Είναι γνωστό ότι η Ιστορία αφενός επαναλαμβάνεται, αφετέρου διδάσκει.
Ο Λόρδος Πάλμερστον, ο οποίος διετέλεσε ΥΠΕΞ της Μ.Βρετανίας από το 1830 και μετά για αρκετά χρόνια , απέδιδε μεγάλη σημασία στην παγίωση της επιρροής της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μ.Ανατολή, ενώ έμεινε στην ιστορία η φράση του "Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Μόνο σταθερά είναι τα συμφέροντα της χώρας μας τα οποία οφείλουμε να υπηρετούμε".
Οι καιροί άλλαξαν και πλέον η Μ.Βρετανία, "αντικαταστάθηκε"από τις ΗΠΑ ως κυρίαρχο κράτος στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ.Ανατολής, οι οποίες ωστόσο ακολουθούν κατά γράμμα την φράση του Πάλμερστον.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Στρατάρχη Χαφτάρ να αποδεχθεί την στρατιωτική παρουσία των Τούρκων στη Λιβύη
Σύμφωνα με "η Ουάσιγκτον αποδέχεται τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη", το οποίο επισημαίνει:
"Με τον διοικητή της AFRICOM Michael Langley να ενεργεί ως μεσολαβητής, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τον Khalifa Haftar να επιτρέψει στους Τούρκους στρατιώτες να παραμείνουν στην περιοχή της Τρίπολης, καθώς και να πιέζουν για την εκδίωξη της Wagner από την Cyrenaica και το Fezzan.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Στρατηγού Michael Langley στη Λιβύη, υπογραμίζει τις προσπάθειες της USAID για ανθρωπιστική βοήθεια και διμερή συνεργασία
Η επίσκεψη του Στρατηγού της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ στη Λιβύη και ο ρόλος του
Ο Στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ, διοικητής της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ, ταξίδεψε στη Λιβύη πρόσφατα, για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λιβύης και για να τονίσει την ισχυρή ανθρωπιστική απάντηση των ΗΠΑ στις καταστροφικές πλημμύρες.
, αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και μέλη των αμερικανικών δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βεγγάζη, ο Λάνγκλεϊ και ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ πρεσβευτής Ρίτσαρντ Νόρλαντ αναγνώρισαν τα τραγικά δεινά που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη.
«Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους σε αυτή την τραγωδία», είπε ο Λάνγκλεϊ. «Επαινούμε την ενότητα που επέδειξαν οι Λίβυοι από όλες τις περιοχές της χώρας καθώς συγκεντρώνονται για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».
Η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ
Η Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ μετέφερε αεροπορικώς περισσότερους από 13 μετρικούς τόνους κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών που σώζουν ζωές στη βορειοανατολική Λιβύη.
Η 86η πτέρυγα αερομεταφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε την αποστολή με C-130 για να υποστηρίξει την βοήθεια της USAID στη Λιβύη μετά τις πλημμύρες, με τις ΗΠΑ να έχουν παράσχει 12 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι συναντήσεις του Αμερικανού Στρατηγού
Ενώ βρισκόταν στην Τρίπολη, ο Λάνγκλεϊ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Abdulhamid Dabaiba και τον Στρατηγό Mohamed al-Haddad, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης.
Στη Βεγγάζη, ο Λάνγκλεϊ συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Στρατηγό Abd al-Razzaq al-Nadhuri, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης.
«Ήταν μια ευχάριστη συνάντηση με πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες σε όλη τη Λιβύη και να συζητήσουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε μια ενωμένη χώρα», είπε ο Λάνγκλεϊ.
"Η δύναμη της Λιβύης βρίσκεται στην ενότητά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ενισχύσουν τους υπάρχοντες δεσμούς και να σφυρηλατήσουν νέες συνεργασίες με όσους υπερασπίζονται τη δημοκρατία, επιδιώκοντας μια ασφαλέστερη, πιο ευημερούσα Λιβύη."
Η επίσκεψη υπογραμμίζει την τρισδιάστατη προσέγγιση της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ, η οποία αξιοποιεί τη διπλωματία, την ανάπτυξη και την αμυντική συνεργασία.
Οι ΗΠΑ δίνουν τα "κλειδιά" της Λιβύης στους Τούρκους
Αντιλαμβανόμαστε ότι ουσιαστικά έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση των ΗΠΑ που όχι μόνο αποδέχονται την στρατιωτική παρουσία των Τούρκων στη Λιβύη, αλλά επιχειρούν να πείσουν τον Στρατάρχη Χαφτάρ να την αποδεχθεί, με κίνητρο την εκδίωξη της Wagner από την περιοχή.
Ουσιαστικά παρά τα χίλια μύρια που έχει κάνει η Τουρκία κατά των ΗΠΑ, πολεμώντας ανοιχτά τα συμφέροντα τους σε Μ.Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο, η Ουάσιγκτον κινούμενη με μόνο στόχο την εξαφάνιση της Ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner από την Κυρηναϊκή και την περιοχή γενικότερα, δίνει το "πράσινο" στην στρατιωτική παραμονή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη, σηματοδοτώντας έμμεσα λίαν αρνητικές συνέπειες μελλοντικά για την Ελλάδα και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Πως επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα χειρότερα έρχονται στα Ελληνοτουρκικά και στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας -Τουρκίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, αφού εκτίμησή μας είναι ότι η αποδοχή από ΗΠΑ της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη, αποτελεί σημαντικό βήμα για την μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια τουρκική στρατιωτική βάση μελλοντικά, ενώ παράλληλα δίνει υπόσταση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το τελευταίο με τις προβλέψεις του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να επιδιώξουν να διαπραγματευθούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας μαζί τους σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο με βάση αυτό, πράγμα που θα οδηγήσει σε ναυάγιο τις συζητήσεις και στη ρήξη Αθήνας-Άγκυρας, επαναφέροντας την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.