Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Τραμπ εγκαινιάζει στενή στρατιωτική συνεργασία με τον Ερντογάν- Αρνητικός ο αντίκτυπος στα Ελληνοτουρκικά

 Την  λαϊκή παροιμία "Αγάλι- αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι", φαλινεται πως εφαρμόζει ο Ερντογάν σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Από εκεί που μέχρι χθές η Τουρκία  ήταν το "μαύρο πρόβατο" για την Ουάσιγκτον- επί Προεδρίας Μπάϊντεν- τώρα με τον Τράμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης, φαίνεται να γίνεται ξανά αγαπημένος σύμμαχος.

Συνάντηση υψηλόβαθμων στρατιωτικών αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Τουρκίας στην Άγκυρα

πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, με συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων ασφάλειας, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2025, με αντιπροσωπείες με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Ilkay Altindag, Γενικό Διευθυντή Άμυνας και Ασφάλειας στο Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, και την Katherine Thompson, Αναπληρώτρια Υφυπουργό Άμυνας για Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας στην άμυνα και την αμυντική βιομηχανία, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις προκλήσεις ασφαλείας και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Η κυβέρνηση βάζει stop στην ανεξέλεγκτη βιομηχανία επιδομάτων! Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Παροχών

Το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ

Η δήλωση τόνισε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση HLDG θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χρόνο.

Και οι δύο χώρες συμφώνησαν για τη σημασία του συνεχούς διαλόγου και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση του εξελισσόμενου τοπίου ασφάλειας.

«Η αμοιβαία επιθυμία για ενίσχυση του ειλικρινούς διαλόγου, όπως εκφράστηκε στα υψηλότερα επίπεδα, αντικατοπτρίστηκε στις συζητήσεις που αποσκοπούσαν στην περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δεσμών και στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων», αναφέρει η δήλωση.

Η Τουρκία επιδιώκει άρση των κυρώσεων CAATSA και παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την άρση των κυρώσεων CAATSA που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τη διευκόλυνση της παράδοσης έξι μαχητικών αεροσκαφών F-35 για τα οποία η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει το αντίτιμο.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Φιντάν περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση των συνεργασιών της Άγκυρας με Αμερικανούς αξιωματούχους και νομικές ομάδες, τονίζοντας τη σημασία της επίλυσης αυτών των διαφορών τόσο μέσω διπλωματικών όσο και νομοθετικών οδών.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι ενώ η ένταξη της Τουρκίας στην CAATSA είχε συγκεκριμένη νομική δικαιολόγηση, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει επί του παρόντος το θέμα.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό μέρα νύχτα. Νομικοί εμπειρογνώμονες τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούν το ζήτημα», είπε.

Το «μαύρο χρήμα» βόμβα έτοιμη να εκραγεί! Η εφορία σφίγγει τον κλοιό... ενοικιαστές και ιδιοκτήτες παγιδεύονται

Η διαδικασία  θα απαιτήσει προσαρμογές στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας

"Ουσιαστικά, ορισμένα πράγματα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν στο νόμο. Μια νομική αλλαγή μπορεί να είναι απαραίτητη. Σε αυτό το σημείο, δεν θέλω να κάνω μια οριστική δήλωση", είπε.

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ο Φιντάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε ήδη πληρώσει για έξι αεροσκάφη, αλλά δεν τα παρέλαβε ποτέ λόγω των κυρώσεων.

«Όσον αφορά τον νόμο CAATSA και το τρέχον πρόγραμμα F-35, το κεκτημένο μας δικαίωμα προς το παρόν είναι η παράδοση έξι αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Αυτά είναι τα κερδισμένα δικαιώματά μας και πρέπει να μας επιστραφούν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών. Τα έχουμε πληρώσει. τα αεροπλάνα κάθονται εκεί. Έχοντας παγιδευτεί σε ένα νομικό εμπόδιο. η παράδοση σταμάτησε», είπε.

Εναλλακτικές λύσεις υπό εξέταση: F-16, KAAN, Eurofighter

Η Τουρκία εξετάζει επίσης τις επιλογές της σε περίπτωση που η πλήρης επανένταξή της στο πρόγραμμα F-35 αποδειχθεί ανέφικτη.

«Το δεύτερο ερώτημα είναι πως θα συνεχίσουμε; Πόσα  μαχητικά χρειαζόμαστε;

Αυτά είναι ζητήματα που θα καθοριστούν από διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των F-16, F-35, του εγχώρια ανεπτυγμένου jet KAAN της Τουρκίας, του Eurofighter και άλλων παγκόσμιων αγορών», δήλωσε ο Φιντάν.

«Πρόκειται για ένα σύνθετο παζλ. Πότε θα τεθούν σε λειτουργία τα εγχώρια αεροσκάφη μας; Ποιες απειλές αναδύονται εν τω μεταξύ;

Τι απαιτείται για να γεφυρωθεί το χάσμα;

Μια γεωστρατηγική ανάλυση απειλών, μια πρόβλεψη και ένας προσδιορισμός του χρόνου για τον οποίο θα μας συντηρήσουν οι υπάρχοντες πόροι - όλα αυτά, με τη συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου μας - θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο.

Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων CAATSA

Ο Φιντάν εξήγησε ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων CAATSA εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα F-35.

«Υπάρχουν και άλλα έργα που επηρεάζονται από την CAATSA ή το ψυχολογικό κλίμα που έχει δημιουργήσει. Η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών μας και οι συνδεδεμένες εταιρείες επιδιώκουν να αποκτήσουν ανταλλακτικά αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ», είπε.

Παρά τις προσπάθειες για τον εντοπιότητα της παραγωγής, η Τουρκία εξακολουθεί να εισάγει ορισμένα βασικά υλικά.

«Παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός μας ανήκει, ορισμένα βασικά εξαρτήματα - ανταλλακτικά και βασικά στοιχεία ανεπτυγμένων σχεδίων, όπλα, εξοπλισμός και πυρομαχικά - εξακολουθούν να προέρχονται από το εξωτερικό. Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ αυτών των πηγών».

Η θέση της Άγκυρας για τους S-400 «αμετάβλητη»

Σχετικά με την πιθανότητα σύνδεσης της άρσης των κυρώσεων CAATSA με το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 της Άγκυρας, ο Φιντάν δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα σενάριο για αυτό το θέμα. Η τρέχουσα θέση μας είναι η ίδια και σαφής. Δεν την έχουμε αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται επί του παρόντος εντός της νομικής τους δομής για να βρουν μια λύση στο υπάρχον πρόβλημα».

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φιντάν είπε: «Ο κ. Τραμπ σέβεται τον Πρόεδρό μας ως ηγέτη. Έχει καλή σχέση μαζί του».

Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι η εκτίμηση του Τραμπ για τον Ερντογάν αντανακλούσε «αναγνώριση επιτυχίας και θαυμασμού».

Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, ο Φιντάν είπε: «Υπάρχει αμοιβαία βούληση να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό ».

Ο Φιντάν μίλησε επίσης για τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Μεταξύ αυτών ήταν ο συνεχιζόμενος ισραηλινός βομβαρδισμός της Συρίας, ο οποίος, όπως είπε ο Φιντάν, θα πρέπει «να τερματιστεί αμέσως».

Το σφιχταγγάλιασμα ΗΠΑ-Τουρκίας κάνει επιθετικότερο τον Ερντογάν κατά της Ελλάδας

με τίτλο, "Οι 5 λόγοι που η πολιτική Τραμπ αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο Ελληνοτουρκικού πολέμου", αιτιολογούσαμε αναλυτικά τους προβληματισμούς-ανησυχίες μας για τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος κατά την άποψή μας δεν θα εμπλακεί άμεσα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Ο λόγος είναι ότι τηρεί αποστάσεις από οτιδήποτε δεν συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε άλλωστε με το σχέδιο τερατούργημα για εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη των προγόνων τους  και την μετατροπή της σε Ριβιέρα της Μεσογείου για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Άλλωστε ο Ερντογάν είναι φίλος του, όπως έχει ο ίδιος πεί, τον οποίο εκτιμά.

 

 

Tags
Back to top button