Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος της «καλής» χοληστερόλης στην υγεία

Η «καλή» χοληστερόλη ή HDL-χοληστερόλη είναι μια λιποπρωτεΐνη που έχει ως κύριο ρόλο τη συλλογή χοληστερόλης από τα κύτταρα και τους ιστούς και την επιστροφή της στο ήπαρ, προκειμένου να αποβληθεί μέσω της χολής.


Με αυτό τον τρόπο, η δράση της αποτρέπει την εναπόθεση χοληστερόλης στα αγγεία, προστατεύοντας από την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση.

Επομένως, στην περίπτωση της «καλής» χοληστερόλης, στόχος είναι η αύξηση και η διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα. Με ποιο τρόπο μπορεί, όμως, να επιτευχθεί αυτό;

Στην πραγματικότητα, η «καλή» χοληστερόλη επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες, συγκριτικά με την ολική και την «κακή» χοληστερόλη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξησή της.

Αρχικά, το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης. Συνεπώς, άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος θα πρέπει να επιδιώξουν απώλεια, προκειμένου να επαναφέρουν τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης ή να αποτρέψουν την περαιτέρω μείωσή της.


Από την άλλη, έχει φανεί πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα, και ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης κατά 5%.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής. Ειδικότερα, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία περιέχονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας, το βούτυρο και τα πλούσια σε λίπος τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Tags
Back to top button