Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Αμερικανοί πετούν 150.000 τόνους φαγητού στα σκουπίδια αλλά όχι τα τσιπς

Οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια σχεδόν 150.000 τόνους τροφίμων την ημέρα, ή πάνω από 400 γραμμάρια κατά κεφαλήν, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα προϊόντα που κατασπαταλώνται συχνότερα.

Τα τρόφιμα που καταλήγουν στους κάδους των σκουπιδιών καλλιεργούνται σε σχεδόν το 7% των αμερικανικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια λίτρα νερού για την παραγωγή τους, τονίζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE. Αντιστοιχούν στο 30% των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά κάθε Αμερικανός.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν το 39% του συνόλου των προϊόντων αυτών, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά (17%), το βοδινό (14%) και τα σιτηρά (12%).

Ανάμεσα στα προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να πεταχτούν είναι τα τσιπς και άλλα αλατισμένα σνακ, τα έλαια, τα γλυκά και τα μη αλκοολούχα ποτά.

«Οι δίαιτες καλύτερης ποιότητας βασίζονται σε μεγαλύτερες αναλογίες φρούτων και λαχανικών, που πετιούνται κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα τρόφιμα», εξηγεί η Μέρεντιθ Νάιλς, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, βοηθός καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

«Το να τρώμε υγιεινά είναι σημαντικό και έχει πολλά οφέλη, αλλά όσο περισσότερο ακολουθούμε αυτές τις δίαιτες, τόσο περισσότερο πρέπει να έχουμε συναίσθηση της σπατάλης τροφίμων», προσθέτει.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε κυβερνητικά δεδομένα και έρευνες για τη σπατάλη τροφίμων από το 2007 ως το 2014, κάνει λόγο για «σημαντικές» συνέπειες για το περιβάλλον και τους γεωργούς εξαιτίας του φαινομένου.

Αυτή η σπατάλη «αντιστοιχεί σε παραγωγή» που γίνεται δυνατή χάρη στη χρήση 350 εκατομμυρίων κιλών ζιζανιοκτόνων και σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου κιλών λιπασμάτων «κάθε χρόνο», σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Εξετάζοντας πιθανές λύσεις του προβλήματος, η μελέτη προτείνει να διδαχθούν οι καταναλωτές πώς να προετοιμάζουν και να αποθηκεύουν καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ορίζονται οι ημερομηνίες λήξης, καθώς και να ενταχθούν οι προσπάθειες αποτροπής της σπατάλης τροφίμων σε κυβερνητικά προγράμματα.

«Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που κρίνεται σε πολλά επίπεδα», επισημαίνει ο Ζακ Κόνραντ, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, στέλεχος της υπηρεσίας αγροτικής έρευνας της Βόρειας Ντακότας, η οποία υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Το να αντιμετωπιστεί με ολιστικό τρόπο θα γίνεται ολοένα πιο σημαντικό προκειμένου να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται», προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button