Η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η μετουσίωσή τους σε περαιτέρω μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων και νέες μειώσεις φόρων μπορεί να αντικατοπτρίζεται στους οικονομικούς δείκτες και τον προϋπολογισμό του 2025 και να συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός όμως γνωρίζει καλά ότι το ροκάνισμα των εισοδημάτων από τον επίμονο πληθωρισμό δεν επιτρέπει την αντανάκλαση αυτών των αυξήσεων όσο θα έπρεπε στην τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων. Εξ ού και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εξέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα «σεμνά και ταπεινά» δίνοντας έμφαση στο μικροοικονομικό επίπεδο.
Η σύσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Υπουργούς ήταν η συμπεριφορά και οι δηλώσεις τους να είναι εμφανές ότι διαπνέονται από «απόλυτη συναίσθηση» της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες λόγω του συσσωρευμένα αυξημένου κόστους ζωής που απομειώνει στη δική τους αίσθηση τη σπουδαιότητα των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας. «Έχουν επιτευχθεί πολλά και η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει. Αυτό φαίνεται και από τα δεδομένα. Ωστόσο, η αίσθηση που έχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν είναι αυτή. Και αυτό οφείλουμε να το συνυπολογίζουμε», επισήμανε κατά πληροφορίες.
Ο ίδιος εξάλλου μιλώντας πρόσφατα και με αφορμή τα διδάγματα των αμερικανικών εκλογών, είχε εστιάσει στην ανάγκη κατανόησης του τι σημαίνουν οι μεγάλοι οικονομικοί δείκτες σε μικροεπίπεδο. «Κοιτάζεις τα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά δεν τα λένε όλα, αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα, είτε πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια, είτε για την αποπληρωμή των πιστωτικών σου καρτών, είτε ακόμη και για να μπορέσεις να βγάλεις τον μήνα», είχε πει συνομιλώντας με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πλήρη αντίληψη ότι «στο τέλος της ημέρας δεν είναι τα στοιχεία της αύξησης του ΑΕΠ που κάνουν τη διαφορά. Είναι το κατά πόσον αυτή η αύξηση του ΑΕΠ μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς, χαμηλότερους φόρους, μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα» και γι’ αυτό προσπαθεί.
Μητσοτάκης: «Έρχονται 12 μειώσεις φόρων στον νέο προϋπολογισμό»
Ο στόχος στην αναχαίτιση της ακρίβειας
Υπό αυτό το πρίσμα ταυτόχρονα με τη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ το 2027, το κυβερνητικό επιτελείο παραμένει στοχοπροσηλωμένο και στην αναχαίτιση της ακρίβειας - είτε αυτή αφορά στο ράφι του super market είτε στην ενέργεια - ώστε να τονώσει επιπλέον την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και για τον Δεκέμβριο, με στόχο η παρέμβαση να ισχύσει και τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες εφόσον οι αυξήσεις τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας επιμείνουν. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού εξουδετέρωσης των στρεβλώσεων που οδηγούν σε μεγαλύτερες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε αυτές να μη μετακυλιστούν στους λογαριασμούς λιανικής. Την ίδια ώρα, στην προσπάθεια μείωσης των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους σε 10.000 κωδικούς και έχει επιβάλλει πρόστιμα 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Το σύνολο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο πεδίο της οικονομίας και το σχέδιο μέχρι το τέλος της 4ετίας για την ολοκλήρωση της οποίας δεσμεύτηκε και τις τελευταίες μέρες ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει και στις 15 Δεκεμβρίου οπότε και ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2025. «Ο προϋπολογισμός αυτός απαντά στην ακρίβεια στηρίζοντας διπλά το εισόδημα: μειώνοντας από τη μία πλευρά βάρη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυξάνοντας από την άλλη τις αποδοχές, κάτι που ασφαλώς θέλει κάποιο χρόνο μέχρι που να επανέλθει η ισορροπία, όμως μόνο έτσι θα έρθει και η οριστική λύση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χθες.
Συνέχεια στην κόντρα με Ανδρουλάκη
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη περί μείωσης του ΦΠΑ κατά 2% στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, επιδίωξε να αναδείξει εκ νέου την έλλειψη εναλλακτικής αξιόπιστης πρότασης. Υπογράμμισε το κόστος 3 δις του μέτρου καρφώνοντας τη Χαριλάου Τρικούπη για «εύκολα ψέματα» - «αδιέξοδα συνθήματα» και «πυροτεχνήματα δημαγωγίας» έναντι της σοβαρότητας, της τεκμηρίωσης και των προτάσεων ουσίας που απαιτούν οι καιροί και έναντι ενός «συνεκτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και φροντίδας για τον πολίτη» της ΝΔ, το οποίο όπως είπε αποδίδει χειροπιαστά αποτελέσματα «με σύνεση και μέτρο που θα αποτρέπουν εκτροχιασμούς».