Συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευσαν να επικοινωνήσουν με διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να δώσουν αποσπάσματα από την επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εμανουέλ Μακρόν και να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ενημέρωση συνεργάτη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ρόιτερς, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας του μίλησε «για μια Ευρώπη που θα συναντήσει τις ανάγκες της γενιάς μας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα αρχίζει να καλοβλέπει και την επιστροφή Ρέντσι, παρότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχαναν μέχρι σήμερα ευκαιρία για να πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες του Πέπε Γκρίλο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.
Ελπίδες αλλαγής σε όλη την Ευρώπη...
Το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν προέρχεται από το κίνημα αμφισβήτησης, αλλά έκανε τη ρήξη προερχόμενος από τα σπλάχνα του συστήματος, γεννά ελπίδες σε όλη την Ευρώπη. Οπότε, όλοι τώρα περιμένουν έναν άλλο δρόμο από τον ανεξάρτητο υποψήφιο που έχει φθάσει μια ανάσα από την προεδρία της Γαλλίας.
Το σύνολο των διεθνών αναλύσεων δίνει έμφαση στον ρεαλισμό των προτάσεών του και στη δέσμευσή του για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που θα ρυθμίσουν τις σχέσεις κοινωνιών- αγορών, ώστε οι πρώτες να μην αισθάνονται πως βρίσκονται υπό τον ζυγό των δεύτερων. Και να μη νιώθουν οι πολίτες ότι οι πολιτικοί τους είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.
Στη Γαλλία ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος εξουδετέρωσε πλήρως τους σοσιαλιστές του Ολάντ και τον φθαρμένο από τα σκάνδαλα Φιγιόν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρες κανένας από τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο δεν προέρχεται από τα παραδοσιακά κόμματα
H «τρελή» άνοδος ενός αρχάριου της γαλλικής πολιτικής σκηνής, του Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη καθώς μετά την Αυστρία, σειρά είχαν οι Γάλλοι πολίτες που γύρισαν την πλάτη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, τους Σοσιαλιστές και την Κεντροδεξιά.
Η ιστορική ήττα των Σοσιαλιστών με τον υποψήφιο του κόμματος Μπενουά Αμόν, να χρεώνεται την αποτυχία του Ολάντ αποσπώντας το ντροπιαστικό ποσοστό του 6,5% και ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο της Κεντροδεξιάς με τον ηγέτη της Φρανσουά Φιγιόν, να αποσπά σχεδόν το 20%, ήταν ένα γερό μάθημα για τη γηραιά ήπειρο που πασχίζει να μείνει ενωμένη.