
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Οι Τούρκοι είναι λαός που τους αρέσει να χρησιμοποιούν δοκιμασμένες μεθόδους του παρελθόντος και έτσι η ύποπτη προσάραξη φορτηγού πλοίου υπό σημαία Σιέρα Λεόνε που καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ψέριμο χωρίς να υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες (οι άνεμοι ήταν μόλις τεσσάρων μποφόρ) και χωρίς το «συμβάν» να προκλήθηκε λόγω δύσκολου σημείου για την ναυσιπλοΐα-προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, λόγω της πιθανότητας επανάληψης σεναρίου τύπου Ιμίων όπως το 1996.
Ο Αζέρος πλοίαρχος αρνούνταν την ελληνική βοήθεια και περίμενε τουρκική ακταιωρό!
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Αζέρος, άρα Τούρκος πλοίαρχος αρνούνταν να ζητήσει βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές.
Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, ήρθε να «δέσει» το γεγονός ότι εισέβαλε τουρκική ακταιωρός στην περιοχή, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων η οποία εισβολή τερματίστηκε από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ το οποίο έδρασε άμεσα και ανάγκασε σε αποχώρηση τους Τούρκους.
Τελικά, το πλοίο, με φορτίο άνω των 3.000 τόνων τσιμέντου, μεταφέρθηκε μέσω δύο ελληνικών ρυμουλκών, από την περιοχή στα βορειοανατολικά της Ψερίμου, στα ανοιχτά μεταξύ Κω και Καλύμνου.
Ήταν σαφές πως ο βασικός σκοπός του όλου «ατυχήματος» ήταν να πραγματοποιηθεί «διάσωση» στην Ψέριμο από τουρκικά «χέρια».
Εάν πετύχαινε η Άγκυρα κάτι τέτοιο εν μέσω διερευνητικών επαφών οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Θα ήταν σαν «γκολ από τα αποδυτήρια». Διερευνητικές επαφές στις οποίες συζητούνται μόνο ελληνικά κεκτημένα και δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Τουρκίας.
Τώρα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες για να σταματήσει η εισροή υδάτων. Η Ψέριμος βρίσκεται λίγα μίλια νότια των Ιμίων και όλως τυχαίως θεωρείται από την Άγκυρα ως ένα από τα νησιά τα οποία αμφισβητούν ως μη ελληνικά.
Το γεγονός ότι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου είναι ένας επιπλέον παράγοντας που προκαλεί ανησυχίες.
Θέλουν επεισόδιο πριν την έλευση των Rafale
Καλό είναι να γίνει κατανοητό πως οι Τούρκοι θα επιθυμούσαν ένα «θερμό» επεισόδιο το οποίο θα οδηγούσε σε αναγκαστικές διαπραγματεύσεις, πριν τον Ιούνιο που θα γίνει παραλαβή των πρώτων έξι μαχητικών Rafale από την ΠΑ.
Η έλευσή τους ακόμα και σε αυτό τον μικρό αριθμό προκαλεί μεγάλους «πονοκεφάλους» στην Άγκυρα καθώς δεν έχουν «αντίδοτο» για μια τέτοια εναέρια πλατφόρμα.