Είναι γνωστή η θέση Ερντογάν-Τατάρ για επίλυση του Κυπριακού με την οριστική διχοτόμηση του νησιού και την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, σε αντιδιαστολή με το σύνολο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που θέλουν ως μόνη αποδεκτή λύση την ύπαρξη ενός κράτους στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Μάλιστα εδώ και καιρό Τουρκία και ψευδοκράτος επιχειρούν με διάφορους τρόπους, όπως τα γεγονότα της Πύλας, με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που εδρεύει στην Μεγαλόνησο, να καταδείξουν ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη υπο ένα κράτος Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, ενώ παράλληλα επιχειρούν να πετύχουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλες χώρες.
Βρετανοί Τουρκοκύπριοι θέλουν να χτίσουν δική τους πόλη στα κετεχόμενα
Με βάση το τελευταίο, με τίτλο "Οι Βρετανοί Τουρκοκύπριοι ζητούν «δική τους πόλη» στο βορρά", επισημαίνει:
"Θα πρέπει να χτιστεί μια «βρετανική πόλη» στο βορρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκοκυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, Μουχαμέντ Γιασαράτα.
Ο Γιασαράτα έκανε την πρόταση σε μια συνάντηση με τον «Πρωθυπουργό» του Βορρά Ουνάλ Ουστέλ, λέγοντας ότι η πόλη θα χτιστεί για μέλη της βρετανικής τουρκοκυπριακής διασποράς.
Οι βάσεις για μια τέτοια κίνηση έχουν ήδη τεθεί, με τον Yasarata να λέει «δημιουργήσαμε ένα σωματείο στην ΤΔΒΚ και αρχίσαμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια βρετανική τουρκοκυπριακή πόλη της διασποράς σε μια περιοχή όπου υπάρχει ιδιόκτητη γη».
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η βρετανική τουρκοκυπριακή πόλη της διασποράς θα είναι μια πολύ όμορφη πόλη.Αυτό το έργο θα ενισχύσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ΤΔΒΚ, θα έχει οικονομικό αντίκτυπο και θα κατευθύνουμε ορισμένα μέρη των εσόδων σε περιοχές που θα αποφασίσουμε».
Θέλουν να έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκοκυπριακές εκλογές
Η πρόταση ήταν μία από τις τρεις που έκανε ο Γιασαράτα στον Ουστέλ, με μια άλλη να είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτούν το δικαίωμα ψήφου στις τουρκοκυπριακές εκλογές.
Επί του παρόντος, μόνο οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο βορρά έχουν δικαίωμα δικαιώματος, αλλά ο Γιασαράτα είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί υπόσχονται να επεκτείνουν το δικαίωμα ψήφου στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου «εδώ και χρόνια».
Πιστεύεται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο του Βορρά εάν εφαρμοστεί.
Στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, υπήρχαν περίπου 210.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο βορρά, ενώ ο Γιασαράτα λέει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν «σχεδόν 300.000» Τουρκοκύπριοι.
Επιθυμούν την δημιουργία νέας αεροπορικής εταιρείας διασύνδεσης Μ.Βρετανίας-Ψευδοκράτους
Η τρίτη πρόταση του Γιασαράτα ήταν η δημιουργία μιας νέας αεροπορικής εταιρείας που χρηματοδοτείται από την «κυβέρνηση» του Βορρά με στόχο τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων για όσους επιθυμούν να πετάξουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στον Βορρά.
«Είναι η αιμορραγική πληγή της Βόρειας Κύπρου, προτείνουμε να ιδρύσουμε μια νέα αεροπορική εταιρεία στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε, οι τιμές των εισιτηρίων των αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν πτήσεις προς την ΤΔΒΚ σήμερα είναι αρκετά υψηλές. Για το λόγο αυτό, οι πολίτες μας προτιμούν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Λάρνακας αντί του Ercan. Αυτή η κατάσταση αυξάνει την εξάρτησή μας από το αεροδρόμιο Λάρνακας και αποδυναμώνει τη στρατηγική θέση της ΤΔΒΚ», είπε.
Είπε ότι μια τέτοια αεροπορική εταιρεία θα μπορούσε «να υποστηριχθεί από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα» και ότι θα επιτρέψει «πιο οικονομικές πτήσεις» και έτσι θα καταστήσει το αεροδρόμιο Ercan (Τύμπου) πιο λειτουργικό."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκοκυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, "προτείνεται ", η κατασκευή πόλης τους στα κατεχόμενα, η απόκτηση δικαιώματος ψήφου στις εκλογές του ψευδοκράτους και η δημιουργία αεροπορικής εταιρείας τους με σκοπό την απευθείας διασύνδεση Μ. Βρετανίας-αεροδρομίου Ercan στο ψευδοκράτος.
Ιδιαίτερα το τελευταίο , δηλαδή η απευθείας αεροπορική διασύνδεση Μ. Βρετανίας-ψευδοκράτους, μέσω αεροπορικής εταιρείας τουρκοκυπρίων που διαβιούν στο Ηνωμενο Βασίλειο, θα αποτελέσει έμμεση κίνηση Διεθνούς αναγνώρισης των κατεχομένων ως ξεχωριστό κράτος, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως και οι άλλες δύο "προτάσεις" του Πρόεδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκοκυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου που προαναφέραμε ,έγκαιρα και σωστά από την Κυπριακή κυβέρνηση.