδοκίες
Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση ευελπιστούσαν να καταφέρουν στις Βρυξέλλες ό,τι δεν κατάφεραν μισό χρόνο στην Αθήνα: Να βγει «καπνός» από το Brussels Group, που θα δείξει το αποτέλεσμα των «εκτός έδρας» διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς,
Στην Αθήνα πάντως, επιχειρείτο να καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσέγγισης, υπό την έννοια ότι μπορεί οι συνομιλίες να παραταθούν και για μια ακόμη μέρα ("άρα μιλάνε και δεν τα σπάσανε") με πιθανότητες για να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά η Τρόικα. Όλα έχουν στόχο να ανατρέψουν την εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί και μια τελική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου –καθώς η 7η Απριλίου μάλλον χάνεται και μετά ακολουθεί το Πάσχα.
Επί της ουσίας, αναμενόταν να ξεκαθαρίσει:
-Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση - «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
-Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.