Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι στατιστικές για τους πλούσιους φέρνουν ίλιγγο. Πράγματι, 155.050 άτομα κατέχουν από 30 έως 99 εκατομμύρια δολάρια. Πρώτος στη λίστα των πλουσίων παραμένει ο Μπιλ Γκέητς, ο ιδρυτής της Microsoft, με προσωπική περιουσία 89,3 δις δολάρια και τον ακολουθεί ο επιχειρηματίας και επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 73,5 δις δολάρια. Στην κορυφή των πλουσίων οι 9 είναι Αμερικανοί και υπάρχει μόνο ένας Ισπανός (ο κύριος Ζara).
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ανισότητες στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και ανισότητες ανάμεσα στους σούπερ πλούσιους», δηλώνει η Maya Imberg, διευθύντρια ερευνών στην Wealth-X. Πάνω από τους μισούς δισεκατομμυριούχους έχουν περιουσία που εκτιμάται μεταξύ 1 και 2 δις. Πάνω από 5 δις έχουν μόνο 372 άτομα.
Ποιοί έχουν τα δις; Οσοι έχουν επιχειρήσεις high-tech (6 στους πρώτους 10) ή εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα (15% δισεκατομμυριούχων), αναφέρουν οι New York Times.
Αυτή η συγκέντρωση πλούτου καταγγέλλεται από την ΜΚΟ Oxfam International. 8 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο κατέχουν τόσο μεγάλη περιουσία όσο και ο μισός πληθυσμός, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.
«Είναι αρρωστημένο που τόσος πλούτος βρίσκεται σε τόσο λίγα χέρια, όταν ξέρουμε ότι 1 άνθρωπος στους 10 ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα», δηλώνει η Winnie Byanyima, γενική διευθύντρια της Oxfam International.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν κύματα διαμαρτυρίας εναντίον των σούπερ πλούσιων, όπως συνέβη το 2011 με το κίνημα «Occupy Wall Street» ή πιο πρόσφατα με τις διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που εξέφρασε την επιθυμία να μειώσει τους φόρους των πλουσίων.
Βέβαια, οι σούπερ πλούσιοι αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος αλλάζει και δεν διστάζουν να στραφούν στην φιλανθρωπία, όπως κάνει σταθερά ο Μπιλ Γκέητς. «Η φιλανθρωπία γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους δισεκατομμυριούχους, όπου κι αν βρίσκονται», δηλώνει ο John Mathews, ο οποίος χειρίζεται την περιουσία των πιο πλούσιων πελατών της τράπεζας UBS.