Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που θα σας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό - Ο ρόλος της διατροφής

Ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κινγκς και του Χάρβαρντ εξέτασαν τα δεδομένα αναφορικά με το ρόλο που παίζει η διατροφή στην ανάπτυξη του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2020 (προ-πανδημίας), καθιστώντας τη μεγαλύτερη μελέτη σε αυτόν τον χώρο. Το 19% αυτών των συντελεστών προσβλήθηκε από τον COVID-19.

Ο ρόλος της διατροφής

Τα άτομα με τη υψηλότερη ποιότητα διατροφής είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνα με τη χαμηλότερης ποιότητας δίαιτα και 40% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά.

Αυτή είναι η πρώτη διαχρονική μελέτη διατροφής και COVID-19 και η πρώτη που δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Αντί για συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, η έρευνα σχεδιάστηκε για να εξετάσει ευρύτερα διατροφικά πρότυπα που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τρώνε πραγματικά.

Προφίλ έρευνας

Η έρευνα παρήγαγε μια «βαθμολογία ποιότητας διατροφής» που αντικατοπτρίζει τη συνολική αξία της διατροφής κάθε ατόμου. Διατροφές με υψηλή βαθμολογία βρέθηκαν να περιέχουν φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και λιπαρά ψάρια, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

Μια χαμηλή βαθμολογία ποιότητας διατροφής σχετίζεται με δίαιτες υψηλές σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλές ποσότητες φυτικών τροφών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλότερης ποιότητας είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνους με τη λιγότερο θρεπτική διατροφή και 40% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά εάν αναπτύξουν COVID-19.

Η σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και του κινδύνου COVID-19 παρέμεινε ακόμη και μετά τον υπολογισμό όλων των πιθανών συγχύσεων. Οι παράγοντες περιελάμβαναν την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την εθνικότητα, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και τις υποκείμενες συνθήκες υγείας. Οι συνήθειες χρήσης της μάσκας και η πυκνότητα του πληθυσμού εξετάστηκαν επίσης.

Ο αντίκτυπος της διατροφής ενισχύθηκε από ατομικές καταστάσεις ζωής, με τα άτομα που ζούσαν σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος και είχαν τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής να κινδυνεύουν περίπου 25% περισσότερο από τον COVID-19 από ό, τι οι άνθρωποι σε πιο εύπορες κοινότητες που έτρωγαν με τον ίδιο τρόπο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαφορές στην ποιότητα της διατροφής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Σύνδεση διατροφής με καλύτερη υγεία

Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας, λέει ότι «αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με τα πρόσφατα αποτελέσματα της ορόσημης μελέτης PREDICT, που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες υψηλότερης ποιότητας (με χαμηλά επίπεδα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων) έχουν μια πιο υγιεινή συλλογή μικροβίων στο έντερό τους, η οποία συνδέεται με καλύτερη υγεία.

Δεν χρειάζεται να γίνετε vegan, αλλά η απόκτηση πιο διαφορετικών φυτών στο πιάτο σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, να βελτιώσετε την ανοσία σας και συνολική υγεία και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο από τον COVID-19, αναφέρει ο Spector.

Tags
Back to top button