Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο είναι έτοιμος για εκτόξευση

Ο δορυφόρος με την ονομασία LignoSat, μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας Sumitomo Forestry, έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση τον προσεχή Σεπτέμβριο με πύραυλο της SpaceX, όπως αναφέρει το Futurism.com.

Εάν όλα πάνε καλά, ο μικροσκοπικός κυβικός δορυφόρος – κάθε πλευρά του έχει πλάτος μόλις 10 εκατοστά! – θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς στα μπροστά, στις προσπάθειες για διαστημική βιωσιμότητα.

Οι συμβατικοί δορυφόροι αποτελούνται κυρίως από μέταλλα – με βασικό το αλουμίνιο – και πλαστικό. Όταν η παραμονή τους στο διάστημα τελειώσει, επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης για να καούν. Ωστόσο, αυτή η πρακτική της καύσης των δορυφόρων μπορεί να έχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος, καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα μεταλλικά σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του αλουμινίου και άλλων υλικών των δορυφόρων εξαντλούν το όζον.

Αυτό το πρόβλημα θέλει να αντιμετωπίσει ο LignoSat, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικό ξύλο μανόλιας. Η ιδέα είναι ότι θα καεί εξ ολοκλήρου κατά την επανείσοδο, μειώνοντας κατά πολύ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς μεταλλικούς δορυφόρους.

Αντέχει το ξύλο στο διάστημα;

Καθώς θεωρείται ακόμη πειραματικός, ο LignoSat δεν πρόκειται να τεθεί απευθείας σε τροχιά. Ο πύραυλος της SpaceX θα τον αφήσει πρώτα στην ομάδα της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι θα απελευθερώσουν από εκεί τον δορυφόρο.

Η ομάδα του καθηγητή Koji Murata στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, που εργάστηκε για 5 χρόνια πάνω στην ανάπτυξη του LignoSat, έστειλε δείγματα ξύλου στο διάστημα το 2021 για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητά του στις διαστημικές συνθήκες. Για τον Murata, το ξύλο αποτελεί προφανή επιλογή για τις διαστημικές κατασκευές.

Ιαπωνία: Απίστευτο! Παράξενες στήλες φωτός εμφανίζονται στον ουρανό

Η αντοχή ανά βάρος του ξύλου είναι ίδια με αυτή του αλουμινίου, και οι δοκιμές της ομάδας που πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διαπίστωσαν ότι το ξύλο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο διάστημα.

Γιατί επέλεξαν ξύλο μανόλιας

Για την κατασκευή του LignoSat δοκιμάστηκαν τρεις τύποι ξύλου: ένα είδος σημύδας που συναντάται συνήθως στην Ανατολική Ασία, κερασιά και μανόλια. Ενώ το κυπαρίσσι και ο κέδρος θα ήταν πιο συνηθισμένοι τύποι ξύλου για την κατασκευή, η ομάδα επέλεξε «υλικά που θα μπορούσαν να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο λεπτομερείς εργασίες», λόγω του μικρού μεγέθους του δορυφόρου.

Το ξύλο μανόλιας κέρδισε, καθώς τα κύτταρά του είναι μικρά και ομοιόμορφα σε μέγεθος, γεγονός που καθιστά το ξύλο πιο εύκολο στην επεξεργασία και λιγότερο πιθανό να σπάσει.

Tags
Back to top button